Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Wat is database Roy Data?

Roy Data is een centrale database waarin autoverzekeraars je schadevrije jaren registreren. Bij het opzeggen van de autoverzekering worden de schadevrije jaren bij deze database opgegeven. De autoverzekeraars zijn hiertoe verplicht. Als je een nieuwe autoverzekering afsluit, zal de verzekeraar deze database raadplegen om het actuele aantal schadevrije jaren op te vragen.

Autoverzekering vergelijken

Controle schadevrije jaren

De autoverzekeraars zijn dus verplicht bij het opzeggen van je autoverzekering het aantal schadevrije jaren bij Roy Data op te geven. Op deze manier hebben alle autoverzekeraars inzage in je schadevrije jaren. Dit is vooral van belang als je een nieuwe autoverzekering wilt afsluiten. De verzekeraar kan dan zien hoeveel jaren schadevrij zijn gereden en de juiste premiekorting toekennen.

Een groot voordeel is dat je nieuwe verzekeraar je schadevrije jaren makkelijk en snel kan opzoeken in de digitale database, waardoor het aanvragen van een nieuwe verzekering ook veel sneller gaat.

Schadevrije jaren opvragen via Roy data

Een van de manieren om erachter te komen hoeveel schadevrije jaren je hebt, is door deze op te vragen via Roy Data. Dit is de centrale database van Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (SEPS). Je kunt deze data opvragen via een digitaal inzageformulier op de website van SEPS.

Heeft Roy Data je schadevrije jaren niet?

Het kan voorkomen dat het je nieuwe autoverzekeraar niet lukt om je schadevrije jaren op te vragen bij Roy Data. Dit zou eigenlijk niet het geval moeten zijn, omdat de vorige verzekeraar verplicht is dit op te geven. Waar zou het aan kunnen liggen? Waarschijnlijk ligt het aan het volgende:

  • de vorige autoverzekeraar heeft de schadevrije jaren niet doorgegeven aan Roy Data. Neem contact op met je oude autoverzekeraar en verzoek die om de schadevrije jaren alsnog op te geven.
  • de opgebouwde schadevrije jaren zijn verlopen. In dit geval heb je helaas geen recht meer op een premiekorting.

Hoe lang blijven de schadevrije jaren geldig?

Je schadevrije jaren zijn niet onbeperkt geldig. Bij een opzegging van je autoverzekering blijven de schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars maximaal 3 jaar geldig. Deze kun je dus tot drie jaar gebruiken voor premiekorting bij je nieuwe autoverzekering. Daarna komen ze te vervallen. Bij een opschorting gelden dezelfde regels, alleen blijven de schadevrije jaren tot 3 jaar geldig.

Waar heb je het voor nodig?

Wanneer jij je autoverzekering wilt vergelijken moet je standaard je schadevrije jaren opgeven. Mede op basis van je schadevrije jaren wordt je autopremie bepaald.

Autoverzekering vergelijken

Weet je hoeveel schadevrije jaren je hebt en wil je nu autoverzekeringen vergelijken? Maak gebruik van onze handige vergelijker en bespaar gemiddeld € 265 per jaar.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 25-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Positieve schadevrije jaren blijven 10 jaar in Roy Data staan en negatieve schadevrije jaren 5 jaar. Houd er rekening mee dat dit los staat van de geldigheid. De verzekeraar bepaalt namelijk zelf hoelang je schadevrije jaren geldig zijn. Dit is bij de meeste verzekeraars 3 jaar, hierna komen de jaren te vervallen.

Roy Data is de centrale database van de Stichting EPS (Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars). Met behulp van deze database kunnen autoverzekeraars controleren hoeveel schadevrije jaren hun klanten hebben opgebouwd. Klanten kunnen deze database niet inzien.

Klanten kunnen Roy-Data niet inzien. Je kunt wel je schadevrije jaren opvragen via Roy Data. Je kunt dit doen via een digitaal inzageformulier op de website van SEPS.

Een royementsverklaring is een document waarin staat hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd binnen je huidige verzekering. Voordat het Roy Data systeem bestond, moest je dit zelf naar de verzekeraar sturen. Je kreeg dit document van de verzekeraar wanneer je jouw autoverzekering had opgezegd.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven