Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Wat moet ik doen bij een auto-ongeluk?

Wanneer je betrokken raakt bij een auto-ongeluk, is het belangrijk om snel en juist te handelen. Wat kun je het beste doen bij een verkeersongeval? Autoverzekering legt het je uit en geeft je een aantal tips.

Zorg voor een veilige situatie

Allereerst is het na een auto-ongeluk belangrijk om jezelf en andere betrokkenen in veiligheid te brengen. Zijn er gewonden? Bel dan een ambulance en/of politie. Ook als er geen gewonden zijn, kan het handig zijn om de politie in te schakelen. Die kan helpen in kaart te brengen wat er precies is gebeurd. Dit is vooral belangrijk als er een schuldige aangewezen moet worden.

Wanneer er geen gewonden zijn of er geen ernstige schade is, kun je zelf de aanrijding afhandelen. Maak foto’s van het ongeluk, vul het schadeformulier in, maak een duidelijke situatieschets en verzamel eventuele getuigenverklaringen.

Tips bij een auto-ongeluk

 • Blijf rustig en beleefd.
 • Vul meteen het schadeformulier in.
 • Maak op het schadeformulier een duidelijke situatieschets.
 • Maak veel foto’s van de schade en de gehele situatie.
 • Noteer de gegevens van eventuele getuigen.
 • Laat de betrokkenen de voorkant van het schadeformulier invullen.
 • Geef iedere betrokkene een kopie van het schadeformulier.
 • Vergeet de vragen op de achterkant van het formulier niet.
 • Neem meteen contact met ons of de verzekeraar op.

Mobiel schade melden

Het is tegenwoordig ook mogelijk meteen op je mobiele telefoon de schade te melden na een auto-ongeluk. Het Verbond van Verzekeraars heeft een mobiele website en app ontwikkeld. Ga naar de website of download de app voor Android en iOS. Een van de partijen bij het ongeluk vult het interactieve schadeformulier in en de ander ontvangt een sms met een samenvatting van de schademelding.

Deze schademelding moet worden ondertekend door middel van een sms-code. De schade wordt gemeld bij de verzekeraars en de afhandeling van de schade wordt in gang gezet. Een laagdrempelige manier om de schade te melden dus.

Waarborgfonds Motorverkeer

In sommige gevallen is het niet mogelijk de schade te verhalen op de schuldige partij. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de schuldige na het ongeluk meteen doorrijdt, geen WA-verzekering heeft of in een gestolen auto rijdt.

Voor de gevallen waarbij de schuldige niet (voldoende) verzekerd is, kan het Waarborgfonds Motorverkeer soms uitkomst bieden. Lees meer informatie op onze pagina Waarborgfonds Motorverkeer.

Juridisch geschil

Het is mogelijk dat de verzekeraar niet meteen de schade vergoedt, als het onduidelijk blijft aan wie het ongeluk te wijten is. In zo’n geval is het fijn als je juridische bijstand krijgt. Heb je een algemene rechtsbijstandsverzekering? Bekijk dan de voorwaarden. Misschien wordt juridische bijstand bij verkeersongevallen ook vergoed.

Het is ook mogelijk een aanvullende rechtsbijstandverzekering bij de autoverzekering af te sluiten. Dan weet je zeker dat je in dit soort gevallen juridische bijstand krijgt. Dit is natuurlijk niet nodig als je deze dekking al krijgt van je algemene rechtsbijstandverzekering.

Rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Wil je een autoverzekering afsluiten met aanvullend een rechtsbijstandverzekering? Gebruik de vergelijker van Autoverzekering.nl om meerdere autoverzekeringen te vergelijken. Vind de beste, meest voordelige autoverzekering. Je kunt in de vergelijker ook aangeven dat je de rechtsbijstandverzekering aanvullend wilt afsluiten.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 07-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Als je betrokken bent bij een auto-ongeluk, volg dan deze stappen:

 1. Veiligheid eerst: Zet je voertuig, indien mogelijk, op een veilige plek en zet je alarmlichten aan. Controleer of jezelf en anderen geen ernstige verwondingen hebben.
 2. Bel de hulpdiensten: Bel indien nodig de politie en ambulance. Bij materiële schade zonder gewonden is het meestal niet verplicht om de politie te bellen, maar doe dit bij twijfel.
 3. Uitwisselen gegevens: Wissel contact- en verzekeringsgegevens uit met de andere betrokken partij(en).
 4. Documenteer de situatie: Maak foto’s van de schade, de plaats van het ongeval en relevante verkeersborden.
 5. Noteer ook de datum, tijd, locatie en eventuele getuigen.
 6. Europese schadeformulier: Vul samen met de andere partij het Europese schadeformulier in en onderteken beiden.
 7. Schade: Documenteer de schade aan alle betrokken voertuigen en eigendommen door middel van foto’s en/of video’s.
 8. Politierapport: Indien de politie ter plaatse is geweest, noteer de namen en badge-nummers van de agenten en vraag om een kopie van het politierapport.Zorg ervoor dat je deze informatie nauwkeurig en volledig verzamelt, aangezien dit essentieel is voor de afhandeling van de schadeclaim met je verzekeraar.
 9. Neem contact op met je verzekeraar: Meld het ongeval bij je verzekeraar en stuur het ingevulde schadeformulier op. Volg hun instructies voor verdere afhandeling.

Bij een ongeval is het belangrijk om kalm te blijven en de situatie zo goed mogelijk te documenteren.

Bel je verzekeraar of meld het ongeval online, afhankelijk van de procedure van je verzekeringsmaatschappij. Doe dit zo snel mogelijk na het ongeval.

Als je niet de juiste informatie doorgeeft na een auto-ongeluk, kan dit leiden tot problemen bij de afhandeling van je schadeclaim. Het kan resulteren in een langere afhandelingsduur, een lagere of geen vergoeding, of zelfs verlies van schadevrije jaren. In sommige gevallen kan het verstrekken van onjuiste informatie leiden tot beschuldigingen van fraude, wat ernstige gevolgen kan hebben, zoals boetes, strafrechtelijke vervolging en het annuleren van je verzekering. Het is belangrijk om nauwkeurige en volledige informatie te verstrekken om een vlotte afhandeling van je claim te waarborgen.

De verantwoordelijkheid voor een auto-ongeluk wordt meestal bepaald door de verzekeraars van de betrokken partijen. Zij analyseren de beschikbare informatie, zoals het ingevulde Europese schadeformulier, foto’s, getuigenverklaringen en politierapporten (indien beschikbaar), om vast te stellen wie aansprakelijk is voor het ongeval. In sommige gevallen kan de aansprakelijkheid gedeeld zijn tussen de betrokken partijen. Bij geschillen of complexe situaties kan een rechter of een onafhankelijke schade-expert betrokken worden om de verantwoordelijkheid te bepalen.

Na een auto-ongeluk moet je de volgende informatie verzamelen:

 • Contactgegevens: Noteer de namen, adressen, telefoonnummers en e-mailadressen van alle betrokken partijen en eventuele getuigen.
 • Verzekeringsgegevens: Verzamel de verzekeringsmaatschappij en polisnummers van de betrokken partijen.
 • Kentekennummers: Noteer de kentekennummers van alle betrokken voertuigen.
 • Beschrijving ongeval: Noteer de datum, tijd, locatie, weersomstandigheden en de toedracht van het ongeval.
 • Schade: Documenteer de schade aan alle betrokken voertuigen en eigendommen door middel van foto’s en/of video’s.
 • Politierapport: Indien de politie ter plaatse is geweest, noteer de namen en badge-nummers van de agenten en vraag om een kopie van het politierapport.

Zorg ervoor dat je deze informatie nauwkeurig en volledig verzamelt, aangezien dit essentieel is voor de afhandeling van de schadeclaim met je verzekeraar.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven