Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Total loss

Je auto is total loss als een expert dit officieel heeft verklaard. De expert moet in dienst zijn van een verzekeraar of onafhankelijk expertisebureau. Kan je auto niet meer gerepareerd worden? Op deze pagina lees je wanneer je verzekerd bent en wat het verschil is tussen technisch en economisch total loss.

Autoverzekering vergelijken

In het slechtste geval wordt je auto total loss verklaard na een ongeluk. Maar wat houdt dit nu precies in? En wanneer ben je hiervoor verzekerd? Autoverzekering.nl legt het je uit.

Auto total loss

Een auto wordt total loss verklaard als deze niet meer te repareren is of als reparatie te duur wordt. Er zijn twee verschillende soorten total loss-verklaringen: technisch en economisch. Wil je weten of je verzekerd bent als je auto total loss wordt verklaard? Dit hangt af van de dekking van de verzekering van je auto.

Total loss: WA-verzekering

Een WA-verzekering dekt alleen schade die je aan anderen veroorzaakt. Je bent dus niet verzekerd voor schade aan je eigen voertuig, ook niet wanneer deze total loss is verklaard. Heeft iemand anders het ongeluk veroorzaakt? Dan kun je schade op de tegenpartij verhalen. De verzekering van de tegenpartij dekt dan de kosten van de total loss.

Total loss: WA beperkt casco

Met deze verzekering ben je gedekt voor bepaalde omstandigheden, zoals diefstal, stormschade, ruitschade, stormschade en brandschade, maar niet voor schade aan je eigen voertuig door eigen toedoen. Een total-lossverklaring als gevolg van een ongeluk waar je zelf verantwoordelijk voor bent, wordt dus niet gedekt.

Total loss: all risk verzekering

Deze verzekering biedt de meest uitgebreide dekking. Met een all risk verzekering ben je niet alleen gedekt voor schade die je veroorzaakt bij anderen, maar ook voor schade aan je eigen voertuig. Bij een total loss verklaring ben je dus verzekerd met een all risk verzekering.

Technisch total loss

Wanneer het niet meer mogelijk is om je auto te repareren, wordt deze technisch total loss verklaard. De schade is zo ernstig dat het niet meer haalbaar is de schade te herstellen. Het chassis of de carrosserie is dan zo ernstig beschadigd dat reparatie onmogelijk is. Dit is bijvoorbeeld het geval na een ernstig auto-ongeluk, brand- of waterschade.

Economisch total loss

Een auto is economisch total loss als de reparatiekosten hoger zijn dan de waarde van de auto direct voor het ongeluk, min de restwaarde van de auto. Hieronder volgt een voorbeeld:

Voorbeeld
autowaarde vóór ongeval: € 16.000,-
autowaarde ná ongeval: € 6.000,-
———————————————————
waardeverschil: € 10.000,-
reparatiekosten: € 12.000,-

De reparatiekosten zijn € 2.000,- hoger dan het waardeverschil van de auto voor en na het ongeval. Het is dan niet meer rendabel om de auto te laten repareren.

Reparatie van de auto

Is je auto economisch total loss verklaard? Dan kun je er alsnog voor kiezen om deze te laten repareren. Hiervoor kun je de schadevergoeding gebruiken (je krijgt een bedrag dat gelijk is aan de dagwaarde minus de restwaarde), maar je moet dan ook zelf geld bijleggen. De vergoeding ontvang je via je verzekeraar, maar soms gaat de rekening meteen naar het herstelbedrijf.

Auto total loss: dagwaarde berekenen

De dagwaarde is belangrijk wanneer je auto technisch total loss is verklaard. Je hebt dan namelijk recht op de dagwaarde. De dagwaarde wordt door een expert bepaald. Het is de prijs die voor een vergelijkbare auto zou worden betaald. Voor het bepalen van de dagwaarde houdt de expert rekening met een aantal zaken. Als je auto niet meer te repareren valt, dan wil de verzekeraar de dagwaarde van je auto weten. Hiervoor heb je nodig:

  • Leeftijd van de auto
  • Staat van onderhoud
  • Kilometerstand
  • Automerk- en type

Dagwaarde auto berekenen

Auto total loss: restwaarde

De restwaarde van de auto wordt bepaald nadat opkopers er een bod op hebben gedaan. De expert wijst de opkopers aan. Het is belangrijk dat je het vrijwaringsbewijs van de koper krijgt. Dit is het bewijs dat de auto niet meer op jouw naam staat. Met dit bewijs voorkom je ongewenste boetes. Ook voor de opzegging van je autoverzekering heb je dit vrijwaringsbewijs nodig.

Oneens met de expert?

Je hoeft het niet eens te zijn met de expert. Ben je van mening dat de waardebepaling niet goed is gedaan door de expert? Je kunt dan zelf een andere expert inschakelen voor een contra-expertiserapport.

Houd er wel rekening mee dat je deze kosten zelf zal moeten betalen, tenzij je autoverzekeraar je in de gelegenheid stelt dit rapport uit te laten voeren. Een contra-expertiserapport kost ongeveer € 250.

Nieuwwaarderegeling

Met de nieuwwaarderegeling krijg je een bedrag vergoed dat hoog genoeg is om dezelfde (of een soortgelijke) auto nieuw te kopen. Deze regeling geldt bij veel verzekeringen alleen als je de eerste eigenaar bent van de auto. De meeste verzekeraars bieden een nieuwwaarderegeling van één jaar aan, andere van twee of drie jaar. Je moet hiervoor wel een WA beperkt casco of een all risk verzekering hebben.

Autoverzekering vergelijken

Als je een WA beperkt casco of allrisk verzekering hebt dan is je auto verzekerd als deze niet meer gerepareerd kan worden. Er bestaat echter wel een verschil tussen een WA beperkt casco of all risk verzekering.

Zo ben je met een WA beperkt casco verzekerd voor bijvoorbeeld brand. Terwijl je met een all risk verzekering ook verzekerd bent als je zelf de schuldige bent van een total-lossverklaring na een aanrijding.

Op Autoverzekering.nl kun je gemakkelijk een vergelijking maken en de dekking kiezen die het beste bij je past.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 16-02-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Veelgestelde vragen

Technisch total loss treedt op wanneer de schade zo ernstig is dat herstel niet meer mogelijk is. Economische total loss is wanneer de kosten van de reparatie hoger zijn dan de waarde van de auto direct voor het ongeluk minus de restwaarde van de auto.

Afhankelijk van de oorzaak en de dekking van je autoverzekering val je bij een schadeclaim terug in je schadevrije jaren. Dit kan leiden tot een verhoging van de premie.

Je kunt ervoor kiezen om de auto te behouden, het te verkopen of over te dragen aan je verzekeraar. Afhankelijk van je verzekering en de omstandigheden van het ongeval, krijg je mogelijk een schadevergoeding van je verzekering. Deze vergoeding is op basis van de vastgestelde waarde van de auto.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven