Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Schade-expert auto

Heb je schade aan je auto of is deze gestolen? Dan kan het zijn dat je met een schade-expert te maken krijgt. Wat doet zo’n expert precies en wat betekent contra-expertise? Je leest het op deze pagina.

Schade-expert bij autoschade

Stel je voor, je raakt betrokken bij een aanrijding en je auto loopt autoschade op. Je dient een schadeclaim in bij je autoverzekeraar en de reparatiekosten lijken flink te zijn. De verzekeraar besluit daarom om een schade-expert in te schakelen.

Wat doet een schade-expert?

Schade-experts worden doorgaans ingeschakeld door een autoverzekeraar of herstelbedrijf bij complexere schade, diefstal of wanneer de schade verhaald moet worden op het Waarborgfonds Motorverkeer. Het rapport van deze experts zorgt voor een onafhankelijke beoordeling en een eerlijke afhandeling van de schadeclaim.

Een schade-expert beoordeelt niet alleen de schade en stelt een rapport op, maar beoordeelt ook de oorzaak van de schade, berekent de restwaarde van je auto wanneer dit nodig is en biedt begeleiding gedurende het volledige proces. Heb je vragen, dan kun je bij zowel je verzekeraar als bij de schade-expert terecht.

Wanneer maak je gebruik van een schade-expert?

Niet bij elke vorm van schade is het nodig om een schade-expert in te schakelen. In de volgende gevallen kun je de betrokkenheid van een expert echter wel verwachten:

  • reparatiekosten van €1.000,- of meer
  • autodiefstal
  • schade die verhaald moet worden op het Waarborgfonds Motorverkeer

Gaat het om een kleine kras, een gebroken ruit of een ander relatief makkelijk te repareren probleem? Dan heeft je verzekeraar aan een ingevuld schadeformulier genoeg.

Tip! Heb je autoschade, maar zijn de reparatiekosten laag? Overweeg dan om geen schadeclaim in te dienen en de kosten zelf op je te nemen. Zo behoud je namelijk je schadevrije jaren, en dat kan een flink verschil maken in je premie.

Kosten van een schade-expert

De kosten van een schade-expert zijn afhankelijk van de omvang en complexiteit van de schade. Is de expert actief betrokken bij een complexe zaak, dan hoort hier uiteraard een hogere rekening bij dan wanneer en eenmalig een simpel rapport wordt opgesteld.

Wie betaalt de kosten van een schade-expert?

Als verzekerde hoef je je over de kosten van een schade-expert doorgaans geen zorgen te maken. Deze worden namelijk gedekt door de verzekeraar. Er kunnen echter uitzonderingen zijn. Heb je bijvoorbeeld zelf, zonder overleg, een expert ingeschakeld? Dan worden de kosten niet altijd gedekt. Overleg daarom altijd eerst even met je verzekeraar.

Contra-expertise uitvoeren

Ben je het niet eens met het schaderapport van de schade-expert? Dan kun je contra-expertise laten uitvoeren. Dit betekent dat je zelf een onafhankelijke expert inschakelt om de schade opnieuw te beoordelen. Een soort second opinion, dus.

De contra-expert zal opnieuw een schaderapport opstellen. Dit kun je gebruiken om in overleg en wanneer nodig het vastgestelde schadebedrag te laten herzien.

Wat zijn de kosten van contra-expertise?

De kosten van contra-expertise variëren meestal tussen de €250,- en €350,-. Het exacte bedrag wordt bepaald door de complexiteit van de beoordeling en het rapport, en de tarieven van de gekozen expert.

Wie betaalt de kosten van contra-expertise?

Soms worden deze volledig of gedeeltelijk gedekt door de verzekeraar, maar dit hangt af van je dekking en polisvoorwaarden. Controleer daarom de voorwaarden van jouw autoverzekering voordat je contra-expertise inschakelt.

Vind de goedkoopste autoverzekering

Op zoek naar een voordelige autoverzekering? Maak een vergelijking via Autoverzekering.nl en ontdek eenvoudig welke autoverzekeraar het meest voordelig voor je is.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 18-07-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Een schade-expert wordt doorgaans door de verzekeraar of schadehersteller ingeschakeld om de schade te beoordelen en een schaderapport op te stellen. Deze expert werkt op initiatief van de verzekeraar. Een contra-expert daarentegen wordt door de verzekerde ingeschakeld wanneer deze het niet eens is met het rapport van de schade-expert. De contra-expert voert een herbeoordeling van de schade uit en stelt een eigen rapport op. Dit kan leiden tot de herziening van een schadevergoeding.

Als je het niet eens bent met het schaderapport, kun je bezwaar maken door contra-expertise aan te vragen. Je schakelt in dit geval een onafhankelijke expert in die de schade opnieuw beoordeelt. Het nieuwe rapport van de contra-expert kun je indienen bij je verzekeraar als tegenbewijs. Zorg ervoor dat je de polisvoorwaarden vooraf controleert. Soms worden de (redelijke) kosten van een contra-expert namelijk vergoed, maar dit is niet altijd het geval.

Het duurt vaak zo’n 5 dagen voordat je een schaderapport van een schade-expert of contra-expert ontvangt. Bij complexe gevallen, zoals een total loss, kan dit proces een aantal dagen langer duren.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven