Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Aanschafwaarderegeling

Aanschafwaarderegeling en nieuwwaarderegeling: als je een autoverzekering afsluit krijg je te maken met deze termen. Maar welke regeling past het beste bij je? Autoverzekering.nl legt je uit wat het verschil is tussen een aanschafwaarderegeling en een nieuwwaarderegeling. Ook kun je bij ons gemakkelijk een vergelijking maken voor je autoverzekering.

Autoverzekering vergelijken

Wat is een aanschafwaarderegeling?

Als je een tweedehands auto gaat kopen, dan ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten als de auto op jouw naam komt te staan. In dat geval is het handig om op de hoogte te zijn van de aanschafwaarderegeling. Dit is een regeling waarbij de verzekeraar het totale bedrag waarvoor je de auto hebt gekocht vergoedt als je deze total loss rijdt of als de auto gestolen wordt. Hiermee kun je dan weer een gelijkwaardige auto kopen.

Accessoires die al in de auto zaten toen je hem aanschafte, worden ook meegeteld bij de aanschafwaarde. De regeling geldt alleen bij auto’s die tussen de één en vijf jaar oud zijn en bij de dekkingen WA beperkt casco en de all risk autoverzekering.

Afhankelijk bij welke verzekeraar je een autoverzekering afsluit, geldt de regeling tussen de één en drie jaar. Let erop dat de aanschafwaarderegeling dus alleen voor tweedehands auto’s geldt.

Verschil aanschafwaarderegeling en nieuwwaarderegeling

Ook de term “nieuwwaarderegeling” komt vaak voorbij als je een autoverzekering afsluit. In tegenstelling tot tweedehands auto’s, kun je voor nieuwe auto’s geen aanschafwaarderegeling afsluiten. Voor een nieuwe auto heb je dan een nieuwwaarderegeling nodig. In het geval van total loss schade krijg je bij een nieuwwaarderegeling het gehele bedrag voor een nieuwe auto terug.

Ook hier verschillen de voorwaarden per verzekeraar. Sommige verzekeraars berekenen de vergoeding van de nieuwwaarderegeling aan de hand van de nieuwwaarde terwijl andere verzekeraars dit juist baseren op basis van de aanschafwaarde.

Bekijk dus goed de voorwaarden. Wanneer jouw autoverzekering geen aanschafwaarderegeling hanteert, krijg je enkel de dagwaarde van je auto uitgekeerd.

Voorbeeld aanschafwaarderegeling

We leggen je de aanschafwaarderegeling uit aan de hand van het onderstaande voorbeeld:

Daan koopt een tweedehands auto van drie jaar oud voor het bedrag van € 10.000,-. Het stormt ontzettend hard buiten, maar hij moet toch de weg op. Helaas raakt hij de macht over het stuur kwijt en rijdt de auto tegen een lantaarnpaal. Als de auto is opgehaald en in de garage staat, wordt de auto total loss verklaard.

Daan heeft al veel kilometers gereden, dus de auto is nog maar € 5.000 waard. Hij heeft echter een autoverzekering met een aanschafwaarderegeling van minstens anderhalf jaar en krijgt daarom zijn volledige aankoopbedrag (€ 10.000,-) terug. Had Daan deze regeling niet gehad, dan had hij alleen de dagwaarde uitgekeerd gekregen, die € 5.000 bedraagt.

Voorwaarden van verzekeraars

Steeds meer verzekeraars nemen een aanschafwaarderegeling op in hun polisvoorwaarden. De voorwaarden verschillen echter wel per verzekeraar. Houd hierbij rekening met:

  • Geldige periode van de aanschafwaarderegeling
  • Leeftijd van je auto
  • Plaats waar je de auto hebt gekocht
  • Maximale aanschafprijs

Geldige periode van de aanschafwaarderegeling

De aanschafwaarderegeling bij je autoverzekering heeft een maximale geldigheidsduur. Meestal is dit één tot drie jaar. Heb je deze dus afgesloten voor twee jaar, dan verloopt deze regeling ook na twee jaar. Is er na deze periode sprake van total loss of diefstal, dan ontvang je alleen nog de dagwaarde van je auto in plaats van de aanschafprijs.

Leeftijd van je auto

Ook de maximale leeftijd die een tweedehands auto mag hebben om een aanschafwaarderegeling te treffen, verschilt per verzekeraar. Bij de ene verzekeraar maakt het niet uit hoe oud je auto is maar bij een andere verzekeraar kan het zijn dat je auto niet ouder dan vijf jaar mag zijn.

Plaats waar je de auto hebt gekocht

Sommige verzekeraars hanteren de voorwaarde dat je alleen in aanmerking komt voor een aanschafwaarderegeling als je de auto gekocht hebt bij een BOVAG erkend bedrijf of een officiële merkdealer.

Maximale aanschafprijs

Daarnaast kan de maximale aanschafprijs bij verzekeraars meespelen om in aanmerking te komen voor een aanschafwaarderegeling. De ene verzekeraar hanteert bijvoorbeeld een maximum bedrag waarbij de aanschafprijs van je auto niet hoger mag liggen dan een bepaald bedrag om te kunnen profiteren van de regeling. Ook zijn er verzekeraars die geen eis stellen aan het aanschafbedrag.

Vergelijk dus altijd goed de voorwaarden van verschillende verzekeraars voor het afsluiten van je autoverzekering.

Autoverzekeringen vergelijken

Op zoek naar een autoverzekering met aanschafwaarderegeling? Plaats je gegevens in onze vergelijker en je ziet alle verzekeraars onder elkaar. Ook geven wij je advies over welke dekking het beste bij je past.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 29-05-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Dit kan per verzekering verschillen. Vaak is de standaard termijn van de aanschafwaarderegeling 1 jaar en maximaal 3 jaar. Na deze periode krijg je meestal de dagwaarde uitgekeerd.

Met de nieuwwaarderegeling kun je een nieuwe auto kopen als je je auto total loss rijdt. Deze regeling geldt niet bij een tweedehands auto (occasion). Daarom hebben veel autoverzekeraars een aanschafwaarderegeling. Met deze regeling krijg je het aankoopbedrag uitgekeerd. Dit geldt wel voor slechts een bepaalde periode, vaak 1 tot 3 jaar.

Wanneer je een autoverzekering afsluit, kun je er voor kiezen om een aanschafwaarderegeling aan te vragen. Controleer welke verzekeraars deze regeling aanbieden en aan welke voorwaarden je auto moet voldoen.

Het belangrijkste voordeel is dat je het volledige aankoopbedrag van je tweedehandsauto terugkrijgt, in tegenstelling tot de vaak lagere dagwaarde. Hierdoor kun je een vergelijkbare tweedehandsauto aanschaffen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven