Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Voor elk jaar dat je geen schade claimt bij de autoverzekeraar krijg je een schadevrij jaar. Hoe hoger het aantal jaren zonder geclaimde schade, hoe hoger de korting op de premie van je autoverzekering zal zijn. Claim je wel schade, dan verlies je een aantal schadevrije jaren. Hoeveel jaren dat zijn hangt af van je positie op de bonus-malusladder. Vanaf 2014 zijn autoverzekeraars verplicht om de jaren zonder schade te vermelden op de polis.

Autoverzekering vergelijken

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

De eenvoudigste manier om achter het aantal schadevrije jaren te komen is door je polis erbij te pakken. Autoverzekeraars zijn verplicht om het aantal schadevrije jaren te vermelden op de polis. Deze krijg je bij aanvang, verlenging of wijziging van de polis. Je kunt het aantal schadevrije jaren vinden op de polis of in eerder (e-mail) contact over de aanvraag en/of opzegging.

Aantal schadevrije jaren opvragen

  1. Via de verzekeraar
    Je autoverzekeraar moet elk jaar laten weten hoeveel schadevrije jaren je hebt. Je kunt het aantal schadevrije jaren dus vinden in je verzekeringspolis, die je jaarlijks ontvangt. Ook kun je zelf een (schriftelijk) verzoek indienen.
  2. Opvragen bij Roy-data
    Je schadevrije jaren kun je ook opvragen bij Roy-data. Dit is de centrale database van Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (SEPS). Dit doe je via het inzagerecht formulier op de website van SEPS.

Je kunt via Roy-data alleen historische schadevrije jaren opvragen, omdat de verzekeraar pas bij opzegging schadevrije jaren registreert in Roy-data. Ook kan het 28 dagen duren voordat je het aantal schadevrije jaren ontvangt.

Verkeerd aantal schadevrije jaren

Heb je het aantal schadevrije jaren ontvangen en ben je het er niet mee eens? Neem dan contact op met je (oude) verzekeraar en maak bezwaar.

Zelf schadevrije jaren berekenen

Je kunt ook zelf je schadevrije jaren berekenen. Als je nog nooit schade aan je auto hebt gehad, is dit gemakkelijk te doen. Maar hoe bereken je je schadevrije jaren wanneer je wél schade aan je auto hebt gehad? Op onze pagina schadevrije jaren berekenen vertellen we je hier meer over.

Schadevrije jaren en premie autoverzekering

Bijna alle autoverzekeringen geven een korting op de premie van de autoverzekering. Dit wordt ook wel no-claimkorting genoemd. Deze korting krijg je voor elk jaar dat je geen schade claimt. Meld je schade bij je autoverzekeraar? Dan verlies je al snel 5 schadevrije jaren en zal je minder korting krijgen. Het is daarom handig om te weten hoeveel schadevrije jaren je hebt wanneer je autoverzekeringen gaat vergelijken.

Hoe zit het met schadevrije jaren bij een leaseauto?

Bij je leasemaatschappij kun je navragen hoeveel jaren zonder schade je hebt opgebouwd met een leaseauto. Dit gaat op een andere manier dan bij een auto in eigen bezit.

“Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd is een van de kenmerken waarop je maandelijkse premie gebaseerd is. Hoe hoger het aantal schadevrije jaren, hoe hoger de korting is die je krijgt op je premie.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Hoe bouw ik schadevrije jaren op?

Normaal gesproken bouw je ieder jaar dat je geen schade rijdt een schadevrij jaar op. Het kan voorkomen dat je geen schadevrij jaar opbouwt als je tijdens een verzekeringsjaar overstapt naar een andere verzekeraar. Verzekeraars mogen pas een schadevrij jaar geven als je autoverzekering een half jaar loopt (185 dagen). Als je net te vroeg overstapt, dan loop je soms een heel schadevrij jaar mis. Hieronder vind je een overzicht van de hoeveelheid dagen die je verzekerd moet zijn om een schadevrij jaar te ontvangen.

Aantal dagen tot schadevrij jaar per verzekeraar

Verzekeraar1 schadevrij jaar na:
a.s.r.180 dagen
ABN Amro185 dagen
Aegon185 dagen
Allianz180 dagen
ANWB en Unigarant180 dagen
Aononbekend
Achmea (Centraal Beheer, FBTO, Interpolis)onbekend
De Goudse185 dagen
Ditzo185 dagen
HEMA en Insharedgeen grens
FBTOonbekend
ING en Nationale-Nederlanden180 dagen
Kilometerverzekering180 dagen
Klaverblad182,5 dagen
Lancyr185 dagen
OHRA182,5 dagen
Rhion185 dagen
SNS185 dagen
United Insurance365 dagen
Univé185 dagen
Vereniging Eigen Huis185 dagen
Verzekeruzelf.nl182,5 dagen
Voogd & Voogdonbekend
Zeroonbekend
ZLM185 dagen
Bron: Moneyview 2 september 2021

Hoe lang blijven de schadevrije jaren geldig?

Schadevrije jaren blijven geldig zolang jouw autoverzekering loopt. Als je je autoverzekering opzegt, blijven de schadevrije jaren 1 tot 3 jaar geldig. Dit verschilt per verzekeraar. Als je je auto verkoopt, gaan de jaren zonder schade drie jaar mee. Lees op onze pagina over schadevrije jaren vervallen meer over de geldigheid van jouw schadevrije jaren.

Ik weet hoeveel schadevrije jaren ik heb, wat nu?

Heb je het aantal schadevrije jaren gevonden? Dan kun je direct besparen op de kosten voor je autoverzekering. Met behulp van onze vergelijker zie je binnen 30 seconden welke autoverzekering het beste bij je past. Probeer het nu en bespaar gemiddeld €265 per jaar!

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 10-07-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Roy-data wordt beheerd door de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (SEPS). Het is een database waarin alle autoverzekeraars de schadevrije jaren van autobezitters registreren. Jouw verzekeraar geeft dit door na het beëindigen van de autoverzekering. Je nieuwe autoverzekeraar kan vervolgens deze schadevrije jaren inzien in Roy-data. De no-claimkorting wordt op basis van je schadevrije jaren berekend.

De no-claim korting is een korting die je krijgt op je maandelijkse premie voor je autoverzekering wanneer je een of meerdere jaren geen schade claimt. Deze korting is gebaseerd op het aantal schadevrije jaren en kan verschillen per autoverzekeraar. De no-claimkorting kan opbouwen tot wel 80%.

Schadevrije jaren zijn het aantal jaren waarin je geen schade hebt geclaimd bij de verzekeraar. Voor elk jaar dat je geen schade claimt, bouw je één schadevrij jaar op. Het aantal schadevrije jaren bepalen de hoogte van de premie van je autoverzekering. Claim je schade? Dan verlies je 5 schadevrije jaren en gaat de premie die je betaalt omhoog.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven