Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Tenaamstellingscode aanvragen: alles op een rijtje

Een auto kopen, verkopen of op naam zetten? Dan heb je een tenaamstellingscode nodig. Op deze pagina leggen we haarfijn uit wat een tenaamstellingscode is, hoe je deze aanvraagt en wanneer je een nieuwe nodig hebt. Daarnaast helpen we je graag met het besparen op je autoverzekering met onze vergelijker.

Wat is een tenaamstellingscode?

Heb je weleens een auto gekocht of verkocht, dan ben je misschien al bekend met de term tenaamstellingscode. Maar wat is een tenaamstellingscode nu precies? Dit is de unieke 9-cijferige code, waarmee je aantoont dat jij de rechtmatige eigenaar bent van jouw auto of een ander voertuig, denk aan: een motor, scooter, brommer of bijvoorbeeld een bestelbusje, etc.

Je hebt deze code dus nodig om een voertuig op jouw naam te zetten, te verkopen of te schorsen. Deze code bestaat uit twee delen: het eerste deel ontvang je bij de aankoop van de auto en het tweede deel krijg je bij de overschrijving. Samen vormen ze de volledige tenaamstellingscode.

RDW tenaamstellingscode aanvragen

Maar hoe verkrijg je nu zo’n tenaamstellingscode? Als je een voertuig, zoals een auto koopt, dan krijg je het eerste deel, de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode van de verkoper. Het tweede deel vraag je aan via de RDW na de overschrijving van de auto. Per post ontvang je dan een brief van de RDW met daarin jouw kentekencard (kentekenbewijs) en de laatste 5 cijfers van jouw tenaamstellingscode. Bewaar beide delen goed, want je hebt ze weer nodig als je de auto wilt verkopen, schorsen, laten slopen of op naam wilt zetten.

Wanneer nieuwe tenaamstellingscode aanvragen?

Er zijn een paar situaties waarin je een nieuwe tenaamstellingscode moet aanvragen:

In deze gevallen kun je bij de RDW een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen. Dit kost in 2024 €1,20 en bij een aanvraag met DigiD of eHerkenning heb je binnen een paar minuten een nieuwe code in je mailbox.

Hoe vraag je de tenaamstellingscode aan?

Een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen doe je eenvoudig online bij de RDW. Dit werkt als volgt:

  • Ga naar de website van de RDW
  • Log in met je DigiD of eHerkenning
  • Vul je kenteken en persoonlijke gegevens in
  • Betaal € 1,20 via iDEAL
  • Binnen enkele minuten ontvang je 2 mails van de RWD. In de tweede mail staat een downloadlink met je nieuwe tenaamstellingscode

Heb je geen DigiD of doe je de aanvraag voor iemand anders? Vraag je nieuwe tenaamstellingscode dan aan met je 4-cijferige meldcode. Ook dit kan online, maar duurt iets langer. Binnen 3 tot 4 werkdagen heb je de nieuwe tenaamstellingscode in dit geval in huis.

Als laatste kun je je tenaamstellingscode ook online aanvragen met een Europees inlogmiddel. Ben je inwoner van de Europese Unie maar heb je geen DigiD? Dan is dit een goede optie. Je hebt in dit geval wel een Nederlands Burgerservicenummer en een Nederlandse bankrekening nodig.

Aanvragen bij de balie

Wil je de nieuwe tenaamstellingscode liever persoonlijk aanvragen? Ga dan langs bij een balie of keuringsstation van de RWD. Neem je legitimatie- en kentekenbewijs mee, en een uittreksel van de KVK als het om een bedrijfsvoertuig gaat. Je krijgt je nieuwe tenaamstellingscode direct mee naar huis.

De balies en keuringsstations bij jou in de buurt vind je hier.

Bespaar op je autoverzekering

Nu je weet hoe je een tenaamstellingscode aanvraagt, is het tijd om te besparen op je autoverzekering. Vergelijk verschillende verzekeringen op Autoverzekering.nl en vind de beste deal voor jouw situatie. Onze experts helpen je graag met gratis advies en het vergelijken van de verschillende opties. Ga direct naar onze autoverzekeringvergelijker! Hier vind je eenvoudig en snel de beste dekking voor jouw auto tegen de scherpste prijs.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 07-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Vraag je je nieuwe tenaamstellingscode online aan met DigiD of eHerkenning? Dan kun je deze binnen een paar minuten downloaden. Ook offline bij de balie krijg je de code direct mee. Alleen wanneer je de aanvraag online met je meldcode doet, moet je even wachten. Je krijgt de code in dit geval binnen 3 tot 4 werkdagen thuisgestuurd.

Nee, je hebt de tenaamstellingscode nodig om een auto op jouw naam te zetten, te verkopen of te schorsen.

Nee, bij het afsluiten of wijzigen van een autoverzekering heb je de meldcode nodig, dit is niet hetzelfde als de tenaamstellingscode. Een meldcode is een unieke viercijferige code. Deze code is gelijk aan de laatste 4 cijfers van het chassisnummer van jouw auto.

Als je de tenaamstellingscode kwijt bent, kun je een nieuwe aanvragen bij de RDW. Dit kost € 1,20 en je ontvangt de nieuwe code binnen enkele werkdagen per post.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven