Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

PostNL auto overschrijven

Als je een auto op naam wilt zetten, dan moet je het kenteken overschrijven. Dit is een kort proces waarbij de auto van de voormalige auto-eigenaar overgezet wordt op de eerstvolgende eigenaar. Dit overschrijven van je auto kun je doen bij een PostNL-servicepunt, Kentekenloket of een locatie van de RDW. Wij leggen je uit hoe dit precies werkt.

Daarnaast kun je bij ons gemakkelijk en snel verzekeringen vergelijken, zodat je straks direct verzekerd de weg op kunt. Maak een vergelijking en bespaar gemiddeld €265 per jaar!

Autoverzekering vergelijken

Wat betekent “auto op naam zetten”?

Heb je een nieuwe of tweedehands auto aangeschaft? Dan moet je deze auto op naam zetten. Dit wordt ook wel tenaamstelling of overschrijven genoemd. Hiermee is het duidelijk dat je de nieuwe wettelijke eigenaar van de auto bent.

Als de auto dus nog niet op jouw naam staat, dan ben je nog niet de officiële eigenaar. Het is noodzakelijk om het kenteken over te schrijven. Eigenlijk betekent het overschrijven van een kenteken dat er van eigenaar wordt gewisseld tussen koper en verkoper. Dit overschrijven doe je bij een kentekenloket.

Wat is een kentekenloket?

Wanneer de auto van eigenaar wisselt, moet de auto op naam van de nieuwe eigenaar worden gezet. Het overschrijven van een kenteken doe je bij een kentekenloket. Een kentekenloket is een plek waar zowel burgers als bedrijven hun voertuig kunnen overschrijven, hun auto schorsen en schorsingen kunnen beëindigen.

Er zijn vooralsnog drie typen kentekenloketten:

 • PostNL: veel vestigingen van PostNL hebben een kentekenloket
 • RDW-balie: aanwezig binnen RDW-keuringsstations en een aantal RDW-locaties
 •  Stichting Kentekenloket: er zijn (auto)bedrijven aangesloten bij deze stichting en fungeren dan als kentekenloket

Hoe schrijf je een auto over?

Als je een auto wilt overschrijven, oftewel je kenteken overzetten, dan doorloop je de volgende stappen:

 1. Vraag aan de verkoper:
  Het originele Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het Overschrijvingsbewijs of het kentekenbewijs op creditcardformaat en de tenaamstellingscode.
 2. Neem de documenten mee naar een van de kentekenloketten. Vergeet ook je legitimatiebewijs en rijbewijs niet mee te nemen.
 3. De auto wordt op jouw naam gezet en je ontvangt een tenaamstellingsverslag. Hierop vind je de eerste vier cijfers van de tenaamstellingscode. Daarnaast ontvang je een vrijwaringsbewijs. Geef deze aan de oude eigenaar van de auto.
 4. Je ontvangt je kentekencard en tenaamstellingscode. De volgende dag ontvang je per post van de RDW je nieuwe kentekencard en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Je bent nu officieel de nieuwe eigenaar van je auto.

Kentekenloketten

Auto overschrijven bij PostNL

Via een servicepunt van de PostNL kun je eenvoudig je auto overschrijven. Door het hele land vind je vestigingen van de PostNL en er zijn dan ook ruim negenhonderd servicepunten waar je je auto kunt overschrijven. Op de website van PostNL zie je waar je terecht kunt om je auto over te schrijven via een PostNL-servicepunt.

Kenteken overschrijven via RDW

De RDW – Rijksdienst voor het Wegverkeer – is door de overheid bevoegd voor de tenaamstelling van auto’s. Voor het overschrijven van jouw voormalige of juist nieuwe auto kun je hier altijd terecht. Een RDW-balie vind je bijna altijd bij een RDW-locatie. Deze zijn te vinden op de website van de RDW.

Kentekenloket

Als je kijkt op jaarbasis, dan worden er tussen consumenten onderling ruim één miljoen auto’s overgeschreven. Rond 2014 werd dit teveel voor alleen de RDW en de PostNL en daarom ging de RDW toen op zoek naar een tweede landelijk dekkende erkenninghouder.

Sinds 2016 exploiteert de onderdelengroothandel PPG – PartsPoint Group – het merk en marketingconcept “Kentekenloket” en is het derde type kentekenloket in dit rijtje.

Verschillende (auto)bedrijven doen hieraan mee, zodat je meer keuze hebt dan alleen via de PostNL je auto overschrijven of de RDW. Op de website van Kentekenloket vind je een locatie bij jou in de buurt.

Voorwaarden bij kenteken overschrijven

Als je je auto gaat overschrijven via PostNL of een ander kentekenloket, dan moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Je bent tenminste 18 jaar oud
 • Je hebt de kentekencard met de tenaamstellingscode of het complete papieren kentekenbewijs in je bezit
 • De koper woont in Nederland en is ingeschreven bij de BRP (Basisregistratie Personen)

Auto overschrijven kosten

Ga je je auto via een PostNL-servicepunt, de RDW of een Kentekenloket laten overschrijven? Dan bedragen de kosten in heel Nederland €12,50. Het maakt hierbij niet uit via welke locatie je het overschrijven van het kenteken regelt.

Autoverzekeringen vergelijken

Heb je je auto overgeschreven via een PostNL-servicepunt, Kentekenloket of de RDW, dan staat deze op jouw naam. Vanaf dit moment moet je verplicht een autoverzekering afsluiten, anders mag je officieel niet de weg op.

Maak daarom een vergelijking van autoverzekeringen, zodat je ziet welke het beste bij jou past. Plaats je gegevens in onze vergelijker en vind de beste deal.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 07-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Het afsluiten van een autoverzekering op naam van iemand anders dan de eigenaar van de auto kan in sommige gevallen worden gezien als fraude of misleiding. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat de eigenaar van de auto niet in aanmerking komt voor een bepaalde verzekering vanwege zijn rijgedrag of leeftijd. Door de verzekering op naam van iemand anders af te sluiten, wordt dit omzeild en kan dit als onrechtmatig worden gezien.

Voor het overschrijven van je kenteken heb je de volgende documenten nodig:

 • Een geldig legitimatiebewijs. Dit kan je paspoort zijn, maar ook een identiteitskaart of rijbewijs. Het moet wel het officiële document zijn. Een foto is niet voldoende.
 • Kentekencard of kentekenbewijs. Sommige auto’s hebben nog een papieren kentekenbewijs, maar de meeste hebben inmiddels een kentekencard: een pasje op creditcardformaat. Ben je nog in het bezit van een papieren kentekenbewijs? Dan heb je het originele tenaamstellingsbewijs (deel IB) én het overschrijvingsbewijs (deel II) nodig.
 • De tenaamstellingscode. De code bestaat uit 9 cijfers: de eerste 4 cijfers vind je op het tenaamstellingsbewijs en de laatste 5 cijfers staan op je kentekencard.

De kosten voor het overschrijven van je kenteken bedragen in heel Nederland €12,50. Het maakt hierbij niet uit via welke locatie je het overschrijven regelt, of je dit nu via een PostNL-servicepunt, de RDW of een Kentekenloket doet.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven