Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Tenaamstellingscode kwijt? Geen paniek!

Je wilt je auto verkopen of overschrijven, maar je bent je tenaamstellingscode kwijt. Geen zorgen, op deze pagina leggen we uit wat een tenaamstellingscode is, wat je moet doen als je deze kwijt bent en hoe je een nieuwe kunt aanvragen.

Wat is een tenaamstellingscode?

Even terug naar de basis, want wat is een tenaamstellingscode eigenlijk en waar heb je deze voor nodig? Een tenaamstellingscode is een unieke code die bestaat uit 9 cijfers. Deze code heb je nodig wanneer je een auto wilt verkopen, kopen, inruilen of schorsen. De tenaamstellingscode is een bewijs dat jij de rechtmatige eigenaar van de auto bent.

Tenaamstellingscode: code bestaande uit twee delen

Het eerste deel: Dit ontvang je bij de aankoop van de auto, het zijn de eerste 4 cijfers van de 9.

Het tweede deel: Dit krijg je na het overschrijven van het kenteken. Deze ontvang je van de RDW in een brief, samen met je kentekencard. In deze brief zijn alleen de laatste 5 cijfers van de code zichtbaar, hiervoor kun je zelf de eerste 4 cijfers van je tenaamstellingscode invullen om de code compleet te maken.

Tenaamstellingscode veilig bewaren: Bewaar de brief van de RDW zorgvuldig en op een veilige plek. Let op: bewaar je tenaamstellingscode altijd los van je kentekencard, want met deze twee samen kan iedereen jouw auto op zijn/haar naam overschrijven.

Wanneer je een (nieuwe) autoverzekering wilt afsluiten heb je de meldcode van jouw auto nodig, dit is niet hetzelfde als de tenaamstellingscode! Een meldcode is een unieke viercijferige code. Deze code is gelijk aan de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van jouw auto.

Tenaamstellingscode auto kwijt

Zodra je beide delen van je tenaamstellingscode in je bezit hebt, is het verstandig deze op een veilige plaats op te bergen, zodat je deze te allen tijde paraat hebt. Let op: bewaar beide delen goed, maar niet samen. Want met de volledige code kan ‘iedereen’ jouw auto overschrijven en dat wil je natuurlijk niet!

Maar het kan natuurlijk gebeuren dat je (het eerste deel van) de tenaamstellingscode kwijt bent. Dat is natuurlijk even schrikken, maar gelukkig is er een oplossing!

Je kunt een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen bij de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Dit kan eenvoudig online via de website van de RDW. Houd er rekening mee dat het aanvragen van een nieuwe code een paar dagen duurt en kosten met zich meebrengt.

“Het is belangrijk om je tenaamstellingscode goed te bewaren, maar mocht je deze kwijtraken, dan is er gelukkig een oplossing. Vergeet ook niet om regelmatig je autoverzekering te vergelijken om te besparen op je premie.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Nieuwe tenaamstellingscode auto aanvragen

Een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen doe je eenvoudig online via de website van de RDW. Hiervoor heb je nodig: je DigiD of eHerkenning en het kentekenbewijs van je auto/voertuig.

Stappenplan aanvragen tenaamstellingscode:

  • Ga naar de website van de RDW
  • Klik op ‘Tenaamstellingscode direct downloaden
  • Pak je DigiD of eHerkenning erbij en log in
  • Kies voor ‘betalen met iDEAL’. Het kost € 1,20 om een nieuwe tenaamstellingscode aan te vragen.
  • Download je nieuwe tenaamstellingscode. Je ontvangt 2 e-mails van de RDW, in de tweede e-mail vind je de link naar de nieuwe code. Let op: je moet deze link binnen 40 dagen gebruiken, hierna is deze niet meer geldig.

Bespaar op je autoverzekering

Nu je weet wat je moet doen als je je tenaamstellingscode kwijt bent, is het tijd om te besparen op je autoverzekering. Bij Autoverzekering.nl vergelijk je onafhankelijk verschillende verzekeringen en krijg je een overzichtelijk vergelijkingsresultaat. Wij helpen je graag met het kiezen van de juiste autoverzekering en geven gratis advies.

Vergelijk nu je autoverzekering en bespaar!

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 07-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode ontvang je bij de aankoop van de auto.

Nee, je hebt de tenaamstellingscode nodig om een auto te kunnen overschrijven.

Het eerste deel van de tenaamstellingscode staat op het tenaamstellingsverslag, het tweede deel ontvang je per post op een aparte kaart nadat je de auto/het voertuig hebt overgeschreven.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven