Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Voor elk jaar dat je geen schade claimt bij de autoverzekeraar krijg je een schadevrij jaar. Hoe hoger het aantal jaren zonder geclaimde schade, hoe hoger de korting op de premie van je autoverzekering zal zijn. Claim je wel schade, dan verlies je een aantal schadevrije jaren. Hoeveel jaren dat zijn hangt af van je positie op de bonus-malusladder. Vanaf 2014 zijn autoverzekeraars verplicht om de jaren zonder schade te vermelden op de polis.

Autoverzekering vergelijken
Hoeveel schadevrije jaren heb ik

Schadevrije jaren staan op de polis

De eenvoudigste manier om achter het aantal schadevrije jaren te komen is door je polis erbij te pakken. Autoverzekeraars hebben afgesproken dat vanaf 1 januari 2014 het aantal schadevrije jaren altijd op de polis moet worden vermeld. Vroeger was dit niet het geval, waardoor auto-eigenaren vaak niet wisten hoeveel jaren zonder schade ze precies hadden.

Ik weet hoeveel schadevrije jaren ik heb, wat nu?

Heb je het aantal schadevrije jaren gevonden? Dan kun je direct besparen op de kosten voor je autoverzekering. Met behulp van onze vergelijker zie je binnen 30 seconden welke autoverzekering het beste bij je past. Probeer het nu en bespaar gemiddeld €265 per jaar!

Hoeveel schadevrije jaren heb ik
Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.629 reviews.

Klanten over Autoverzekering.nl

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.629 reviews.

k. west

Star on Star on Star on Star on Star on
7 uur geleden

Snel top top toppie

gertjan verwoert

Star on Star on Star on Star on Star on
16 uur geleden

een snelle accurate premie berekening, waarna het oversluiten snel geregeld was, ik heb zelf mijn oude verzekering opgezegd, maar ook dat had door jullie geregeld kunnen worden. en het belangrijkste is, ik ben 20 euro goedkoper uit per maand met dezelfde voorwaarden.

sarah

Star on Star on Star on Star on Star on
6 dagen geleden

Ik heb voor het eerst te maken met een autoverzekering. Het was dus heel fijn dat de website heel duidelijk was en klantvriendelijk! Zo kon ik zonder problemen een verzekering afsluiten! Dank hiervoor

k. west

Star on Star on Star on Star on Star on
7 uur geleden

Snel top top toppie

gertjan verwoert

Star on Star on Star on Star on Star on
16 uur geleden

een snelle accurate premie berekening, waarna het oversluiten snel geregeld was, ik heb zelf mijn oude verzekering opgezegd, maar ook dat had door jullie geregeld kunnen worden. en het belangrijkste is, ik ben 20 euro goedkoper uit per maand met dezelfde voorwaarden.

sarah

Star on Star on Star on Star on Star on
6 dagen geleden

Ik heb voor het eerst te maken met een autoverzekering. Het was dus heel fijn dat de website heel duidelijk was en klantvriendelijk! Zo kon ik zonder problemen een verzekering afsluiten! Dank hiervoor

  Meer beoordelingen

  Zelf schadevrije jaren kunnen berekenen

  Hoe bereken je zelf je schadevrije jaren? Daar moet je eerst voor begrijpen hoe de bonus-malusladder werkt. Daarna kun je de schadevrije jaren berekenen.

  Schadevrije jaren achterhalen

  • 1

   Vraag je schadevrije jaren na bij je huidige verzekeraar

   Neem contact op met je verzekeraar en vraag hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.

  • 2

   Check het aantal schadevrije jaren in je bevestigingsmail

   Je kunt ze terugvinden in de bevestiging van de opzegging van je huidige autoverzekeraar

  • 3

   Aanvragen bij Roy Data

   Roy Data houdt het aantal schadevrije jaren bij. Binnen 28 dagen ontvang je per post bericht.

  • 4

   Vraag om een royementsverklaring

   Als je de jaren zonder schade in het buitenland hebt opgebouwd dan vraagt de verzekeraar om een royementsverklaring van de buitenlandse verzekeraar. Je krijgt deze verklaring bij het opzeggen van je autoverzekering.

  • 5

   Vraag om acceptatie werkgeversverklaring

   Heb je een auto van de zaak hebt en ben je de enige bestuurder? Je kunt dan aan je werkgever of verzekeraar vragen of zij een werkgeversverklaring accepteren voor het toekennen van de jaren zonder schade.

  Hoeveel schadevrije jaren heb ik

  Vanaf 2016 uniforme schadejaren

  De wijze waarop jaren zonder schade zijn vastgesteld is vanaf 2016 uniform. Dit geldt alleen voor autoverzekeringen die vanaf begin 2016 zijn afgesloten. Het aantal schadevrije jaren worden op dezelfde wijze geregistreerd. En de terugval bij een schademelding zal gelijk worden getrokken.

  Autoverzekeraars kunnen wel nog hun eigen bonus-malusladder gebruiken. Als je overstapt gelden echter de uniforme regels voor de berekening van de jaren zonder schade.

  Wil je graag meer weten over schadevrije jaren? Klik dan hier.

  Hoeveel schadevrije jaren heb ik

  Hoe zit het bij een leaseauto?

  Bij je leasemaatschappij kun je navragen hoeveel jaren zonder schade je hebt opgebouwd met een leaseauto. Dit gaat op een andere manier dan bij een auto in eigen eigendom.

  Hoelang duurt het opbouwen van schadevrije jaren?

  Normaal gesproken bouw je ieder jaar dat je geen schade rijdt een schadevrij jaar op. Het kan echter voorkomen dat je geen schadevrij jaar opbouwt als je tijdens een verzekeringsjaar overstapt naar een andere verzekeraar.  Verzekeraars mogen pas een schadevrij jaar geven als je autoverzekering een half jaar loopt (185 dagen). Als je net te vroeg overstapt, dan loop je soms een heel schadevrij jaar mis. Hieronder vind je een overzicht van de hoeveelheid dagen die je verzekerd moet zijn om een schadevrij jaar te ontvangen.

  Aantal dagen tot schadevrij jaar per verzekeraar

   Verzekeraar  1 schadevrij jaar na:
   a.s.r  180 dagen
   ABN Amro  185 dagen
   Aegon  185 dagen
   Allianz  180 dagen
   Allianz Direct  180 dagen
   ANWB en Unigarant  180 dagen
   Aon  onbekend
   Achmea (Centraal Beheer, FBTO, Interpolis)  onbekend
   De Goudse  185 dagen
   Ditzo  185 dagen
   HEMA en Inshared  geen grens
  FBTO  onbekend
   ING en Nationale-Nederlanden  180 dagen
   Kilometerverzekering  180 dagen
   Klaverblad  182,5 dagen
   Lancyr  185 dagen
   OHRA  182,5 dagen
   Rhion  185 dagen
   SNS  185 dagen
   United Insurance  365 dagen
   Univé  185 dagen
   Vereniging Eigen Huis  185 dagen
   Verzekeruzelf.nl  182,5 dagen
   Voogd & Voogd  onbekend
   Zero  onbekend
   ZLM  185 dagen

  Bron: Moneyview 2 september 2021

  Advies van onze expert

  “Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd is een van de kenmerken waarop je maandelijkse premie gebaseerd is. Hoe hoger het aantal schadevrije jaren, hoe hoger de korting is die je krijgt op je premie.”

  Jerry,

  Expert autoverzekeringen

  autoverzekeringen expert Jerry

  Hoe lang blijven de schadevrije jaren geldig?

  Als je je autoverzekering opzegt, blijven de schadevrije jaren 1 tot 3 jaar geldig. Dit verschilt per verzekeraar. Als je je auto verkoopt, gaan de jaren zonder schade drie jaar mee. Lees op de volgende pagina meer over de geldigheid van de jaren zonder schade bij opzegging en opschorting.

  Veelgestelde vragen

   Hoe kan ik mijn schadevrije jaren opvragen?

   Om je schadevrije jaren op te vragen log je in op de website van je huidige autoverzekeraar. Daar zoek je jouw polisgegevens op, want daar staan je schadevrije jaren vermeld.

   Alternatief: neem contact op met je verzekeraar via telefoon of e-mail en vraag je schadevrije jaren op.

   Bij beëindiging van je polis ontvang je doorgaans een royementsverklaring met je schadevrije jaren erop vermeld.

   Wat is het voordeel van schadevrije jaren bij mijn autoverzekering?

   Het voordeel van schadevrije jaren bij je autoverzekering is dat ze leiden tot een korting op je premie, de zogenaamde no-claimkorting. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting, waardoor je minder premie betaalt.

   Kan ik mijn schadevrije jaren meenemen naar een andere autoverzekering?

   Ja, je kunt je schadevrije jaren meenemen naar een andere autoverzekering. Ze zijn persoonsgebonden en kunnen worden overgedragen wanneer je van verzekeraar wisselt, wat je no-claimkorting bij de nieuwe verzekeraar kan beïnvloeden.

   Wat gebeurt er met mijn schadevrije jaren als ik een jaar geen auto heb gehad?

   Als je een jaar geen auto hebt gehad, blijven je schadevrije jaren in principe behouden. Echter, na verloop van tijd kunnen ze vervallen als je geen nieuwe autoverzekering afsluit. De meeste verzekeraars hanteren een termijn van 1 tot 3 jaar voordat schadevrije jaren vervallen. Controleer de voorwaarden van je vorige verzekeraar voor specifieke informatie.

   Hoe kan ik mijn schadevrije jaren behouden na een schade?

   Je schadevrije jaren behouden na een schade is meestal niet mogelijk, omdat ze doorgaans verminderen na een schadeclaim. Echter, kun je overwegen om de schade zelf te betalen in plaats van een claim in te dienen, of een aanvullende no-claimbeschermer af te sluiten, die je toestaat een beperkt aantal claims in te dienen zonder je schadevrije jaren te verliezen.

  Bronvermelding en expertise

  Geschreven door: Jerry
  Laatste update: 09-08-2023

  Over autoverzekeringsexpert Jerry

  Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet Jerry precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

  Bronnen

  Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

  • ​Rijksoverheid
  • Verbond van Verzekeraars
  • RDW