Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Stormschade

Als je stormschade aan je auto hebt dan wil je natuurlijk weten of dit vergoed wordt. Dit hangt af van het type autoverzekering dat je hebt afgesloten. Op deze pagina lees je wanneer de schade door je autoverzekering wordt vergoed.

Autoverzekering vergelijken

Als je stormschade aan je auto hebt wil je natuurlijk weten of dit vergoed wordt. Dit hangt af van het type autoverzekering dat je hebt afgesloten. Op deze pagina lees je wat stormschade precies inhoudt en wanneer de schade door je autoverzekering wordt vergoed.

Wat valt onder stormschade?

Er zijn verschillende vormen van stormschade. Denk bijvoorbeeld aan een afgewaaide tak die op je auto terechtkomt, rondvliegende dakpannen, hagelschade of een afvalcontainer die tegen je auto aanwaait. In principe kan alles wat los- of vastzit jouw auto beschadigen bij een harde windvlaag of windstoot.

Wanneer wordt stormschade vergoed?

Of stormschade wordt vergoed hangt af van het type autoverzekering dat je hebt afgesloten. Dit zijn de dekkingen van de drie autoverzekeringen:

Stormschade: WA-verzekering

Heb je een WA-verzekering? Dan vergoedt je autoverzekering alleen schade die je met je auto toebrengt aan anderen. Een WA-autoverzekering vergoedt dus geen stormschade.

Tip: Het is mogelijk om alsnog schade door storm vergoed te krijgen door de eigenaar van datgene dat schade heeft veroorzaakt aansprakelijk te stellen. Dit kan bijvoorbeeld bij weggewaaide dakpannen. Je kunt de eigenaar van de dakpannen dan aansprakelijk stellen via een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Hiervoor moet je wel kunnen aantonen dat de eigenaar nalatig is geweest.

WA-verzekering vergelijken

Stormschade: WA beperkt casco

Deze verzekering dekt niet alleen schade aan anderen, maar ook schade bij bijzondere omstandigheden. Dit is bij diefstal, inbraak, ruitschade, stormschade en brandschade. Met een WA beperkt casco verzekering ben je dus wel verzekerd voor stormschade.

WA+ beperkt casco vergelijken

Stormschade: all risk

De all risk autoverzekering is de meest uitgebreide dekking. Dit omvat alles wat we hierboven noemden bij WA beperkt casco, plus schade door eigen toedoen en vandalisme. Bij deze verzekering wordt dus ook stormschade vergoed.

All risk vergelijken

Eigen risico

Je zult vaak een eigen risico voor stormschade moeten betalen. De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar. Meestal gaat het om een bedrag tussen de €135 en €150. Als de geschatte kosten van de stormschade lager zijn dan je eigen risico, dan kan het gunstiger zijn om de schade zelf te betalen.

Wil je weten hoe hoog jouw eigen risico is? Je kunt dan het beste de polisvoorwaarden doornemen, daar staan alle details over je autoverzekering in.

Vergoeding stormschade

Dien je een schadeclaim in bij je verzekeraar? Dan is het belangrijk om te weten dat verzekeraars controleren of er daadwerkelijk sprake van storm was op die dag. Het KNMI spreekt van storm bij windkracht 9 of hoger, maar veel verzekeraars gaan vanaf windkracht 7 uit van storm. Er wordt dus altijd gekeken of er op het moment en de locatie van de schade ten minste windkracht 7 was. Is dit niet het geval, dan kan je geen schade claimen.

Schadevrije jaren

Het voordeel is dat je na een schadeclaim voor stormschade niet terugvalt in je schadevrije jaren. Je behoudt dus je no-claimkorting en zal geen hogere premie hoeven te betalen. Dit is het geval bij een WA+ beperkt casco en een all risk verzekering. Het is wel verstandig om dit te controleren door je polisvoorwaarden goed door te nemen. Wanneer het claimen van stormschade wel ten koste gaat van je schadevrije jaren, dan is het in veel gevallen voordeliger om de schade zelf te betalen.

Stormschade in het buitenland

Ben je in het buitenland en heeft je auto schade door een storm? Het is dan verstandig om contact op te nemen met je verzekeraar. In het buitenland geldt dezelfde dekking voor je autoverzekering als in Nederland. Wil je weten waar je polis geldig is? Op de groene kaart van je verzekeraar staan alle landen waarin je polis geldig is.

Hevige regenval

Storm kan gepaard gaan met hevige regenval, maar dit valt niet onder de stormschade. Dit wordt dan ook niet door elke verzekeraar vergoed. Wat de verzekeraar onder een overstroming verstaat, staat niet altijd duidelijk in de polisvoorwaarden of op je verzekeringskaart. Waterschade aan je auto door hevige regenval valt volgens het Verbond van Verzekeraars onder een WA beperkt casco en all risk verzekering.

Tips om schade te voorkomen bij wateroverlast

Waterschade door bijvoorbeeld hevige regenval is natuurlijk vervelend en wil je zo veel mogelijk voorkomen. Wij geven je tips wat je zelf kunt doen in geval van wateroverlast.

  1. Water komt tot de bumper
    Je kunt dan beter niet verder rijden. Water komt anders in je luchtinlaat terecht en dit kan onherstelbare schade aan de motor van je auto veroorzaken.
  2. De straat waar mijn auto in staat is ondergelopen met water
    Wacht dan met het starten van de auto totdat het water is weggelopen.
  3. Het interieur van mijn auto is nat geworden
    Je kunt dit sneller droog krijgen door de ramen en deuren te openen, de vloermatten uit je auto te halen en kranten op de vloer te leggen.

Autoverzekering vergelijken

Bescherm jezelf en je auto tegen de gevolgen van stormschade met de juiste autoverzekering. Heb je nog geen autoverzekering afgesloten? Op Autoverzekering.nl kun je eenvoudig autoverzekeringen vergelijken en de dekking kiezen die het beste bij je past. Heb je op dit moment een WA dekking? Dan ben je niet verzekerd voor stormschade. Wil je hier wel voor verzekerd zijn? Sluit dan een WA beperkt casco of all risk verzekering af.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 15-02-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Veelgestelde vragen

Dit hangt van jouw verzekering af. Met een WA+ beperkt casco en all risk verzekering ben je verzekerd voor schade aan jouw auto bij stormschade.

Schade die je zelf aan je auto veroorzaakt gedurende een storm valt niet onder stormschade. Ook regenschade en sneeuwschade vallen niet onder stormschade. Goed om te weten is dat de meeste autoverzekeringen die stormschade dekken, gelukkig ook natuurschades dekken.

Maak foto’s waarop de schade duidelijk te zien is en noteer de datum en het tijdstip van de schade. Meld de schade daarna direct bij je verzekeraar.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven