Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Autoverzekering opzeggen

Wil je jouw huidige autoverzekering opzeggen? Dit moet bij de meeste verzekeraars schriftelijk en bij voorkeur aangetekend. Gelukkig kun je via de opzegservice van Autoverzekering.nl je verzekering gemakkelijk online opzeggen. We helpen je dan bij het opstellen van de opzegbrief die je vervolgens naar je verzekeraar kan sturen. Maak nu gebruik van onze service of bekijk de rest van deze pagina voor meer informatie over het opzeggen van je autoverzekering.

Gratis opzegservice

Wanneer kan je je autoverzekering opzeggen?

 1. Als je jouw auto verkocht hebt.
 2. Als je een dagelijks opzegbare autoverzekering hebt afgesloten.
 3. Als je onlangs een nieuwe autoverzekering hebt afgesloten (en je jouw huidige autoverzekering wil opzeggen).
 4. Als de autoverzekeraar de premie verhoogt of de voorwaarden verandert, dan mag je ook opzeggen.
 5. Na één jaar mag je je polis op ieder moment opzeggen, vaak wel met een opzegtermijn van een maand

Opzegtermijn autoverzekering van 1 maand

Tegenwoordig heeft een nieuwe autoverzekering niet meer standaard een bepaalde contractduur van 1 jaar. Bij steeds meer verzekeraars kun je jouw autoverzekering dagelijks opzeggen. Heb je wel een jaarcontract? Dan wordt dit na een jaar een contract voor onbepaalde tijd dat je dagelijks kunt opzeggen. Hierbij geldt meestal een opzegtermijn van 1 maand.

Verzekeraars mogen het contract na het eerste jaar niet stilzwijgend verlengen, maar moeten jou hier eerst van op de hoogte te brengen. Dit geldt alleen voor autoverzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars.

In sommige gevallen opzeggen zonder opzegtermijn

Bij sommige autoverzekeraars kun je je verzekering na het eerste jaar ook zonder opzegtermijn opzeggen of is het zelfs mogelijk om binnen het eerste jaar zonder opzegtermijn op te zeggen.  Dit is bijvoorbeeld in de volgende situaties:

 • Als de verzekeraar tussentijds de premie of voorwaarden wijzigt
 • Als je je auto verkoopt

Controleer dit in de polisvoorwaarden van jouw verzekering.

Handige informatie per situatie

Je stapt over naar een nieuwe autoverzekering

Heb je een autoverzekering gevonden met een lagere premie of een betere dekking? Dan kun je jouw huidige autoverzekering opzeggen. Houd hierbij wel rekening met je opzegtermijn. De opzegtermijn vind je terug in de polisvoorwaarden van jouw verzekering.

Je hebt je auto verkocht

In dit geval kun je je autoverzekering direct opzeggen, zonder opzegtermijn. Je hebt namelijk geen auto meer om te verzekeren. Doorgaans vraagt de verzekeraar om (een kopie van) het bewijs dat de auto niet meer op jouw naam staat; een vrijwaringsbewijs.

Al betaalde premie wordt door veel autoverzekeraars teruggestort waarna de polis wordt beëindigd. Een eventuele nieuwe auto kun je dan direct bij een andere verzekeraar verzekeren.

Je premie of voorwaarden zijn gewijzigd

Verhoogt jouw verzekeraar tussentijds de premie of worden de polisvoorwaarden in jouw nadeel gewijzigd? Dan kun je de autoverzekering zonder opzegtermijn opzeggen. Het is wel van belang dat je dit zo snel mogelijk na de wijziging doet. Denk eraan dat je je huidige autoverzekering niet opzegt voordat je een nieuwe autoverzekering hebt afgesloten.

Opzegging door de autoverzekeraar

De verzekeraar heeft in sommige gevallen het recht om zelf een autoverzekering op te zeggen. In de polisvoorwaarden dient vermeld te staan in welke situaties en met welke opzegtermijn dit kan plaatsvinden. Bijvoorbeeld indien je te veel claimt bij jouw autoverzekeraar.

Opzegkosten autoverzekering

Als je je verzekering tussentijds opzegt terwijl je contract nog niet is afgelopen, kunnen er door de autoverzekeraar kosten in rekening worden gebracht. Dit worden ook wel royementskosten genoemd. Deze kosten worden niet altijd in de voorwaarden benoemd en kunnen verschillen van een paar euro tot €25. Meestal wordt dit verrekend met premie die je eventueel nog terugkrijgt.

Opschorten als alternatief

Als je je auto verkoopt, kun je er ook voor kiezen om je oude autoverzekering op te schorten. Dan betaal je tijdelijk geen premie meer totdat je een nieuwe auto koopt. Deze nieuwe auto kun je dan direct verzekeren op basis van dezelfde dekking.

Bij opschorten blijven je schadevrije jaren 3 jaar geldig terwijl dit bij opzeggen kan variëren tussen de 1 en 3 jaar. Dit verschilt per verzekeraar. Tegenwoordig zijn je schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig.

Tips voor het opzeggen van je autoverzekering

 • Zorg voor een schriftelijke bevestiging van de opzegging
 • Sluit op tijd een nieuwe verzekering af
 • Zorg voor een vrijwaringsbewijs wanneer je je auto hebt verkocht

Autoverzekering vergelijken

Door je autoverzekering op te zeggen en over te stappen naar een goedkope autoverzekering voor je auto, kun je veel geld besparen. Met een overstap kun je kiezen voor een verzekering tegen een lagere premie of voor een verzekering met een dekking die past bij jouw situatie. Heb je vragen of ontvang je graag advies over het opzeggen van jouw autoverzekering? Neem dan contact op met onze auto-experts.

Autoverzekering vergelijken

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 06-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

In sommige gevallen heeft de verzekeraar het recht om zelf de autoverzekering op te zeggen. Welke situaties dit zijn en met welke opzegtermijn dit kan plaatsvinden staat vermeld in de polisvoorwaarden. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je te veel claimt bij jouw autoverzekeraar.

Je mag je autoverzekering in de volgende situaties opzeggen:

 • 1 jaar na het afsluiten van een autoverzekering, meestal met een opzegtermijn van een maand
 • Als de verzekeraar de polisvoorwaarden verandert of de premie verhoogt
 • Als je je auto verkocht hebt
 • Als je een verzekering hebt die je dagelijks mag opzeggen
 • Als je onlangs een nieuwe autoverzekering hebt afgesloten

Een nieuwe autoverzekering heeft meestal een contract van 1 jaar. Na een jaar kun je de polis dagelijks opzeggen, met een opzegtermijn van een maand. Ook zijn er autoverzekeraars bij wie je na het eerste jaar dagelijks op kunt zeggen zonder opzegtermijn of die zelfs helemaal geen opzegtermijn hebben in het eerste jaar.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven