Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Onverzekerd rijden: gevolgen en risico’s

In Nederland ben je als autobezitter verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben. Heb je geen geldige autoverzekering, dan kun je in de problemen komen. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over onverzekerd rijden.

Wat houdt onverzekerd rijden in?

In Nederland ben je wettelijk verplicht om een WA-autoverzekering af te sluiten. Rijden zonder verzekering is niet alleen onverstandig, maar het is ook strafbaar. Toch zijn er nog steeds autobezitters die geen geldige autoverzekering voor hun voertuig hebben.

Het komt bijvoorbeeld voor dat de autoverzekering wordt beëindigd, bijvoorbeeld door een forse betalingsachterstand van de verzekerde. Ook komt het voor dat een verzekeraar ervoor kiest de autoverzekering stop te zetten, wanneer iemand vaak betrokken is bij schadegevallen. Fraude kan ook een reden zijn om de autoverzekering stop te zetten.

Onverzekerd rijden

Onverzekerd rijden: wat zijn de gevolgen en risico’s?

Onverzekerd rijden, oftewel de weg op gaan zonder een geldige autoverzekering, brengt serieuze consequenties met zich mee. In Nederland is het wettelijk verplicht om op z’n minst een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) voor je auto te hebben. Rijd je onverzekerd rond, dan liggen niet alleen hoge boetes op de loer, maar ook andere juridische problemen met mogelijk een aanzienlijke impact.

Dit zijn de belangrijkste gevolgen en risico’s van onverzekerd rijden:

 • Rijd je in een onverzekerde auto en houdt de politie je aan? Dan kan de politie je een boete van € 650 geven.
 • De RDW kan je ook een boete geven. Die bedraagt voor onverzekerd rijden € 450 . Weet dat de boete van de RDW los staat van die van de politie: het zijn twee verschillende instanties. In totaal kunnen de boetes dus oplopen tot € 1.100.
 • Rijd je schade met een onverzekerde auto, dan draai je voor alle kosten op.
 • Rijd je te lang onverzekerd rond? Dan loop je het risico dat verzekeraars je niet meer accepteren.

Wat als je zelf onverzekerd schade veroorzaakt?

Als je onverzekerd schade veroorzaakt bij een ander, ben je dus zelf aansprakelijk voor de kosten. Dit betekent dat je de schade uit eigen zak moet betalen. Dit kan flink in de papieren lopen, zeker als het om aanzienlijke schade gaat. Gaat het om letselschade, dan kan het al snel gaan om bedragen van duizenden tot tienduizenden euro’s.

Maar er is nog een ander vervelend vervolg, wanneer je een ongeval met je auto veroorzaakt en je onverzekerd bent. Veel verzekeraars zullen je dan weigeren wanneer je alsnog een autoverzekering wilt afsluiten. De verzekeraars die je nog wel aannemen, rekenen veel hogere premies.

Advies van onze expert

“Onverzekerd rondrijden? Nooit doen. Als je betrokken raakt bij een ongeval en je auto is niet verzekerd, dan draai je zelf op voor alle kosten. Je hebt al een betaalbare autoverzekering voor een paar tientjes per maand. Dat is dus altijd financieel gunstiger dan hoge boetes en nog hogere schadekosten betalen.”

Jerry,

Expert autoverzekeringen

autoverzekeringen expert Jerry

Schade, maar de tegenpartij is niet verzekerd. Wat nu?

Wanneer een onverzekerde bestuurder schade aan jouw auto veroorzaakt, kun je een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds vergoedt de schade die is veroorzaakt door onverzekerde of onbekende motorvoertuigen. Houd er wel rekening mee dat je bij het Waarborgfonds een eigen risico van € 250 moet betalen.

Vergelijk autoverzekeringen

Onverzekerd rijden is niet alleen strafbaar, maar kan ook grote financiële gevolgen hebben. Zorg er daarom altijd voor dat je een geldige autoverzekering hebt voordat je de weg op gaat. Vergelijk autoverzekeringen op Autoverzekering.nl en vind de beste verzekering voor jouw situatie.

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.821 reviews.

Klanten over Autoverzekering.nl

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.821 reviews.

d. hendriks

Star on Star on Star on Star on Star on
14 uur geleden

Top goede service

martin dijk

Star on Star on Star on Star on Star on
21 uur geleden

Voelt vertrouwd Nederlands bedrijf snel en duidelijk

klant

Star on Star on Star on Star on Star on
22 uur geleden

Snel en makkelijk af te sluiten

d. hendriks

Star on Star on Star on Star on Star on
14 uur geleden

Top goede service

martin dijk

Star on Star on Star on Star on Star on
21 uur geleden

Voelt vertrouwd Nederlands bedrijf snel en duidelijk

klant

Star on Star on Star on Star on Star on
22 uur geleden

Snel en makkelijk af te sluiten

  Meer beoordelingen

  Veelgestelde vragen

   Kan ik een boete krijgen voor onverzekerd rijden?

   Ja, je kunt een boete krijgen voor onverzekerd rijden. De RDW controleert regelmatig of alle motorvoertuigen in Nederland verzekerd zijn. Als blijkt dat je onverzekerd rondrijdt, krijg je een boete van minimaal € 450.

   Deze boete mag het RDW drie keer per jaar opleggen. Rijd je dus een jaar onverzekerd rond, dan kan je dat € 1.200 kosten. Daarnaast kun je ook een boete krijgen van de politie. Als de politie jou staande houdt en je bent op dat moment onverzekerd, kan je een boete krijgen van € 650.

   Betaal je de boetes niet, dan wordt het nog erger: de zaak kan dan voor de strafrechter komen. Onverzekerd rijden kan je dus erg veel geld kosten en tot strafvervolging leiden.

   Hoelang mag mijn auto onverzekerd aan de weg staan?

   Je auto mag niet onverzekerd op de openbare weg staan. Als je de auto tijdelijk niet gebruikt, kun je deze schorsen bij de RDW. Tijdens de schorsing hoef je de auto niet te verzekeren. Let op: de auto mag dan ook niet op de openbare weg staan of rijden.

   Wat gebeurt er als ik een ongeluk krijg terwijl ik onverzekerd ben?

   Als je een ongeluk krijgt terwijl je onverzekerd bent, ben je zelf aansprakelijk voor alle schade die je veroorzaakt. Dit kan zowel materiële als letselschade zijn. De kosten kunnen hierdoor enorm oplopen. Daarnaast krijg je een boete van de RDW voor het onverzekerd rijden met je auto.

   Kan ik een autoverzekering afsluiten als ik eerder onverzekerd heb gereden?

   Ja, je kunt nog steeds een autoverzekering afsluiten als je eerder onverzekerd hebt gereden. Maar verzekeraars kunnen je wel als een hoger risico beschouwen en daardoor een hogere premie vragen. Het is belangrijk om eerlijk te zijn over je verleden bij het aanvragen van een autoverzekering.

   Is het strafbaar om onverzekerd auto te rijden?

   Ja, in een onverzekerde auto rijden is strafbaar en je kunt er een boete voor krijgen. In zware gevallen, bijvoorbeeld als je een ernstig ongeluk veroorzaakt in een onverzekerde auto, kan de rechter dit als een misdrijf aanmerken. Op misdrijven staan zwaardere straffen dan op overtredingen.

   Kun je een auto voor 1 dag verzekeren?

   Je kunt een auto voor een korte periode, bijvoorbeeld 1 week of 1 dag, verzekeren. Dat kan bijvoorbeeld nodig zijn wanneer je een auto naar Nederland importeert vanuit het buitenland. Verzekering is namelijk vereist wanneer je een geïmporteerde auto laat keuren in Nederland. De keuring vindt plaats bij een RDW-keuringsstation, wat betekent dat je de auto daar naartoe moet brengen. Om de auto legaal naar het keuringsstation te rijden, dien je dus een tijdelijke autoverzekering af te sluiten.

   Voor de tijdelijke autoverzekering zal de verzekeraar een eendagskenteken aanvragen. Het kan echter enkele dagen tot een week duren voordat je dit ontvangt. Zorg dus dat je op tijd je tijdelijke autoverzekering regelt, zodat alles soepel verloopt en je zonder problemen aan de keuringsverplichtingen kunt voldoen.

   Moet je auto altijd verzekerd zijn, of zijn er uitzonderingen?

   Er zijn een paar uitzonderingen op de verplichte verzekering. Je auto hoeft niet verzekerd te zijn wanneer deze:

   • is of wordt gesloopt.
   • is gestolen.
   • net verkocht is.
   • wordt uitgevoerd naar het buitenland.
  Gecontroleerd door
  Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
  Jerry Poel
  Expert autoverzekeringen
  4 minuten 07-03-2024

  Over onze expert

  Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

  Terug naar boven