Apk-keuring
De algemene periodieke keuring (apk) is in heel Europa verplicht en wordt gecontroleerd door het RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Je auto moet regelmatig gekeurd worden. Het doel van de apk is het bevorderen van de verkeersveiligheid en het beschermen van het milieu. Er bestaat vaak enige onduidelijkheid over hoe vaak je de auto moet keuren, wat er allemaal gekeurd moet worden en wat er gebeurt als je met je ongekeurde auto de weg op gaat. Hier lees je alles wat je moet weten over de apk. Ook kun je direct verzekeringen vergelijken en gemiddeld €265 per jaar besparen!
Wanneer is je auto apk-plichtig?
Gewone personenauto’s die op benzine of elektromotor rijden, moeten na 4 jaar gekeurd worden. Daarna moeten ze nog gekeurd worden wanneer ze 6 en 8 jaar oud zijn. Na deze keuringen moet je auto jaarlijks apk gekeurd worden. Gas- en dieselauto’s moeten gekeurd worden als ze 3 jaar oud zijn en daarna jaarlijks. Zware voertuigen (boven de 3500 kilogram) en bijzondere voertuigen (taxi’s, vervoer gevaarlijke stoffen, bussen etc.) moeten ieder jaar een keuring ondergaan.
Wat gebeurt er als je zonder apk-keuring de weg op gaat?
Niet alle auto’s zijn apk-plichtig. Als je auto wel apk-plichtig is en je hebt je auto niet apk gekeurd, dan kan kan dit grote gevolgen hebben. Zonder apk krijg je automatisch een boete. Deze boete kun je voorkomen door je auto te schorsen. Als je auto geschorst is, mag je ook niet meer de openbare weg op. Doe je dit wel? Je bent strafbaar en de verzekeraar zal je waarschijnlijk weigeren je geld uit te keren bij een ongeval.
Waar kun je je auto laten keuren?
Je kunt je auto apk laten keuren bij alle garages en autobedrijven die de RDW erkend heeft. Deze zijn te herkennen aan een oranje RDW sticker. Het is zelfs mogelijk om je auto in een aantal garages in Spanje en België te keuren.
Dit is nog een test van de Nederlandse overheid. Als dit succesvol is, streeft de Nederlandse overheid naar een Europese apk, die in de hele Europese Unie geldig is. Op dit moment hebben de meeste landen nog een eigen ‘apk’ keuring en niet alle lidstaten erkennen elkaars keuringen.
Wat wordt er gecontroleerd tijdens de apk-keuring?
Tijdens een apk wordt er gelet op verkeersveiligheid en milieuvriendelijkheid. Er worden algemene tests uitgevoerd om bijvoorbeeld te kijken of uw remmen nog wel goed genoeg zijn. Ook wordt bij iedere keuring de kilometerstand genoteerd.
Wat staat er in het apk-keuringsrapport
Na het keuren van je auto krijg je een apk-keuringsrapport (ook als je auto is afgekeurd). Op het rapport staan reparatie-, afkeur-, en adviespunten. Adviespunten zijn gebreken die nog niet direct tot afkeuring leiden, maar waar je wel goed op moet letten. Deze kunnen in de toekomst zorgen voor een afkeuring, als je er niets aan doet. Daarnaast staat de vervaldatum van de apk in het keuringsrapport vermeld.
Mag je na de vervaldatum nog de weg op?
Na de vervaldatum mag je niet meer op de openbare weg rijden, met één uitzondering: wanneer je onderweg bent naar de apk keuring. Als je wordt aangehouden, moet je wel kunnen bewijzen dat je naar een garage onderweg bent. Je moet dus bewijs hebben dat je een afspraak hebt bij een garage. Kun je dit niet bewijzen? Dan loop je een erg grote kans op een boete.
Let op: Een apk-keuring is een momentopname
Stel je voor: je auto is net voor een jaar lang goedgekeurd. Een maand later gaan je lichten kapot en raak je betrokken bij een ongeval. Is dit strafbaar? Een verzekeraar zal zien dat je auto zojuist apk is gekeurd, maar er kan tussentijds natuurlijk altijd iets slijten of kapotgaan.
Nu gaat het erom of je op de hoogte was van dit mankement. Als je bewust zonder licht in het donker gaat rijden, is dit roekeloos rijgedrag en dit is strafbaar. Een verzekeraar kan weigeren je schade te vergoeden, ook al is je auto wel goedgekeurd.
Heb je geen weet van het mankement? Dan krijg je de schade zeer waarschijnlijk gewoon vergoed. Kijk hiervoor altijd wel goed in je polisvoorwaarden op het moment dat je je autoverzekering gaat vergelijken.
Klanten over Autoverzekering.nl
r.r. de jong
Het ging lekker snel.
pj van damme
goede ervaring , alleen jammer dat ik mijn andere verzekering zelf moest opzeggen. Meeste bedrijven zorgen dat tijdens het vernieuwen van een verzekering , meteen de andere opgezegd gaat worden. verder PRIMA.
geen naam
Snel in te vullen Duidelijke vragen
r.r. de jong
Het ging lekker snel.
pj van damme
goede ervaring , alleen jammer dat ik mijn andere verzekering zelf moest opzeggen. Meeste bedrijven zorgen dat tijdens het vernieuwen van een verzekering , meteen de andere opgezegd gaat worden. verder PRIMA.
geen naam
Snel in te vullen Duidelijke vragen
Wat doe je als je het niet eens bent met het keuringsrapport?
Als je auto is afgekeurd, terwijl jij denkt dat deze nog veilig genoeg is, kun je bezwaar maken. Dit kost je 46 euro. In de tussentijd mag je niet aan je auto klussen of met je auto de openbare weg op. Je geeft je bezwaar door aan de persoon die de keuring heeft uitgevoerd. Deze zal een RDW medewerker inschakelen die kijkt of de keuring juist was. Als jij gelijk krijgt, betaalt de garage waar je de auto hebt laten keuren je de kosten terug.