Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Schadevrije jaren opbouwen met een leaseauto

Als je een autoverzekering op eigen naam hebt, bouw je vanzelf schadevrije jaren op. Lease jij een auto? Dan staat de auto bijna nooit op je eigen naam, maar op die van de leasemaatschappij. Je bouwt officieel geen schadevrije jaren op.

Als je na de leaseperiode zelf een auto wilt kopen en hiervoor een nieuwe autoverzekering wilt afsluiten, dan is het toch mogelijk om schadevrije jaren mee te nemen. Wij leggen je graag uit hoe dat werkt. Daarnaast kun je direct een autoverzekering bij ons aanvragen.

Autoverzekering vergelijken

Aantal schadeclaims

Na afloop van je leasecontract kun je bij je leasemaatschappij een leaseverklaring opvragen. Hierin staat het aantal schades dat je hebt geclaimd gedurende de leaseperiode. Als je zelf een auto wilt verzekeren, bepaalt je nieuwe autoverzekeraar op basis van dit aantal schadeclaims hoeveel schadevrije jaren je krijgt. Met de leaseverklaring tellen je zakelijk gereden schadevrije jaren mee voor jouw totaal aantal schadevrije jaren.

No-claimkorting

Door de bij elkaar opgetelde schadevrije jaren kun je waarschijnlijk een hogere korting krijgen op je premie wanneer je overstapt. Je moet dit wel binnen een jaar doen, anders is de leaseverklaring niet meer geldig.

Schades claimen met een leaseauto

Vaak claim je met een leaseauto meer schade dan met je eigen auto. Op het moment dat je schade hebt, is het claimen van schade vaak voordeliger dan dat je de schade zelf betaalt. Na afloop van je leasecontract worden echter alle schadeclaims bij elkaar opgeteld.

Dat kan nadelig zijn voor het aantal schadevrije jaren dat een nieuwe autoverzekeraar je geeft. In sommige gevallen kan het daarom lonen om (kleine) schade aan je leaseauto zelf te betalen in plaats van alle schade te verhalen op je verzekering.

Wat staat er in een leaseverklaring?

In een leaseverklaring staat hoeveel jaar je in de auto van de zaak hebt gereden zonder schade te claimen. Je krijgt deze verklaring alleen als je de enige bent die in de auto van de zaak heeft gereden. Hebben meer mensen binnen het bedrijf gebruik gemaakt van de leaseauto? Dan heeft het geen zin deze verklaring aan te vragen voor de autoverzekeraar.

Let er wel op dat niet alle autoverzekeraars de opgebouwde jaren in de leaseverklaring meenemen voor de no-claimkorting. Bij sommige autoverzekeraars is het verplicht dat een aantal zaken vermeld zijn in de leaseverklaring. Check je leaseverklaring om er zeker van te zijn dat deze voldoet aan de eisen van je verzekeraar. Bijvoorbeeld:

  • Naam van de bestuurder
  • De exacte leaseperiode
  • Schadeclaims
  • Kenteken
  • Verzekeringsmaatschappij en polisnummer

Geldigheid

De leaseverklaring is meestal één jaar geldig. Een aantal verzekeraars tellen de leaseverklaring daarentegen wel nog langer mee voor je schadevrije jaren, namelijk drie tot vier jaar na dagtekening. Vraag bij je verzekeraar naar de geldigheidsduur van jouw leaseverklaring.

De schadevrije jaren zijn net zo lang geldig als bij het rijden in een eigen auto. Na 3 jaar zonder verzekering vervallen de schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars.

Schade veroorzaakt?

Heb je met je geleasede auto schade veroorzaakt? Lees hier meer over wat je dan kunt doen.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 28-02-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Veelgestelde vragen

Je kunt de schadevrije jaren van je leaseauto opvragen bij de leasemaatschappij. Neem hiervoor contact op met de klantenservice en vraag om een leaseverklaring of royementsverklaring waarin je schadevrije jaren worden vermeld. Controleer wel of de verklaring compleet is voordat je deze gebruikt bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering.

Tegenwoordig kun je de schadevrije jaren die je opbouwt met een leaseauto overdragen naar een eigen auto. Dit doe je door een leaseverklaring aan te vragen waarin je schadevrije jaren worden vermeld. Met deze leaseverklaring kun je vervolgens naar een nieuwe verzekeraar toe. Doe dit binnen een jaar, anders is de leaseverklaring niet meer geldig.

Ja, je hebt een verklaring nodig voor schadevrije jaren bij een leaseauto als je deze wilt gebruiken bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. De verklaring wordt meestal een leaseverklaring of royementsverklaring genoemd en wordt verstrekt door de leasemaatschappij.

Ja, je schadevrije jaren kunnen worden overgedragen naar een andere verzekeraar als je van leaseauto verandert. De schadevrije jaren worden vastgelegd in een leaseverklaring of royementsverklaring van de leasemaatschappij, die je kunt gebruiken bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Het is wel belangrijk om te weten dat de manier waarop schadevrije jaren met een leaseauto worden meegenomen per verzekeraar kan verschillen. Vraag dit dus na bij de verzekeraar.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven