Ongeval met fietser of voetganger
Ben je een automobilist en heb je een ongeval met een fietser of voetganger veroorzaakt? Of ben je een fietser en heb je schade aan een auto veroorzaakt? Op deze pagina lees je wat je in zulke gevallen moet doen en wanneer je aansprakelijk bent voor een ongeval.
Ik heb een fietser of voetganger aangereden, wat moet ik doen?
Als je een fietser of voetganger hebt aangereden is het verstandig om 112 te bellen, ook al lijkt de letselschade minimaal. Het is belangrijk om een gewonde altijd te laten liggen of zitten totdat er professionele hulp is gearriveerd. Als er ooggetuigen aanwezig zijn dan kun je hen een verklaring laten afleggen.
Vervolgens zullen jij en de fietser of voetganger een schadeformulier moeten invullen. Als de fietser of voetganger door het letsel niet in staat is om het formulier in te vullen dan kan het zijn dat de politie het formulier invult.
Wil je meer weten over het afhandelen van schade? Bekijk dan onze pagina Ik heb schade veroorzaakt, wat nu? voor meer informatie.

Ongeval met fietser of voetganger: wie is er aansprakelijk bij een aanrijding?
Fietsers en voetgangers zijn kwetsbaar in het verkeer en worden volgens de wet als zwakke verkeersdeelnemers gezien. Daarom ben je als bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk als je een voetganger of fietser aanrijdt, zonder dat je schuld bewezen hoeft te worden. Dit is ook het geval als de fietser of voetganger de verkeersregels eigenlijk niet goed naleeft.
Je bent meestal voor 100% aansprakelijk als je een fietser of voetganger tot 14 jaar aanrijdt. Bij voetgangers en fietsers boven de 14 jaar geldt er een aansprakelijkheid van minimaal 50%. Het lijkt misschien onrechtvaardig dat je als bestuurder van het motorvoertuig bijna altijd aansprakelijk bent, maar de fietser of voetganger loopt meer risico op zwaar letsel.

Overmacht is uitzondering op de regel
De uitzondering op de regel is als er sprake is van overmacht. De bestuurder van het motorvoertuig kan in dat geval niet aansprakelijk gesteld worden voor een aanrijding met een fietser of een voetganger. Kun je als bestuurder van het motorvoertuig aantonen dat je niets fout hebt gedaan bij de aanrijding met een fietser of een voetganger? Dan geldt de no-blame-no-claimregeling.
Dit houdt in dat je niet terugvalt op de bonus-malus ladder. Ook verlies je geen no-claimkorting en schadevrije jaren. De no-blame-no-claimregeling is sinds 2016 van kracht en geldt voor alle maatschappijen die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars.
Voorbeeld van overmacht
-
Er is sprake van overmacht als een voetganger door iemand anders tegen een voorbijrijdende auto wordt geduwd. De automobilist heeft in dit geval niets kunnen doen om de voetganger te ontwijken. De voetganger heeft letsel opgelopen en wil de automobilist aansprakelijk stellen. Dit is echter niet mogelijk, omdat er sprake is van overmacht. De automobilist is dus niet aansprakelijk.
Voorbeeld van géén overmacht
-
Een jongen van 16 jaar steekt zonder te kijken de weg over. Hij wordt aangereden door een automobilist die zich houdt aan de maximum snelheid. De 16-jarige jongen breekt een arm en een been. De automobilist had het kind kunnen zien aankomen en heeft zijn snelheid niet geminderd. Er is in dit geval geen sprake van overmacht en de automobilist is voor 50% aansprakelijk, omdat de jonger ouder dan 14 jaar is. Dit betekent dat de verzekeraar van de automobilist 50% van de schade van de jongen zal moeten betalen.
Ik heb als fietser/voetganger schade veroorzaakt
Heb je als fietser of voetganger schade veroorzaakt aan een motorvoertuig? Dan vergoedt de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) in veel gevallen de schade. De bestuurder van het motorvoertuig kan zijn schade dan claimen bij die verzekeraar. Je kunt geen aanspraak maken op een AVP-verzekering wanneer je schade veroorzaakt aan je eigen voertuig of aan een geleend motorvoertuig.
Klanten over Autoverzekering.nl
k. west
Snel top top toppie
gertjan verwoert
een snelle accurate premie berekening, waarna het oversluiten snel geregeld was, ik heb zelf mijn oude verzekering opgezegd, maar ook dat had door jullie geregeld kunnen worden. en het belangrijkste is, ik ben 20 euro goedkoper uit per maand met dezelfde voorwaarden.
sarah
Ik heb voor het eerst te maken met een autoverzekering. Het was dus heel fijn dat de website heel duidelijk was en klantvriendelijk! Zo kon ik zonder problemen een verzekering afsluiten! Dank hiervoor
k. west
Snel top top toppie
gertjan verwoert
een snelle accurate premie berekening, waarna het oversluiten snel geregeld was, ik heb zelf mijn oude verzekering opgezegd, maar ook dat had door jullie geregeld kunnen worden. en het belangrijkste is, ik ben 20 euro goedkoper uit per maand met dezelfde voorwaarden.
sarah
Ik heb voor het eerst te maken met een autoverzekering. Het was dus heel fijn dat de website heel duidelijk was en klantvriendelijk! Zo kon ik zonder problemen een verzekering afsluiten! Dank hiervoor
Veelgestelde vragen
Wat is het eigen risico bij een ongeval met een fietser of voetganger?
Het eigen risico is afhankelijk van de specifieke situatie en de verzekering van de betrokken partijen. In sommige gevallen kan het eigen risico worden verhaald op de aansprakelijke partij. Raadpleeg je verzekering en/of juridisch adviseur voor meer informatie over jouw specifieke situatie.
Wat zijn de gevolgen van een ongeval met een fietser of voetganger voor mijn autoverzekering?
De gevolgen van een ongeval met een fietser of voetganger voor jouw autoverzekering zijn afhankelijk van de dekking en de omstandigheden van het ongeval. Jouw WA-verzekering dekt de schade aan de fietser of voetganger als je aansprakelijk bent. Schade aan jouw eigen auto wordt gedekt als u een beperkt casco of volledig casco (allrisk) verzekering heeft. Daarnaast kunnen je schadevrije jaren en premie worden beïnvloed door het ongeval.
Kan ik mijn eigen schadehersteller kiezen bij een ongeval met een fietser of voetganger?
Of je een eigen schadehersteller kunt kiezen bij een ongeval met een fietser of voetganger, hangt af van de voorwaarden van jouw autoverzekering. Sommige verzekeraars staan vrije keuze toe, terwijl anderen samenwerken met een netwerk van geselecteerde schadeherstelbedrijven. Raadpleeg je verzekeringspolis of neem contact op met je verzekeraar voor meer informatie.
Kan ik een schadevergoeding krijgen na een ongeval met een fietser of voetganger?
Je kunt een schadevergoeding krijgen na een ongeval met een fietser of voetganger als je kunt aantonen dat de andere partij aansprakelijk is voor het ongeval en uw opgelopen schade. De aansprakelijke partij of diens verzekeraar zal in dat geval uw schade vergoeden. Om jouw recht op schadevergoeding te beoordelen, is het raadzaam om juridisch advies in te winnen of contact op te nemen met jouw eigen verzekeraar.
Welke verzekeraars kun je bij ons vergelijken?
Op Autoverzekering.nl kun je ruim 20 autoverzekeraars vergelijken op prijs en polisscore. Op onze autoverzekeraars pagina vind je een uitgebreid overzicht van alle verzekeraars die we vergelijken.