Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Aanrijding met een dier

Een aanrijding met een dier is erg vervelend en vaak niet te voorkomen. Het dier kan gewond zijn geraakt of erger. Daarnaast zul je ook schade aan je auto hebben. Het is vaak lastig om een schuldige aan te wijzen. Autoverzekering.nl legt uit wanneer je aansprakelijk bent.

Autoverzekering vergelijken

Aansprakelijkheid aanrijding met een dier

Over het algemeen is de eigenaar van het dier aansprakelijk voor de schade die het dier toebrengt aan anderen. Schuld speelt hierbij geen rol. Er gelden echter wel een aantal uitzonderingen. De eigenaar van het dier is bijvoorbeeld niet aansprakelijk wanneer er sprake is van overmacht of noodweer. Daarnaast kan er bij een aanrijding met een dier onderscheid gemaakt worden tussen twee situaties: een aanrijding met een wild dier en een aanrijding met een huisdier.

Aanrijding met een wild dier

Heb je een wild dier aangereden? De schade aan je auto wordt dan alleen vergoed als je een autoverzekering met WA beperkt casco of all risk dekking hebt afgesloten. Als je een WA-verzekering hebt, word je schade niet vergoed. Houd er rekening mee dat de schade wel door de aanrijding met het dier veroorzaakt moet zijn. Je verliest geen schadevrije jaren door een aanrijding met een wild dier.

Wordt het leefgebied van het dier beheerd? In sommige gevallen is de beheerder dan aansprakelijk voor de schade. Bijvoorbeeld wanneer dieren kunnen ontsnappen door slecht onderhouden hekwerken of het ontbreken van waarschuwingsborden.

Aanrijding met een huisdier

Onder huisdieren vallen niet alleen honden en katten maar bijvoorbeeld ook paarden, koeien en schapen. Heb je een huisdier aangereden? De eigenaar of bezitter van het huisdier is dan aansprakelijk, omdat het huisdier de schade heeft veroorzaakt. Dit wordt ook wel risico aansprakelijkheid genoemd. De eigenaar van het huisdier zal de schade aan je auto in dit geval moeten vergoeden. Je moet wel kunnen aantonen dat het dier de schade heeft veroorzaakt. Daarom is het verstandig om direct de gegevens te noteren van getuigen voor een getuigenverklaring.

Heb je een WA-verzekering? Dan ben je niet verzekerd. Je zult het dan in overleg met de eigenaar van het huisdier moeten oplossen. Als je er niet uitkomt dan kun je gebruikmaken van een rechtsbijstandverzekering, als je die hebt afgesloten.

Wanneer je uitwijkt voor een dier dat onverwachts voor je auto komt, kan het gebeuren dat je moet uitwijken. De schade die dan ontstaat, bijvoorbeeld omdat je een boom raakt, heet gevolgschade. Omdat het dier de auto niet heeft aangeraakt, vergoedt de verzekering de schade helaas niet.

Dierenvandalisme

Als er sprake is van “moedwillig” aangebrachte schade door dieren, gelden dezelfde voorwaarden als bij vandalisme. Je bent hier vaak alleen voor verzekerd als je een all risk verzekering hebt afgesloten. Het claimen van deze schade heeft wel invloed op het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Je zult in dat geval meer premie moeten gaan betalen. Heb je lakschade door bijvoorbeeld vogelpoep? Dit valt onder geleidelijk optredende schade en valt niet onder de dekking van je autoverzekering.

Aangereden dier melden

Wanneer je een dier hebt aangereden, ben je verplicht om dit te melden bij de politie. Ook als het dier wegvlucht. Rijd dus niet zomaar door, want dit is strafbaar. Je kunt contact opnemen met de politie via 0900 – 8844 en in het geval van een gevaarlijke verkeerssituatie kun je het beste 112 bellen.

Zorg dat je goed verzekerd bent

Als je een WA-verzekering hebt, ben je niet verzekerd bij een aanrijding met een dier. Op Autoverzekering.nl kun je eenvoudig autoverzekeringen vergelijken en een dekking kiezen die een aanrijding met een dier wel vergoed. Zo kun je bijvoorbeeld een all risk verzekering afsluiten. Op deze manier ga je verzekerd en met een goed gevoel de weg op.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 14-06-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Een aanrijding met een dier wordt gedekt door de WA beperkt casco verzekering en de all risk verzekering. Deze schade heeft meestal geen gevolgen voor je schadevrije jaren. Je moet wel kunnen aantonen dat het dier de schade heeft veroorzaakt.

Heb je een huisdier aangereden? Bel dan het landelijk meldpunt 144. De hulpdiensten kunnen helpen om zowel het dier als de eigenaar van het dier te vinden. Wanneer je een wild dier hebt aangereden, moet je dit melden bij de politie op het nummer 0900-8844.

Bel in dit geval ook de politie of dierenambulance. Het kan zijn dat dieren door angst of pijn wegkruipen in een hoekje na een aanrijding. De hulpdiensten kunnen het dier dan gaan zoeken, zodat het niet onnodig hoeft te lijden.

Een aanrijding met een dier is niet strafbaar. Dit kun je nou eenmaal niet altijd voorkomen. Het is wél strafbaar als je een dier aanrijdt en vervolgens doorrijdt. Meld zo’n aanrijding dus altijd bij de politie.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven