Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Premie omhoog na schade

De premie van je autoverzekering is mede afhankelijk van het aantal schadevrije jaren. Met schadevrije jaren kun je tot 80% korting ontvangen op je premie. Maar wanneer heeft schade een terugval in het aantal schadevrije jaren tot gevolg en wanneer niet? En hoeveel gaat de premie omhoog na schade? Wij leggen uit hoe het zit.

Schade aan je eigen auto

Als je jouw auto WA beperkt casco hebt gedekt, wordt schade aan je eigen auto als gevolg van bepaalde situaties gedekt. Deze schadeclaim heeft dan geen invloed op jouw schadevrije jaren. Het gaat om schade als gevolg van brand, diefstal, storm, ruitbreuk, botsing met loslopende dieren en vandalisme. Ook bij een all risk verzekering wordt schade aan je eigen auto gedekt, zelfs wanneer je schade hebt opgelopen door eigen toedoen.

Schade bij een ander aangericht

Indien je zelf schuld hebt aan de schade die anderen hebben opgelopen als gevolg van een ongeval met je auto, kun je de schade niet op een ander verhalen. Om deze reden val je terug in je aantal schadevrije jaren. Ook als iemand anders jouw auto heeft bestuurd en daarbij schade aan anderen heeft aangericht, zal de schade worden verhaald op jouw verzekering.

Wanneer gaat de premie omhoog na schade?

Na een aanrijding hoef je niet meteen meer premie te betalen. Elke autoverzekeraar werkt de schadecijfers namelijk maar eens per jaar bij. Welk moment dat precies is hangt af van de looptijd van je autoverzekering. Aan de hand van de volgende voorbeelden wordt het antwoord op de vraag beter uitgelegd:

Schade is niet jouw schuld: voorbeeld

Stel: je bent op 1 december betrokken bij een auto-ongeluk en je auto heeft veel schade opgelopen. Je hebt samen met de tegenpartij het schadeformulier ingevuld. Hier staat duidelijk in dat de schade niet jouw schuld is.

Vervolgens neemt je verzekeraar de schade in behandeling. Het verschilt per verzekeraar hoe lang het afhandelen van de schade duurt, maar gemiddeld gezien is het ongeveer een maand. Je gaat ervan uit dat je premie niet omhoog gaat, omdat jij de schade niet hebt veroorzaakt.

Inmiddels is het januari en gaat je nieuwe contract in. Het is nu aan de verzekeraar om te bepalen of je een extra schadevrij jaar krijgt. De schade die je hebt geclaimd is nog niet door de verzekeraar afgehandeld. Daarom word je door de verzekeraar uit voorzorg ingeschaald op minder schadevrije jaren. Hierdoor zul je een hogere premie moeten betalen ook al is de schade niet jouw schuld.

De verzekeraar doet dit uit voorzorg, omdat onderzoek altijd kan uitwijzen dat je verzekeraar jou toch moet uitbetalen voor de schade. Als onderzoek blijkt dat de verzekeraar jou niet hoeft uit te betalen dan ontvang je de te veel betaalde premie over de gehele periode terug.

Schade is wél jouw schuld: voorbeeld

Stel: je bent niet op 1 december betrokken bij een auto-ongeluk, maar op 1 februari. Deze keer is het auto-ongeluk wel jouw schuld. Je verwacht dat je premie over ongeveer twee maanden omhoog zal gaan. Echter, dat is nu niet het geval. Je verzekeraar bepaalt namelijk elk jaar op 1 januari of je een extra schadevrij jaar krijgt of niet. Aangezien het al januari is geweest duurt het bijna een jaar voordat je premie wordt verhoogd.

Terugval in schadevrije jaren

Met ieder schadevrij jaar stijg je op de zogenaamde bonus/malus ladder. Andersom geldt dat je bij een terugval in het aantal schadevrije jaren daalt op deze ladder. Iedere autoverzekeraar hanteert een eigen bonus/malus regeling. De invloed van een terugval op de hoogte van je premie verschilt dan ook per verzekeraar. Check de gevolgen van schade in de polisvoorwaarden van jouw autoverzekering.

Schade die je kunt verhalen op een ander, heeft geen invloed op je no-claimkorting en schadevrije jaren.

Vergelijk alle dekkingen

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende dekkingen.

WA-verzekering

In Nederland ben je als autobezitter verplicht om tenminste een WA-verzekering af te sluiten. Met deze verzekering ben je alleen verzekerd voor schade waar jij aansprakelijk voor bent. Het gaat hier om schade die jij toebrengt aan anderen. Een WA-verzekering dekt dus geen schade aan je eigen auto. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s van 10 jaar of ouder.

WA-verzekering vergelijken

WA beperkt casco

WA beperkt casco is een uitgebreidere dekking. Hiermee ben je verzekerd voor schade die jij veroorzaakt bij anderen, maar ook voor schade door onmacht. Denk bijvoorbeeld aan diefstal of inbraak, ruitschade, stormschade en brandschade. Deze verzekering is aan te raden voor auto’s tussen 6 en 10 jaar oud.

WA beperkt casco vergelijken

All risk verzekering

Met een all risk autoverzekering, ook wel WA volledig casco genoemd, is eigenlijk de meeste schade gedekt. Naast schade aan anderen en schade buiten jouw schuld om, is ook schade die je zelf veroorzaakt gedekt. Daarbij ben je verzekerd voor schade door vandalisme. Deze uitgebreide verzekering is vooral verstandig voor auto’s jonger dan 6 jaar.

All risk verzekering vergelijken

Aanvullende verzekeringen

Met een aanvullende verzekering kun je de basisdekking van je autoverzekering (WA, WA beperkt casco of all risk) verder uitbreiden. Aanvullende verzekeringen zijn dus extra opties die je kunt toevoegen aan je autoverzekering om jezelf extra te beschermen tegen verschillende risico’s. Hieronder lees je welke aanvullende verzekeringen je kunt afsluiten.

Soorten dekkingen

 1. Schadeverzekering inzittenden (SVI)
  Een SVI verzekert de schade die jij of je medepassagiers oplopen bij een ongeval. Het kan gaan om letselschade, maar ook om materiële schade aan bijvoorbeeld kleding of bagage. Een SVI dekt ook de kosten voor medische behandeling, revalidatie en eventuele arbeidsongeschiktheid. Dit bedrag wordt uitgekeerd ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeval.
 2. Ongevallenverzekering
  Een ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval. Dit bedrag wordt uitgekeerd ongeacht wie er schuld heeft aan het ongeval.
 3. Pechhulp
  Pechhulp biedt hulp bij autopech, bijvoorbeeld bij een lekke band of een lege accu. Het kan gaan om hulp ter plekke, zoals het vervangen van een lekke band, maar ook om het wegslepen van de auto naar een garage.
 4. Rechtsbijstand
  Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische bijstand bij geschillen over de autoverzekering. Denk bijvoorbeeld aan geschillen over de schuldvraag bij een ongeval of de hoogte van de schadevergoeding.
 5. No-claimbeschermer
  Een no-claimbeschermer beschermt je no-claimkorting als je schade claimt bij je verzekeraar. Normaal gesproken verlies je bij schade je no-claimkorting en daarmee gaat ook je premie omhoog. Met een no-claimbeschermer behoud je je no-claimkorting en blijft je premie gelijk.

Het afsluiten van aanvullende dekkingen kan voordelig zijn als je extra bescherming wilt tegen verschillende risico’s. De kosten van aanvullende dekkingen kunnen echter variëren afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij en het type dekking dat je kiest. Het is dus belangrijk om verschillende aanvullende dekkingen te vergelijken, voordat je besluit om een aanvullende dekking af te sluiten.

Speciale regelingen

Naast de bovengenoemde standaard aanvullende verzekeringen bieden sommige verzekeraars ook speciale regelingen aan. Als je een nieuwe auto hebt gekocht, kun je bijvoorbeeld een nieuwwaarderegeling afsluiten. Je verzekeraar vergoedt dan de nieuwwaarde van je auto bij total loss of diefstal. Dit kan een hogere uitkering opleveren dan de dagwaarde van de auto. Heb je een tweedehands auto gekocht? Dan kun je een aanschafwaarderegeling overwegen. Je krijgt dan bij een total loss het aankoopbedrag van je auto terug van de verzekeraar. Heeft je auto dure accessoires zoals speciale velgen, geluidsapparatuur of een trekhaak? Dan kun je deze aanvullend verzekeren met een accessoiredekking.

Autoverzekering vergelijken

Wil je weten of je beter kunt overstappen naar een andere verzekeraar? Maak dan gebruik van onze vergelijker en kies uit het overzicht de verzekeraar die het beste bij je past.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
7 minuten 15-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Je premie kan omhoog gaan na een schadeclaim omdat je verzekeraar je mogelijk als een groter risico beschouwt. Hierdoor neemt de kans op toekomstige claims toe. Bovendien verlies je meestal een aantal schadevrije jaren na een schadeclaim, wat resulteert in een lagere of geen no-claimkorting op je premie. Deze factoren leiden tot een hogere premie om het verhoogde risico voor de verzekeraar te compenseren.

Ja, dat is mogelijk door schadevrije jaren op te bouwen, je eigen risico te verhogen, een vergelijking te maken om te zien of je ergens anders goedkoper uit bent of aanvullende dekkingen te verwijderen.

De no-claimkorting is een korting op je autoverzekeringspremie, gebaseerd op het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, des te hoger de korting op je premie.

De bonus-malusladder is een systeem dat verzekeraars gebruiken om de no-claimkorting te bepalen. Het koppelt je schadevrije jaren aan een bonus-malus-trede. Elke trede op de ladder vertegenwoordigt een bepaald kortingspercentage op je premie. Na elk schadevrij jaar ga je omhoog op de ladder, wat resulteert in een hogere korting. Na een schadeclaim daal je op de ladder, waardoor je korting afneemt en je premie stijgt. De specifieke bonus-malusladder verschilt per verzekeraar.

De duur dat je premie hoger blijft na een schadeclaim hangt af van je schadevrije jaren en het beleid van je verzekeraar. Doorgaans zal je premie afnemen naarmate je weer schadevrije jaren opbouwt, omdat je no-claimkorting toeneemt. Het kan enkele jaren duren om terug te keren naar het premieniveau van vóór de claim, afhankelijk van hoe snel je schadevrije jaren opbouwt en de specifieke kortingsregeling van je verzekeraar.

Als je het niet eens bent met de premieverhoging na een schadeclaim, kun je in gesprek gaan met je verzekeraar om je bezwaren kenbaar te maken. Het is belangrijk om duidelijk bewijs en argumenten te presenteren om je standpunt te onderbouwen. Echter, het aanvechten van een premieverhoging kan moeilijk zijn, omdat verzekeraars premies vaak baseren op vastgestelde regels en risicobeoordelingen. Als je niet tevreden bent met de uitkomst, kun je overwegen om verzekeraars te vergelijken en over te stappen naar een andere aanbieder met een gunstiger premiebeleid.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven