Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Auto schorsen

Als je van plan bent om je auto tijdelijk niet te gebruiken, kun je de auto schorsen. Door je auto te laten schorsen, ben je tijdelijk niet meer verplicht om een verzekering af te sluiten, om motorrijtuigenbelasting te betalen en om een APK te laten doen. Je mag met je geschorste auto niet meer op openbare wegen rijden. De schorsing van je kenteken geldt voor één jaar en loopt na een jaar automatisch af.

Autoverzekering vergelijken

Waar schors ik mijn kenteken?

Het schorsen van je kenteken kan op verschillende manieren. Je kunt dit online doen op de website van het RDW, bij een kentekenloket of bij een RDW-balie. Een kentekenloket vind je in de vestigingen van PostNL.

Online auto schorsen

Aan de hand van je DigiD kun je online bij het RDW je kenteken laten schorsen. Je vult hiervoor een aantal gevraagde gegevens in en betaalt de nodige kosten via de digitale betaalmogelijkheid iDEAL. Na het aanvragen van de schorsing ontvang je per e-mail een bevestiging waarin de einddatum van de schorsing wordt genoemd. Het is belangrijk om de e-mail goed te bewaren. Je kenteken wordt nu in het kentekenregister als geschorst vermeld.

Schorsen bij een kentekenloket of bij een RDW-balie

Om een schorsing in een kantoor van PostNL of bij een RDW-balie aan te vragen, is het belangrijk dat je een aantal documenten meeneemt. Dit zijn het tenaamstellingsbewijs, het overschrijvingsbewijs van het kentekenbewijs en een geldig persoonlijk identiteitsbewijs. Je betaalt het schorsingsbewijs ter plekke. Je ontvangt direct een nieuw tenaamstellingsbewijs waarop de einddatum van de schorsing vermeld wordt.

Kosten van kenteken schorsen

De kosten voor het schorsen van een kenteken zijn afhankelijk van onder andere de leeftijd van je auto. Voor personenauto’s tot 15 jaar oud betaal je het ‘normale tarief’. Dit geldt ook voor bedrijfsauto’s onder de 3500 kg en tot 15 jaar oud. Alle andere voertuigen, behalve brom- en snorfietsen, vallen onder het ‘laag tarief’. Verleng je een schorsing, dan betaal je ook het ‘laag tarief’. RDW vraagt hierbij om de volgende bedragen:
 

Soort schorsing voor auto’sKosten
Schorsing aanvragen voor 1 jaar (normaal tarief)€ 88,05
Schorsing aanvragen voor 1 jaar (laag tarief)€ 29,10
Schorsing aanvragen voor 2 jaar (normaal tarief)€ 117,15
Schorsing aanvragen voor 2 jaar (laag tarief)€ 58,20
Schorsing aanvragen voor 3 jaar (normaal tarief)€ 146, 25
Schorsing aanvragen voor 3 jaar (laag tarief)€ 87,30
Bron: RDW

Schorsing verlengen

Ben je nog niet van plan om je auto te gebruiken en daarmee de weg op te gaan? Dan kun je jouw schorsing verlengen. Hieronder vind je een overzicht van de kosten.
 

Schorsing auto verlengenKosten
Schorsing verlengen voor 1 jaar€ 29,10
Schorsing verlengen voor 2 jaar€ 58,20
Schorsing verlengen voor 3 jaar€ 87,30
Bron: RDW

Opheffen schorsing

Een schorsing loopt automatisch af na één jaar, maar het is ook mogelijk om de schorsing eerder op te heffen. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. Let wel op dat wanneer de schorsing minder dan één maand heeft geduurd, je nog verplicht bent om motorrijtuigenbelasting over deze maand te betalen.

Schorsen van je auto en opschorten van je verzekering

Het opschorten van je autoverzekering houdt in dat je autoverzekering stopt, omdat je je premie niet betaalt. Je auto is dan niet verzekerd. Betaal je de premie alsnog? Dan herleeft de verzekeringsdekking met terugwerkende kracht. Een schorsing gaat veel verder. Als je na een schorsing je achterstallige premie weer betaalt, dan gaat je dekking pas weer in op de dag nadat deze premie is betaald. En dus niet met terugwerkende kracht zoals bij opschorten wel het geval is.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 25-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Wanneer je je auto wil laten schorsen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  • De persoon die de schorsing regelt moet minimaal 18 jaar zijn, of 16 jaar bij een brom- of snorfiets
  • Het voertuig moet op jouw naam staan
  • Je hebt een geldig identiteitsbewijs, kentekencard, tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs nodig

Het schorsen van je auto heeft een aantal voordelen:

  • Je hoeft geen wegenbelasting te betalen
  • Je hoeft geen verplichte APK uit te laten voeren
  • Je kunt je autoverzekering stopzetten, dus je betaalt geen premie meer

Er zijn een paar nadelen waar je rekening mee moet houden na het schorsen van je auto. Uiteraard mag je niet op de openbare weg rijden, maar er zijn ook nog andere nadelen:

  • Je auto moet geparkeerd zijn in een afgesloten garage of op je oprit
  • Je moet een bedrag betalen voor het schorsen van je auto
  • Schade aan je auto, bijvoorbeeld door brand, diefstal of ruitschade, is niet verzekerd

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Terug naar boven