Kentekencard
In Nederland gebruiken we vanaf 1 januari 2014 een kentekencard. Dit handige pasje vervangt het oude papieren kentekenbewijs en biedt verschillende voordelen op het gebied van veiligheid en gebruiksgemak.
Wat is een kentekencard?
De kentekencard is een document op creditcardformaat dat wordt gebruikt als officieel kentekenbewijs voor voertuigen in Nederland. De kaart bevat gegevens over zowel het voertuig als de bestuurder, en een chip die het document uniek maakt.
Heb je op 1 januari 2014 of later een kentekenbewijs aangevraagd? Dan heb je een kentekencard gekregen. Bestuurders met een kenteken van voor die tijd hebben nog een oud papieren kentekenbewijs dat bestaat uit drie delen: het voertuigenbewijs, het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs.
Ga je met je voertuig de openbare weg op? Dan moet je een kentekenbewijs bij je hebben. Dit mag een kentekencard of je papieren kentekenbewijs zijn. Heb je geen kentekenbewijs bij je? Dan kun je bij een politiecontrole een boete verwachten.
Echtheidskenmerken van de kentekencard
Hoe zie je nu dat een kentekencard echt is? De card bevat een aantal echtheidskenmerken, zoals:
- Kinegram: een holografische afbeelding die verandert van kleur en vorm afhankelijk van de kijkhoek.
- Voelbaar reliëf: reliëfdruk die voelbaar is met de vingers.
- Optisch variabele inkt: inkt die van kleur verandert bij verschillende hoeken van lichtinval.
Al deze technische toevoegingen maken de card lastiger te vervalsen en daardoor extra veilig.
Tenaamstellingscode
Vanaf 2014 heeft een kentekenbewijs twee delen: een tenaamstellingscode en een kentekencard. De tenaamstellingscode bestaat uit negen cijfers en twee delen. Het eerste deel ontvang je samen met de kentekencard, terwijl het tweede deel van de code apart per post wordt verzonden.
Je hebt je tenaamstellingscode nodig wanneer je je auto wilt verkopen, schorsen, slopen of exporteren.
Wanneer krijg je een kentekencard?
Wordt een nieuwe auto voor het eerst op naam van de eigenaar gezet? Dan krijgt deze een tenaamstellingscode en een kentekencard. Vervolgens wordt er elke keer dat de auto van eigenaar wisselt opnieuw een tenaamstellingscode en kentekencard aangemaakt. Koop je dus een tweedehands auto? Dan neem je de kentekencard niet over van de verkoper, maar krijg je een nieuwe opgestuurd door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
Voordelen van de kentekencard
Ten opzichte van een papieren versie heeft de kentekencard verschillende voordelen:
- Veiligheid: de chip in de kentekencard maakt het lastig om de gegevens te vervalsen.
- Handzaamheid: het creditcard-formaat is gemakkelijk mee te nemen en op te bergen.
- Duurzaamheid: het plastic pasje is aanzienlijk sterker en duurzamer dan een papieren variant.
Een klein pasje is handig, maar raak je ook makkelijk kwijt. Wij raden je aan om het pasje niet in de auto te laten liggen, maar bijvoorbeeld in je portemonnee te bewaren. Zo verklein je de kans dat een autodief er met je auto én kentekencard vandoor gaat, en heb je je kentekencard altijd bij de hand.
Wat te doen bij diefstal of verlies
Is je kentekencard kwijt of gestolen? Dan mag je niet met je auto de weg op voordat je een nieuwe op zak hebt. Gelukkig vraag je gemakkelijk een nieuwe aan bij de RDW. Dit kan zowel online met iDEAL of aan één van de RDW-balies.
Wanneer je een nieuwe kentekencard aanvraagt, krijg je direct ook een nieuwe tenaamstellingscode. Deze horen namelijk bij elkaar. Het duurt een aantal werkdagen voordat je beide documenten in huis hebt, dus vraag ze op tijd aan als je met je auto op pad wilt.
Autoverzekering vergelijken
Nieuwe autoverzekering afsluiten? Met onze vergelijker ontdek je welke premie en dekking voor jou het voordeligst zijn. Klik op ‘autoverzekering vergelijken’ en wij zetten de beste opties voor je op een rij.
Over onze expert
Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.
Snel antwoord
Veelgestelde vragen
Alleen je tenaamstellingscode kwijt? Je kunt bij de RDW ook alléén een tenaamstellingscode aanvragen. Je doet dit gemakkelijk online en betaalt hiervoor €1,20.
Nee, de kentekencard is noodzakelijk voor de overschrijving van het voertuig. Zonder een kentekenbewijs kan de nieuwe eigenaar het voertuig niet op naam laten zetten.
De kentekencard is onbeperkt geldig, tenzij de gegevens op de kaart veranderen of de kaart beschadigd raakt. In dat geval moet een nieuwe kaart worden aangevraagd.
De kosten voor het aanvragen van een nieuwe kentekencard bedragen €37,90. Dit bedrag bevat zowel de vervangende kentekencard als de bijbehorende tenaamstellingscode.
Klantenservice
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!