Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Ruitschade

Heb je een sterretje in je ruit of heb je zelfs nog meer ruitschade? Dan is het wel fijn om te weten of je hier goed tegen verzekerd bent. Gemiddeld krijgt een automobilist eens per 10 jaar te maken met ruitschade. Lees hier hoe je dit zoveel mogelijk kunt voorkomen en wat je moet doen als je toch ruitschade hebt.

Autoverzekering vergelijken

Een sterretje of barst in een autoruit gebeurt regelmatig. Gemiddeld krijgt een automobilist in Nederland ongeveer 1 keer per 10 jaar te maken met ruitschade. Maar wat moet je eigenlijk doen als je ruitschade hebt? Wat valt er precies onder ruitschade en wanneer ben je hiervoor verzekerd? Op deze pagina lees je er alles over.

Wat valt onder ruitschade?

Ruitschade is schade die is ontstaan op de voor-, zij- en achterruiten van de auto. Deze schade kan variëren van een sterretje in je voorruit tot een ruit die compleet vervangen moet worden. Veelvoorkomende oorzaken zijn steenslag, temperatuurverschillen, een aanrijding of vandalisme. Heb je schade aan het dakraam van de auto? Dan wordt dit niet gezien als ruitschade maar als normale autoschade.

Ik heb ruitschade, wat moet ik doen?

Als je ruitschade hebt is het verstandig om deze zo snel mogelijk te laten herstellen, ook al is het maar een sterretje. De kans is vrij klein, maar een sterretje kan een scheur of zelfs een barst worden. Wanneer dat gebeurt, zul je de gehele ruit moeten vervangen. Je kunt een sterretje daarom beter meteen laten repareren. Dit kan heel eenvoudig met een harsinjectie. Neem zo snel mogelijk contact op met je verzekeraar of een gespecialiseerd bedrijf voor ruitreparatie of ruitvervanging.

Wanneer ben ik verzekerd tegen ruitschade?

Of je verzekerd bent tegen ruitschade hangt af van je dekking. Heb je een WA-verzekering? Dan zul je zelf moeten opdraaien voor de kosten. Heb je een WA beperkt casco of een all risk verzekering? In dat geval krijg je de ruitschade meestal vergoed. De hoogte van de vergoeding hangt af van het type ruitschade.

Eigen risico ruitschade

Let wel op het eigen risico bij ruitschade. Voor een reparatie betaal je vaak geen eigen risico als je de schade laat herstellen door een garage die afspraken heeft met de verzekeraar. Kan je ruit niet meer gerepareerd worden en moet deze vervangen worden? Je betaalt dan meestal wél je eigen risico, ongeacht je dekking. Wanneer je naar een schadeherstelbedrijf gaat dat bij je autoverzekeraar is aangesloten, betaal je vaak de helft aan eigen risico.

Ruitschade en bonus-malus-ladder

Als je de ruitschade bij je verzekeraar claimt dan heeft dit geen invloed op je bonus-malus-ladder. Je premie blijft gelijk bij ruitschade, omdat deze onder de WA beperkt casco en all risk dekking valt.

Kies je voor een reparatie van je ruit in plaats van vervanging? Dan hoef je meestal minder of geen eigen risico te betalen als je een WA beperkt casco of all risk verzekering hebt.

Zelf de reparatie betalen

Je kunt de reparatie natuurlijk ook zelf betalen. De kosten voor het repareren van ruitschade verschillen per garage of herstelbedrijf. Een sterretje laten repareren kost tientallen euro’s tot €75. De kosten voor het vervangen van een ruit liggen hoger, vaak tussen de €200 en €500. De prijs hangt af van het merk en type auto en de extra’s in de ruit, zoals bijvoorbeeld voorruitverwarming.

Kan ik blijven doorrijden met een sterretje in mijn ruit?

Wanneer de ster in je ruit niet vertakt is, mag je er wettelijk gezien mee doorrijden. Heb je een buts in je ruit? Zolang de buts niet door de raamfolie heen dringt, kun je er mee blijven rijden. Het is wel verstandig om je ruit in dit geval te controleren, zodat je geen risico loopt op een ruitbreuk. Het beste is om de autoruit zo snel mogelijk te repareren. Zo voorkom je grotere ruitschade.

Ga niet meteen naar de dichtstbijzijnde garage

Omdat ruitschade een veelvoorkomende schadeclaim is die autoverzekeraars ontvangen, hebben ze vaak samenwerkingsverbanden. Verzekeraars maken afspraken met bepaalde herstelbedrijven. Wanneer je naar een schadeherstelbedrijf gaat waar jouw verzekeraar een contract mee heeft, betaal je voor kleine reparaties meestal geen eigen risico. Zoek daarom eerst even uit of dit ook voor de garage bij jou in de buurt geldt.

Tips voor het voorkomen van ruitschade

  1. Houd afstand van andere voertuigen. Vooral bij wegwerkzaamheden en op onverharde wegen. Zo kunnen opspattende steentjes niet tegen jouw voorruit komen. Pas op voor opspattende steentjes. Opspattende steentjes zijn vaak de oorzaak van sterretjes in je ruit. Zorg dat je voldoende afstand houdt op medeweggebruikers, zodat opspattende steentjes niet tegen jouw voorruit belanden.
  2. Beperk temperatuurverschillen. Als het buiten vriest en je zet de verwarming op z’n maximale stand, dan loop je het risico op ruitschade. Kleine sterretjes kunnen bijvoorbeeld barsten bij heftige temperatuurverschillen. Gebruik in de winter ook altijd ruitenwisservloeistof met antivries.
  3. Vervang versleten ruitenwissers op tijd. Zo voorkom je krassen op de ruit.
  4. Repareer kleine sterretjes meteen. Herstelbedrijven kunnen kleine sterretjes (niet groter dan een €2 muntstuk) snel repareren. Blijf je hier te lang mee doorrijden? Dan kan dit resulteren in een barst. Wanneer je zicht te veel wordt ontnomen, kan het daarnaast zijn dat je auto niet door de apk komt.

Autoverzekering vergelijken

Ben je met jouw verzekering op dit moment niet verzekerd voor ruitschade en wil je dit wel zijn? Gebruik dan onze autoverzekering vergelijker op Autoverzekering.nl en vind de beste deals voor jouw wensen.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 20-02-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Veelgestelde vragen

Heb je een WA beperkt casco verzekering of all risk verzekering? Dan wordt de ruitschade gedekt en heeft dit geen invloed op je bonus-malusladder. Je gaat in dit geval dus geen extra premie betalen.

Bij een WA beperkt casco verzekering en een all risk verzekering zijn de voor-, zij- en achterruiten van je auto verzekerd. Schade aan een glazen dak, panorama- of zonnedak zijn soms ook verzekerd, maar vallen niet onder ruitschade. Bekijk de polisvoorwaarden om te kijken of jouw verzekeraar dit vergoedt.

Je kunt het beste je ruit zo snel mogelijk laten repareren. Een aantal dagen rondrijden met een sterretje dat niet vertakt is kan, maar een klein sterretje kan grotere ruitschade veroorzaken. Onderneem daarom direct actie en blijf er niet mee rondrijden.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven