Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Rechtsbijstandverzekering

Het verhalen van schade in het verkeer verloopt niet altijd even soepel. In dat geval is het handig als je juridische hulp kunt inschakelen zonder dit gelijk in je portemonnee te voelen. Een rechtsbijstandverzekering bij je autoverzekering biedt dan uitkomst. Je kunt kiezen tussen verhaals- en verkeersrechtsbijstand. Zorg er wel voor dat je niet dubbel verzekerd bent.

Autoverzekering vergelijken

Wat is een rechtsbijstandverzekering auto?

Je autoverzekering dekt de schade die je met je auto veroorzaakt. Vaak ontstaat er na een auto-ongeluk onenigheid over de schuldvraag. In het ergste geval kan dit leiden tot een juridisch geschil. Op dat moment is het prettig om over een rechtsbijstandverzekering te beschikken. De juridische hulp die je nodig hebt, wordt dan vergoed door je autoverzekeraar. Dit zijn niet alleen de kosten van deskundigen en getuigen, maar ook advocaatkosten, expertisekosten en gerechtskosten. Daarnaast krijg je proceskosten van de tegenpartij vergoed wanneer je een rechtszaak verliest.

In welke situaties gebruik je rechtsbijstand?

In de volgende situaties kun je rechtsbijstand gebruiken:

 1. Onschuld verdedigen
  Bij een botsing met een andere bestuurder kan het voorkomen dat de tegenpartij jou aansprakelijk stelt voor het ongeval, terwijl het niet jouw schuld was. Dan kun je juridische hulp krijgen om je onschuld te verdedigen.
 2. Schade berekenen
  Een expert kan de opgelopen schade berekenen. Hierbij wordt ook rekening gehouden met eventuele bijkomende schade, zoals inkomensverlies.
 3. Tegenpartij aansprakelijk stellen
  Ben je betrokken geraakt bij een botsing of ongeval en heeft de tegenpartij het ongeluk veroorzaakt? Dan kun je juridische hulp krijgen om de tegenpartij aansprakelijk te stellen voor het veroorzaken van zowel letselschade als materiële schade.
 4. Meningsverschil met garage of merkdealer
  Je kunt hulp krijgen om meningsverschillen over de auto met een garage of dealer op te lossen. Deze conflicten gaan bijvoorbeeld over de aankoop, verkoop en uitgevoerde reparaties of onderhoud.
 5. Straf na ongeval
  Heb je een ongeluk veroorzaakt of heb je een overtreding gemaakt in je auto? Dan heb je bij strafvervolging recht op juridische hulp, wat ervoor kan zorgen dat je een lagere straf krijgt.

Verhaals- of verkeersrechtsbijstand?

Je hebt de keuze uit twee rechtsbijstandsverzekeringen: verhaalsrechtsbijstand en verkeersrechtsbijstand. Verkeersrechtsbijstand is uitgebreider en biedt ook dekking bij geschillen over de aankoop van je auto of als je als voetganger of fietser betrokken raakt bij een ongeval.

Verhaalsrechtsbijstand dekt alleen juridische kosten die komen kijken bij het verhalen van schade. Met verkeersrechtsbijstand is dit ook gedekt, dus je hoeft nooit beide dekkingen af te sluiten.

Verhaalsrechtsbijstand

 • Verhalen van schade aan je auto
 • Conflict over aankoop of reparatie
 • Verhalen van schade als voetganger of fietser

Verkeersrechtsbijstand

 • Verhalen van schade aan je auto
 • Conflict over aankoop of reparatie
 • Verhalen van schade als voetganger of fietser

Wanneer sluit je een rechtsbijstandverzekering af?

Check altijd eerst even of je niet al een doorlopende rechtsbijstandverzekering hebt afgesloten die ook het verhalen van schade dekt. In dat geval is het namelijk overbodig om deze aanvullende dekking op je autoverzekering af te sluiten. Het is natuurlijk zonde van het geld om tweemaal voor dezelfde dekking te betalen.

Vergelijk autoverzekeringen met of zonder rechtsbijstandverzekering

Zoek je een autoverzekering met of zonder rechtsbijstandverzekering? Met onze vergelijker vind je hoe dan ook de voordeligste autoverzekering die aansluit bij jouw wensen. Binnen vijf minuten verzeker jij jezelf van de beste deal.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 25-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Nee, je bent niet verplicht om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Wel kan het handig zijn om te hebben, bijvoorbeeld bij een conflict over wie schuld heeft bij een ongeval.

Nee, de rechtsbijstandverzekering geldt alleen voor de auto waar je de verzekering voor hebt afgesloten.

Er zijn twee soorten rechtsbijstandsverzekeringen: verhaalsrechtsbijstand en verkeersrechtsbijstand. Verhaalsrechtsbijstand dekt alleen juridische kosten die komen kijken bij het verhalen van schade. Verkeersrechtsbijstand is uitgebreider en biedt ook dekking bij geschillen over de aankoop van je auto of als je als voetganger of fietser betrokken raakt bij een ongeval.

 

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven