Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Terugval schadevrije jaren

Heb je schade aan je auto en vraag je je af: hoe werkt de terugval in schadevrije jaren en hoe zit het met de terugval na één schadegeval, hoeveel treden ga je dan naar beneden? Wat is nu precies de impact is van een terugval in schadevrije jaren op je autoverzekering? En zijn er verschillen in terugval per verzekeraar? Geen zorgen, we leggen je het fijne ervan uit, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Autoverzekering vergelijken

Hoe werkt de terugval van schadevrije jaren?

Stel je voor: je hebt met je auto ergens tegenaan gereden, met een deuk en een kras in de lak als gevolg. Balen natuurlijk. Gelukkig ben je goed verzekerd, dus bel je je verzekeraar op om de schade te claimen. Goed geregeld zou je denken. Alleen… dit heeft wel invloed op het aantal schadevrije jaren dat je trots bij elkaar hebt gespaard, door voorzichtig te rijden zonder ongelukken of schade.

Die schadevrije jaren zijn goud waard, want ze zorgen voor korting op de premie van je autoverzekering. Verzekeraars gebruiken hiervoor een bonus-malusladder. Met dit systeem krijg je korting of een toeslag op de basispremie van je autoverzekering, dit is gebaseerd op je rijgedrag.

Meer jaren zonder schade te rijden betekent meer korting. Maar rijd je schade en claim je deze, dan kun je zomaar een paar van die waardevolle jaren kwijtraken, en daarmee ook een deel van je (no-claim)korting.

Terugval schadevrije jaren

Dit noemen ze een terugval in schadevrije jaren. Daarom kan het in sommige gevallen slim zijn om kleine schade uit eigen zak te betalen, zo val je niet terug in schadevrije jaren en stijgt je premie niet.

Hoeveel treden zak je na terugval schadevrije jaren?

Hoeveel schadevrije jaren raak je dan kwijt wanneer je schade claimt? Dit verschilt per situatie. In de meeste gevallen bouw je langzamer schadevrije jaren op dan dat je ze kwijtraakt. Vaak val je na schade meerdere jaren terug. Dit kan betekenen dat je, als je bijvoorbeeld 10 schadevrije jaren had opgebouwd, na een schadeclaim terugvalt naar 5 schadevrije jaren. Claim je regelmatig schade, dan kan je zelfs negatieve schadevrije jaren opbouwen, dit heet een malusregistratie.

Kijk op onze bonus-malus ladder pagina voor een voorbeeld en uitleg hoe je de bonus-malus ladder moet gebruiken wanneer je schade claimt.

Hoeveel treden zak je op de bonus-malusladder na een schadegeval?

Sinds 2016 geldt er een nieuwe regeling als het gaat om terugval in schadevrije jaren. Hierin is bepaald dat de terugval bij alle verzekeraars hetzelfde is. Dit betekent dat je per geclaimde schade 5 schadevrije jaren en dus 5 treden op de bonus-malusladder zakt. Heb je 15 of meer schadevrije jaren opgebouwd? Dan val je altijd terug naar 10 jaar na een claim.

In het verleden was er weleens onduidelijkheid over de terugval in schadevrije jaren, zo kon het zijn dat je bij de ene verzekeraar meer jaren terugviel voor dezelfde schadeclaim dan bij de andere. Vanaf 2016 geldt de standaardtabel voor terugval bij schade van het Verbond van Verzekeraars.

Terugval schadevrije jaren: gevolgen

Een terugval in schadevrije jaren betekent meestal een hogere premie. Je korting op de autoverzekering neemt af, wat kan leiden tot een flinke verhoging van je maandelijkse kosten. En zoals gezegd: je raakt sneller schadevrije jaren kwijt dan dat je ze verliest bij het claimen van schade. Iets om over na te denken voordat je besluit een schade te claimen. Als de schade beperkt is, kun je ook overwegen om de schade zelf te betalen. In sommige gevallen ben je dan goedkoper uit, dan wanneer je de schade claimt (en als gevolg daarvan no-claimkorting verliest en een hogere premie betaalt).

Terugval schadevrije jaren bij geen schuld

Gelukkig is er ook goed nieuws als het gaat om terugval schadevrije jaren na één keer schade claimen. Is de schade aan je auto niet jouw schuld? Dan heeft dit geen gevolgen op je plek op de bonus-malus ladder, je valt nu niet terug in schadevrije jaren. Jouw verzekeraar zal de kosten van de schade verhalen op de andere partij. Heb je schade die binnen een (aanvullende) verzekering valt, dan verandert in de meeste gevallen je plek op de bonus-malus ladder ook niet.

Zijn er verschillen in terugval per verzekeraar?

Over het algemeen bestaat de bonus-malus ladder uit 20 tot wel 35 treden. Stijg je een trede op de ladder, dan stijgt ook de korting op je verzekeringspremie. Claim je schade? Dan val je 5 treden terug op de bonus-malusladder, waardoor je premie stijgt. De terugval in schadevrije jaren is bij iedere autoverzekeraar hetzelfde, dus 5 jaar.

Toch zijn er wel verschillen, namelijk de kortingspercentages per trede verschillen. Zo kan je bij de ene verzekeraar bij de stap van trede 7 naar 8 meer korting krijgen dan bij de andere. Deze verschillen zie je ook bij een terugval in schadevrije jaren.

Het loont dus om dit goed uit te zoeken en de polisvoorwaarden te checken. Met onze vergelijker vergelijk je eenvoudig wat verschillende verzekeraars te bieden hebben.

Bespaar op je autoverzekering

Door slim te vergelijken en de juiste verzekering te kiezen, kun je behoorlijk wat geld in je zak houden. Gebruik onze autoverzekeringvergelijker om te zien waar jij op kunt besparen, zelfs als je een terugval in schadevrije jaren hebt gehad.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 15-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Vanaf 2016 is de regel dat je vijf schadevrije jaren terugvalt als je een schadegeval claimt. Dit is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Hiervoor gebruikt je verzekeraar de standaardtabel voor terugval bij schade van het Verbond van Verzekeraars. Heb je 15 of meer schadevrije jaren opgebouwd? Dan val je altijd terug naar 10 jaar na een claim.

Als je terugvalt in schadevrije jaren, heeft dit invloed op de hoogte van je premie. De hoogte van je korting of de mindering in korting kan wel per verzekeraar verschillen.

Een slimme manier om je schadevrije jaren zoveel mogelijk te beschermen, is door kleine schades zelf te betalen. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar door niet elke kleine deuk of kras te claimen, behoud je je schadevrije jaren en daarmee je korting op de premie. Weeg dus goed af of het claimen van de schade de mogelijke verhoging van je premie waard is.

Jazeker, dat is meestal geen probleem. Als je besluit over te stappen naar een andere verzekeraar, kun je jouw opgebouwde schadevrije jaren meenemen. Dit is geregeld in de Roy-data, een centrale database waarin alle schadevrije jaren worden geregistreerd. Zo kun je ook bij een nieuwe verzekeraar profiteren van de korting die je hebt opgebouwd.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven