Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Verschil tussen een WA-casco en all risk autoverzekering: wat past bij jou?

Het kiezen van de juiste autoverzekering kan soms best ingewikkeld zijn. Een veelgestelde vraag is wat het verschil is tussen een WA-casco- en all risk verzekering. In dit artikel leggen we je uit wat deze termen betekenen, wat de verschillen zijn en welke verzekering het beste bij jouw situatie past.

Wat is het verschil tussen een WA Casco en een all risk verzekering?

WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Dit is de minimale verzekering die je in Nederland moet hebben voor je auto. Een WA-verzekering dekt alleen de schade die je aan anderen toebrengt. Een WA-cascoverzekering, ook wel WA +, WA beperkt casco of beperkt casco genoemd, biedt naast de WA-dekking ook dekking voor bepaalde schades aan je eigen auto. All risk, of volledig casco, is de meest uitgebreide autoverzekering en dekt vrijwel alle vormen van schade aan je eigen auto, óók als je zelf schuldig bent.

Wat betekent WA-casco precies?

Een WA-cascoverzekering biedt naast de verplichte WA-dekking ook dekking voor schade aan je eigen auto bij bijvoorbeeld diefstal, brand, storm, hagel, ruitbreuk, aanrijding met dieren en joyriding. Het is belangrijk om te weten dat vandalisme of schade door eigen schuld niet gedekt is bij een WA-casco verzekering.

Meer over de verschillende dekkingen

In totaal heb je dus keuze uit drie verschillende basisdekkingen bij je autoverzekering met verschillende dekkingswaardes, voordelen en eisen. We zetten de verschillen nog even voor je op een rijtje.

WA-verzekering

Wel gedekt

 • Schade aan anderen

Niet gedekt

 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade
 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: auto’s ouder dan 10 jaar.

WA + beperkt casco

Wel gedekt

 • Schade aan anderen
 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade

Niet gedekt

 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: 6-10 jaar oude auto’s.

All risk

Wel gedekt

 • Schade aan anderen
 • Diefstal of inbraak
 • Ruitschade
 • Stormschade en brandschade
 • Schade door eigen toedoen
 • Vandalisme

Meest gekozen voor: 0-6 jaar oude auto’s.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een WA, WA (+) beperkt casco of all risk autoverzekering?

Bij het kiezen van een autoverzekering is het belangrijk om rekening te houden met verschillende aspecten, zoals de leeftijd en waarde van je auto. Maar ook de verzekeringspremie die je betaalt verschilt bij WA, beperkt casco en all risk, dus neem ook jouw financiële situatie mee in je keuze. En hoeveel risico ben je bereid te lopen en welk bedrag aan schade kun en wil je zelf betalen? Maar ook de schadevrije jaren spelen een rol! Heb je al veel schadevrije jaren opgebouwd, dan krijg je korting op je premie. Zo kan het opeens wel aantrekkelijk worden je oudere auto all risk te verzekeren.

 • WA-verzekering
  Kies voor een WA-verzekering als je auto ouder is dan 10 jaar en je de kosten voor eventuele schade aan je eigen auto zelf kunt dragen.
 • WA-cascoverzekering
  Overweeg een WA-cascoverzekering als je auto tussen de 6 en 10 jaar oud is, of als je bepaalde risico’s wilt afdekken, zoals diefstal of ruitschade.
 • All risk verzekering
  Ga voor een all risk verzekering als je auto jonger is dan 6 jaar of wanneer je een lening hebt afgesloten voor je auto of als je zelf niet in staat bent om grote schades te betalen.

Al deze factoren samen bepalen wat in jouw situatie de beste keuze is. Benieuwd wat het verschil voor jouw auto zou zijn? Bereken je premie binnen 20 seconden online.

Bespaar op je autoverzekering

Bij Autoverzekering.nl helpen we je graag met het besparen op je autoverzekering. We vergelijken onafhankelijk verschillende verzekeringen en presenteren de resultaten overzichtelijk aan jou. Vul je gegevens in, bekijk het aanbod en lees ons advies over welke dekking je het beste kunt kiezen op basis van jouw auto. Zo weet je zeker dat je de juiste verzekering afsluit.

Vergelijk nu je autoverzekering op Autoverzekering.nl!

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 07-03-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, volledig casco en all risk zijn hetzelfde. Beide termen worden gebruikt voor de meest uitgebreide autoverzekering die vrijwel alle schade aan je eigen auto dekt.

Een WA-verzekering dekt alleen de schade die je aan anderen toebrengt, terwijl een WA-cascoverzekering ook bepaalde schades aan je eigen auto dekt, zoals diefstal, brand en stormschade.

WA+ is een andere term voor WA-casco en biedt dus een uitgebreidere dekking dan een WA-verzekering, maar minder dekking dan een all risk verzekering. All risk dekt vrijwel alle schades aan je eigen auto, ook als je zelf schuldig bent.

Een WA-casco, ook wel WA+ of beperkt casco genoemd, is een autoverzekering die naast de verplichte WA-dekking ook dekking biedt voor bepaalde schades aan je eigen auto, zoals diefstal, brand, storm, hagel, ruitbreuk, aanrijding met dieren en joyriding.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven