Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Sterretje in voorruit

Het overkomt elke automobilist wel een keer: je rijdt op de snelweg en plotseling ketst er een steentje tegen je autoruit. Vaak is er niets aan de hand, maar in sommige gevallen veroorzaakt het steentje een sterretje in de voorruit van je auto. Wat kun je in dit geval het beste doen en wordt het repareren van een sterretje in je voorruit vergoed door de verzekering? Je leest het op deze pagina.

Autoverzekering vergelijken

Hoe ontstaat een sterretje in de voorruit?

Een sterretje in je voorruit ontstaat vaak door steenslag. Wanneer kleine steentjes of grind van de weg met hoge snelheid tegen je ruit komen, kan dit een kleine beschadiging veroorzaken. Ook kan er een sterretje ontstaan door temperatuurverschillen. Bijvoorbeeld wanneer de voorruit plotseling wordt blootgesteld aan kou na een lange periode van warmte.

Sterretje in je voorruit: wat te doen?

Wat je moet doen bij een sterretje in je voorruit hangt af van het formaat van het sterretje. Kleine sterretjes die niet groter zijn dan een €2 muntstuk kunnen snel gerepareerd worden door herstelbedrijven. Als je te lang door blijft rijden met een sterretje dan kan dit resulteren in een barst.

Je kunt een sterretje het beste meteen laten repareren. Op deze manier voorkom je de hogere kosten die je zult moeten maken als de autoruit vervangen moet worden.

Sterretje in voorruit repareren

Het repareren van een sterretje is tegenwoordig vrij eenvoudig. Herstelbedrijven maken gebruik van een harsinjectie. Dit vult de beschadiging op en op die manier kan het sterretje niet verder groeien. Alleen als je echt een grote buts in je ruit hebt dan is vervanging van de ruit noodzakelijk. Over het algemeen geldt dat je zonder verzekering rond de €60 kwijt bent voor een enkele sterbreuk en €75 voor een dubbele sterbreuk. Heb je meerdere sterretjes in je ruit, dan ben je al snel rond de €200 kwijt.

Wat vergoedt mijn verzekering?

Wat je vergoed krijgt hangt af van hoe je verzekerd bent. Je verzekering vergoedt meestal wel de harsinjectie, maar niet het vervangen van de gehele ruit.

Ruitschade: WA-verzekering

De WA-verzekering dekt alleen schade die je aan anderen toebrengt. Het dekt geen schade aan je eigen auto, dus ook geen ruitschade.

Ruitschade: WA beperkt casco

De WA beperkt casco verzekering omvat naast de verplichte WA-dekking, ook schade aan je eigen auto door bepaalde gebeurtenissen. Denk hierbij aan diefstal, brand, storm en vaak ook ruitschade. Meestal wordt de reparatie van een sterretje in de voorruit en vervanging van een ruit vergoed, maar de voorwaarden kunnen per verzekeraar verschillen.

Ruitschade: all risk verzekering

Dit is de meest uitgebreide dekking. De all risk verzekering dekt schade aan je eigen auto, ongeacht de oorzaak. Naast een sterretje in je ruit, wordt onder deze dekking meestal ook een hele nieuwe ruit vergoed.

APK-keuring sterretje

De APK-keuring is een belangrijke jaarlijkse controle, die ervoor zorgt dat voertuigen veilig en milieuvriendelijk de weg op kunnen. Heb je een sterretje in je voorruit? Het kan zijn dat je dan niet door de APK komt, omdat het sterretje het zicht te veel belemmert. Het is daarom verstandig om het sterretje zo snel mogelijk te repareren. Op deze manier voorkom je onverwachte kosten.

Tips om een sterretje in je voorruit te voorkomen

 1. Pas op voor opspattende steentjes
  Opspattende steentjes veroorzaken vaak een sterretje in je voorruit. Je kunt dit voorkomen door voldoende afstand te bewaren tussen jou en andere medeweggebruikers, zodat opspattende steentjes niet tegen jouw voorruit belanden.
 2. Houd rekening met temperatuurverschillen
  Kleine sterretjes kunnen barsten bij heftige temperatuurverschillen. Houd hier rekening mee wanneer het buiten vriest en je de verwarming aanzet. Zet je de verwarming op de maximale stand dan kan een sterretje barsten. Dit kan ook in de zomer gebeuren als het buiten warm is en je de airco in de auto aanzet.
 3. Repareer kleine sterretjes meteen
  Herstelbedrijven kunnen kleine sterretjes (niet groter dan een €2 muntstuk) snel repareren. Blijf je hier te lang mee doorrijden? Dan kan dit resulteren in een barst. Wanneer je zicht teveel wordt ontnomen, kan het zijn dat je auto niet door de apk komt.
 4. Rijd voorzichtig bij een slecht wegdek
  Bij een slecht wegdek en hobbelige wegen is het belangrijk om niet te hard rijden. Dit voorkomt dat eventuele steentjes worden “gelanceerd” naar een tegenligger.
 5. Laat regelmatig je voorruit controleren
  Krijgt je auto binnenkort een onderhoudsbeurt? Laat dan ook je voorruit controleren om eventuele sterretjes te ontdekken die jij misschien niet hebt gezien.
 6. Gebruik passend wasmiddel
  Zorg ervoor dat je passend wasmiddel gebruikt om je auto te wassen en gebruik zachte doeken tijdens het poetsen van je auto. Heb je een sterretje in je ruit? Was dan de auto niet totdat het is gerepareerd. Water en/of vuil in het sterretje kan er namelijk voor zorgen dat de reparatie moeilijker wordt.

Autoverzekering vergelijken

Wil je een nieuwe autoverzekering waar ruitschade verzekerd is? Op autoverzekering.nl kun je autoverzekeringen vergelijken en vind je eenvoudig de beste deals voor jouw wensen. Vul je gegevens in en bekijk meteen een overzicht met alle autoverzekeraars.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 04-04-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het is het beste om het sterretje zo snel mogelijk te laten repareren. Een klein sterretje kan snel veranderen in een grote scheur. Dit zal het moeilijker maken om te laten repareren en kan er uiteindelijk voor zorgen dat de hele ruit vervangen moet worden. Is het sterretje groter dan een 2 euromunt of bevindt het zich in het gezichtsveld van de bestuurder? Dan is het vaak nodig om de voorruit te vervangen.

Een sterretje in de voorruit vormt een potentieel gevaar doordat het je zicht kan hinderen, vooral wanneer het zich binnen je gezichtsveld bevindt. Daarnaast kan een sterretje uiteindelijk leiden tot een gebarsten voorruit, wat de veiligheid van zowel jou als je medepassagiers in gevaar brengt. Daarom is het verstandig om een sterretje in de voorruit zo snel mogelijk te laten repareren.

Ja, door temperatuurverschillen en trillingen tijdens het rijden kan het sterretje uitzetten. Dit kan leiden tot een grotere barst.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven