Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Ongeval met fietser of voetganger

Ben je een automobilist en heb je een ongeval met een fietser of voetganger veroorzaakt? Of ben je een fietser en heb je schade aan een auto veroorzaakt? Op deze pagina lees je wat je in zulke gevallen moet doen en wanneer je aansprakelijk bent voor een ongeval.

Autoverzekering vergelijken

Ik heb een fietser of voetganger aangereden, wat moet ik doen?

Als je een fietser of voetganger hebt aangereden is het verstandig om 112 te bellen, ook al lijkt de letselschade minimaal. Het is belangrijk om een gewonde altijd te laten liggen of zitten totdat er professionele hulp is gearriveerd. Als er ooggetuigen aanwezig zijn dan kun je hen een verklaring laten afleggen. Vervolgens zullen jij en de fietser of voetganger een schadeformulier moeten invullen. Als de fietser of voetganger door het letsel niet in staat is om het formulier in te vullen dan kan het zijn dat de politie het formulier invult.

Wie is er aansprakelijk bij een aanrijding?

Fietsers en voetgangers zijn kwetsbaar in het verkeer, daarom worden ze volgens de wet als zwakke verkeersdeelnemers gezien. Daarom ben je als bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk als je een voetganger of fietser aanrijdt, zonder dat je schuld bewezen hoeft te worden. Dit is ook het geval als de fietser of voetganger de verkeersregels eigenlijk niet goed naleeft. Je bent vaak voor 100% aansprakelijk als je een fietser of voetganger tot 14 jaar aanrijdt. Bij voetgangers en fietsers boven de 14 jaar geldt er een aansprakelijkheid van minimaal 50%. Het lijkt misschien onrechtvaardig dat je als bestuurder van het motorvoertuig bijna altijd aansprakelijk bent, maar de fietser of voetganger loopt meer risico op zwaarder letsel.

Overmacht is uitzondering op de regel

De uitzondering op de regel is als er sprake is van overmacht. De bestuurder van het motorvoertuig kan in dat geval niet aansprakelijk gesteld worden voor een aanrijding met een fietser of een voetganger. Kun je als bestuurder van het motorvoertuig aantonen dat je niets fout hebt gedaan bij de aanrijding met een fietser of een voetganger? Dan geldt de no-blame-no-claimregeling. Dit houdt in dat je niet terugvalt op de bonus-malusladder. Ook verlies je geen no-claimkorting en schadevrije jaren. De no-blame-no-claimregeling is sinds 2016 van kracht en geldt voor alle maatschappijen die zijn aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars.

Voorbeeld van overmacht

Er is sprake van overmacht als een voetganger door iemand anders tegen een voorbijrijdende auto wordt geduwd. De automobilist heeft in dit geval niets kunnen doen om de voetganger te ontwijken. De voetganger heeft letsel opgelopen en wil de automobilist aansprakelijk stellen. Dit is echter niet mogelijk, omdat er sprake is van overmacht. De automobilist is dus niet aansprakelijk.

Voorbeeld van géén overmacht

Een jongen van 16 jaar steekt zonder te kijken de weg over. Hij wordt aangereden door een automobilist die zich houdt aan de maximum snelheid. De 16-jarige jongen breekt een arm en een been. De automobilist had het kind kunnen zien aankomen en heeft zijn snelheid niet geminderd. Er is in dit geval geen sprake van overmacht en de automobilist is voor 50% aansprakelijk. Dit betekent dat de verzekeraar van de automobilist 50% van de schade van de jongen zal moeten betalen.

Wie betaalt de schade?

Ben je de bestuurder van de auto en word je 100% aansprakelijk gesteld voor het ongeval? Dan ben je via je autoverzekering verzekerd voor de schade die is aangericht bij de ander. Dit is zowel lichamelijke als materiële schade. Heb je zelf schade aan je auto? Dan ben je met een all risk verzekering ook hiervoor verzekerd. Wanneer je geen all risk dekking hebt, zou je de schade zelf kunnen betalen. Bij lichamelijk letsel kun je aanspraak maken op je zorgverzekering, of de schadeverzekering voor inzittenden als je die hebt afgesloten.

Ik heb als fietser/voetganger schade veroorzaakt

Heb je als fietser of voetganger schade veroorzaakt aan een motorvoertuig? Dan vergoedt de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) in veel gevallen de schade. De bestuurder van het motorvoertuig kan zijn schade dan claimen bij die verzekeraar. Je kunt geen aanspraak maken op een AVP-verzekering wanneer je schade veroorzaakt aan je eigen voertuig of aan een geleend motorvoertuig.

Autoverzekering vergelijken

Wil je graag een autoverzekering die de meeste schade vergoedt? Op Autoverzekering.nl kun je snel autoverzekeringen vergelijken en de dekking kiezen die het beste aansluit op je persoonlijke voorkeuren.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 20-02-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Veelgestelde vragen

Het eigen risico is afhankelijk van de specifieke situatie en de verzekering van de betrokken partijen. In sommige gevallen kan het eigen risico worden verhaald op de aansprakelijke partij. Raadpleeg je verzekering en/of juridisch adviseur voor meer informatie over jouw specifieke situatie.

Je kunt een schadevergoeding krijgen na een ongeval met een fietser of voetganger als je kunt aantonen dat de andere partij aansprakelijk is voor het ongeval en jouw opgelopen schade. De aansprakelijke partij of diens verzekeraar zal in dat geval jouw schade vergoeden. Om jouw recht op schadevergoeding te beoordelen, is het raadzaam om juridisch advies in te winnen of contact op te nemen met jouw eigen verzekeraar.

De gevolgen van een ongeval met een fietser of voetganger voor jouw autoverzekering zijn afhankelijk van de dekking en de omstandigheden van het ongeval. Jouw WA-verzekering dekt de schade aan de fietser of voetganger als je aansprakelijk bent. Schade aan jouw eigen auto wordt gedekt als je een beperkt casco of volledig casco (all risk) verzekering hebt. Daarnaast kunnen je schadevrije jaren en premie worden beïnvloed door het ongeval.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Terug naar boven