Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
car

Schadevrije jaren

Hoe langer je zonder schade rijdt, hoe hoger je korting op je autoverzekering. Maar hoe werken schadevrije jaren precies en wat gebeurt er bij een schadeclaim? Op deze pagina lees je hoe je schadevrije jaren opbouwt en wat de impact is op je premie.

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn de jaren waarin je op jouw naam een autoverzekering hebt gehad en géén schade hebt geclaimd die ten koste ging van je no-claimkorting. Voor elk jaar dat je schadevrij rijdt, bouw je één schadevrij jaar op. Autoverzekeraars gebruiken deze jaren als een belangrijke indicator voor het risico: hoe meer schadevrije jaren, hoe voorzichtiger je kennelijk rijdt, en hoe meer no-claimkorting je als beloning ontvangt. Dit vertaalt zich direct in een lagere premie voor je autoverzekering.

Het is goed om te weten dat schades die volledig verhaald kunnen worden op een tegenpartij, of schades die gedekt zijn onder de beperkt casco of volledig casco dekking (zoals ruitschade of diefstal) vaak geen invloed hebben op je schadevrije jaren, maar dit verschilt per verzekeraar en polisvoorwaarden.

Hoeveel schadevrije jaren heb ik opgebouwd?

Je bouwt dus één schadevrije jaar op als je een jaar lang geen schade claimt of rijdt. Ben je benieuwd hoeveel schadevrije jaren je precies hebt opgebouwd? Er zijn meerdere manieren om dit te achterhalen:

  • Op je polisblad: Je meest recente polisblad vermeldt meestal het aantal schadevrije jaren. Je kan ook kijken in de (digitale) documenten van je huidige verzekeraar of in de online omgeving.
  • Bij je verzekeraar: Je kunt direct contact opnemen met je huidige autoverzekeraar via telefoon, e-mail of chat. Zij kunnen je het exacte aantal doorgeven. Ook een eventuele tussenpersoon kan dit voor je nagaan.
  • Via Roy-data: Nadat een autoverzekering is beëindigd, registreert de verzekeraar het definitieve aantal schadevrije jaren in de centrale database Roy-data. Je kunt zelf je registratie inzien door een verzoek in te dienen via de website van Stichting EPS. Houd er rekening mee dat de gegevens pas zichtbaar zijn ná beëindiging van de polis en dat er enige verwerkingstijd kan zijn.

Een nieuwe verzekeraar zal bij het afsluiten van een autoverzekering altijd je opgegeven aantal schadevrije jaren controleren in Roy-data.

De bonus-malusladder

Verzekeraars hanteren een grote tabel voor het bijhouden van de kortingspercentages die bij de verschillende aantallen schadevrije jaren horen. Deze tabel wordt de bonus-malusladder genoemd. Ieder jaar dat je geen schade claimt, stijg je een trede op de ladder en ontvang je extra no-claimkorting (bonus). Claim je wel schade? Dan val je direct terug op de ladder en verlies je schadevrije jaren (malus).

Sinds 1 januari 2016 geldt er een uniforme regel voor alle verzekeraars: bij een schadeclaim verlies je standaard 5 schadevrije jaren. Dit kan een flinke impact hebben op je premie, vooral als je nog niet veel schadevrije jaren hebt opgebouwd.

“Een schadeclaim kan een flinke financiële domper zijn door het verlies van 5 schadevrije jaren. Zeker als je al een mooie no-claimkorting hebt opgebouwd, kan het verlies aan korting flink oplopen. Overweeg daarom goed of het loont om kleine schades zelf te betalen. Zit je hoog op de bonus-malusladder? Dan kan een no-claimbeschermer een interessante optie zijn. Deze aanvullende dekking beschermt je korting na een eerste schadeclaim per jaar, al verlies je de schadevrije jaren administratief gezien wel.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Voorbeeld bonus-malusladder

De exacte indeling van de bonus-malusladder verschilt per verzekeraar. Vaak ziet deze er echter ongeveer als volgt uit:
 

TredeKortingVerandering zonder schadeVerandering met 1 schadeVerandering met 2 schades
1275%882
1175%781
1072,5%681
967,5%581
862,5%481
757,5%381
650%281
542,5%281
435%181
325%181
215%181
1-10%181

*Dit is slechts een voorbeeld. Bekijk de polisvoorwaarden van je verzekeraar voor de bonus-malusladder die op jouw autoverzekering van toepassing is.

Praktijkvoorbeeld schadevrije jaren

Stel, je hebt 7 schadevrije jaren opgebouwd en je dient een schadeclaim in na een ongeluk. Dit kost je 5 schadevrije jaren, waardoor je er nog maar 2 overhoudt. Heb je slechts 4 schadevrije jaren en claim je schade? Dan verlies je al je opgebouwde schadevrije jaren en kun je zelfs in de min komen. Je hebt dan negatieve schadevrije jaren.

De bonus-malusladder werkt anders dan het aantal schadevrije jaren. Hoe hoger je op de ladder staat, hoe groter de korting op je premie. De ladder geeft dus niet direct het aantal jaren zonder schade weer. De exacte werking van de bonus-malusladder verschilt per verzekeraar.

Invloed schadevrije jaren op je premie

Schadevrije jaren spelen een grote rol bij het bepalen van je autoverzekeringspremie. Naast de auto zelf en de dekking die je kiest, hebben ze de grootste invloed op je maandelijkse kosten. De onderstaande grafiek laat zien hoeveel je premie verandert per 5 schadevrije jaren, zolang andere factoren zoals woonplaats en dekking gelijk blijven:

Houdbaarheid schadevrije jaren

Schadevrije jaren blijven niet onbeperkt geldig. Wanneer je je autoverzekering opzegt, kun je deze jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar gebruiken. Daarna vervallen de schadevrije jaren.

Sommige verzekeraars hebben de vervaltermijn verlengd naar 4 of 5 jaar. Je leest hier meer over op onze pagina over de geldigheid van schadevrije jaren.

Aantonen schadevrije jaren

Wanneer je overstapt naar een andere verzekeraar, zal je nieuwe verzekeraar willen weten hoeveel jaren je zonder schade hebt gereden. Het is goed om te weten dat de verzekeraar kijkt naar de zuivere schadevrije jaren, oftewel de hele jaren. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt aantonen hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Zo doe je dat:

  • Centrale database: alle schadevrije jaren worden na het stopzetten van de verzekering geregistreerd in Roy-data. Wil je je schadevrije jaren zelf opvragen? Dan kun je een verzoek indienen via het digitale inzageformulier op de website van de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (SEPS).
  • Royementsverklaring: liep jouw autoverzekering al voor het invoeren van de centrale database in 2007? Dan kun je mogelijk een royementsverklaring aanvragen bij je oude verzekeraar. Hiermee kun je het aantal jaren zonder schade tonen aan je nieuwe verzekeraar. Dit document wordt meestal maar één keer verstrekt en is 1 jaar geldig.
  • Werkgeversverklaring: weinig verzekeraars accepteren een werkgeversverklaring. Heb je geïnformeerd bij je nieuwe autoverzekeraar of een werkgeversverklaring wordt geaccepteerd? Dan kun je deze aanvragen bij je werkgever om aan te tonen hoeveel jaren je schadevrij hebt gereden. Het is in dit geval wel belangrijk dat je de enige bestuurder bent geweest van de auto.
  • Leaseverklaring: ben je in het bezit geweest van een leaseauto? Dan is het bij veel verzekeraars mogelijk een leaseverklaring te tonen. Deze verklaring vraag je aan bij je leasemaatschappij.

Schadevrije jaren op eigen naam

Schadevrije jaren zijn persoonlijk en staan altijd op jouw naam. Wel kunnen ze in uitzonderlijke gevallen worden overgedragen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij overlijden of bij een echtscheiding.

Nieuwe autobezitters beginnen altijd met 0 schadevrije jaren. Dit maakt een autoverzekering duurder, vooral voor jongeren. Meer hierover lees je op onze pagina over autoverzekeringen voor jongeren.

Schadevrije jaren met een tweede auto

Wanneer je een tweede auto koopt, kun je je opgebouwde schadevrije jaren niet direct overzetten naar deze auto. Schadevrije jaren zijn namelijk gekoppeld aan één autoverzekering en één bestuurder. Wel hanteren veel verzekeraars een tweede autoregeling. Hiermee kun je voor je tweede auto een vergelijkbare no-claimkorting krijgen als voor je eerste auto, zonder dat je opnieuw schadevrije jaren hoeft op te bouwen.

Schadevrije jaren uit het buitenland

Heb je schadevrije jaren in het buitenland opgebouwd? Dan is het waarschijnlijk mogelijk om deze mee te nemen in de berekening van je premie. Je hebt hiervoor een Engelstalige verklaring voor je autoverzekering in Nederland nodig. Op basis van deze verklaring bepaalt de Nederlandse verzekeringsmaatschappij of je schadevrije jaren worden meegenomen in de premieberekening.

Let op: verzekeraars zijn niet verplicht om je schadevrije jaren in de berekening mee te nemen. Ook moet je autoverzekering in het buitenland al beëindigd zijn als je de schadevrije jaren wil meenemen.

Autoverzekeringen vergelijken

Wil je besparen op je autoverzekering door over te stappen naar een andere, goedkopere autoverzekering? Wij helpen je kiezen. Vul je gegevens én schadevrije jaren in op onze vergelijker, en wij zetten de beste opties voor je op een rij.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
10 minuten 28-04-2025

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Schadevrije jaren worden berekend door het aantal jaren op te tellen waarin een bestuurder geen schadeclaim indient bij de autoverzekeraar. Elk jaar zonder schadeclaim resulteert in een extra schadevrij jaar. Als er een schadeclaim wordt ingediend, verliest de bestuurder meestal een aantal schadevrije jaren. De exacte berekening verschilt per verzekeraar, maar meestal daalt het aantal schadevrije jaren met enkele jaren na een claim.

Nee, een no-claimbeschermer beschermt niet direct je opgebouwde schadevrije jaren, maar wel de korting die je op basis daarvan ontvangt. Als je schade claimt met een no-claimbeschermer, val je administratief gezien wel terug in schadevrije jaren (meestal 5 jaar), maar je behoudt de no-claimkorting op je premie die je had vóór de claim. Dit voorkomt dus een directe premiestijging na één schadeclaim per verzekeringsjaar. Houd er rekening mee dat bij een overstap naar een andere verzekeraar wel wordt gekeken naar het administratieve aantal schadevrije jaren (dus inclusief de terugval).

Ja, je kunt je schadevrije jaren meenemen naar een andere autoverzekering. Ze zijn persoonsgebonden en kunnen worden overgedragen wanneer je van verzekeraar wisselt, wat je no-claimkorting bij de nieuwe verzekeraar kan beïnvloeden.

Als je van verzekeraar verandert, worden je schadevrije jaren overgedragen naar je nieuwe verzekeraar. Verzekeraars delen deze informatie via een centrale database, Roy-data. Je nieuwe verzekeraar gebruikt je schadevrije jaren om je premie te berekenen, en eventuele no-claimkorting toe te passen. Het is slim om je opgebouwde schadevrije jaren te vermelden bij het afsluiten van een nieuwe verzekering.

Het aantal schadevrije jaren dat nodig is om korting op je premie te krijgen, varieert per verzekeraar. Vaak begint de no-claimkorting al bij één schadevrij jaar. De korting neemt meestal toe naarmate je meer schadevrije jaren hebt opgebouwd. De maximale korting wordt meestal bereikt bij 10 tot 15 schadevrije jaren, maar dit verschilt per verzekeraar en verzekeringspolis. Raadpleeg de polisvoorwaarden of informeer bij je verzekeraar voor de precieze regeling.

Bij de meeste verzekeraars mag je de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met je brommer of scooter niet meenemen. De reden hiervoor is dat verzekeraars een andere risicoprofiel hanteren voor scooters en brommers dan voor auto’s.

Als je je scooter- of bromfietsverzekering opzegt ontvang je een royementsverklaring, hierop staat ook hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Sommige verzekeraars zijn bereid om op basis van de royementsverklaring, waarop staat hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd, de schadevrije jaren over te nemen op je autoverzekering.

Als je wil weten of je jouw schadevrije jaren mag meenemen, kun je het beste even contact opnemen met de verzekeraar of met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

Zuivere schadevrije jaren verwijzen naar het aantal volledige, onafgebroken verzekeringsjaren waarin je op jouw naam een autoverzekering hebt gehad zonder een schade te claimen die ten koste ging van je no-claimkorting. Ze representeren je echte schadeverleden zoals dat officieel wordt geregistreerd in Roy-data. Je nieuwe verzekeraar rekent met het aantal zuivere schadevrije jaren uit Roy-data.

Sinds 2022 kan je in bepaalde gevallen schadevrije jaren overdragen. Denk hierbij aan een situatie waarbij de autoverzekering op je partners naam staat, jij de regelmatige bestuurder bent en je onverhoopt uit elkaar gaat. Ook in het geval van overlijden kunnen schadevrije jaren worden overgedragen aan de partner.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven