Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Wat is een CIS registratie?

Stichting CIS, Centraal Informatie Systeem, is een landelijke stichting die gegevens bewaart voor verzekeraars. De gegevens die worden bewaard, zijn gegevens die te maken hebben met jou en je verzekeringen. Wil je een nieuwe autoverzekering aanvragen of een schadeclaim indienen, dan kan de verzekeraar bij Stichting CIS gegevens van jou opvragen of registreren. Wanneer je een CIS-registratie krijgt en wat dit betekent, lees je hieronder.

Soorten registratie bij Stichting CIS:

 • icoon

  Schademeldingen

  In CIS worden alle schadeclaims die je bij je autoverzekeraar hebt ingediend, bijgehouden. Het doet er daarbij niet toe of je wel of niet schuldig was en of je wel of niet voldoende verzekerd was. De gegevens die over je worden bewaard, zijn feitelijke gegevens en persoonsgegevens.

 • icoon

  Onverzekerde auto’s met schade

  Ook wanneer je met een onverzekerde auto betrokken bent bij een aanrijding, zullen je gegevens in CIS worden geregistreerd. Het gaat dan om de gegevens van de kentekenhouder, de eigenaar en/of van de bestuurder van de auto.

 • icoon

  Verzekeraar zegt je autoverzekering op

  Soms zegt je verzekeraar de verzekering van je auto op. Dit gebeurt meestal als je je niet houdt aan de afspraken die je met de verzekeraar hebt gemaakt, bijvoorbeeld het niet op tijd betalen van je premie of het niet meewerken bij het afhandelen van schade. In welke gevallen de verzekeraar dit precies mag doen, staat altijd vermeld in de polisvoorwaarden van je verzekering. Bekijk die dan ook altijd goed. Wil je je autoverzekering zelf opzeggen? Dan wordt dat niet geregistreerd in CIS.

 • icoon

  Ontzegging rijbevoegdheid

  Voor een autoverzekeraar is het heel belangrijk om te weten of jij een auto mag besturen. Als dit je door de rechter wordt ontzegd, wordt dit in CIS geregistreerd. Deze informatie ontvangt stichting CIS dan ook niet van je verzekeraar, maar van de overheid. De verzekeraar kan dit vervolgens nagaan in het registratiesysteem.

 • icoon

  Speciale meldingen

  Als blijkt dat er sprake is van fraude of van oplichting ten opzichte van je autoverzekeraar dan wordt ook daar een melding van gemaakt in CIS. Dit geldt ook als je bij het aanvragen van een nieuwe verzekering niet helemaal eerlijk bent geweest over je verzekeringsverleden of over je strafrechtelijk verleden. Bij het aanvragen van een nieuwe verzekering worden hierover altijd een aantal vragen gesteld.

CIS register: hoelang staat iets geregistreerd?

Dit hangt ervan wat er precies geregistreerd is. Als het gaat om een speciale melding, dan staat de informatie maximaal 8 jaar geregistreerd. In de andere gevallen wordt de registratie na uiterlijk vijf jaar automatisch verwijderd. Bij ontzeggingen van de rijbevoegdheid gaat de telling van deze vijf jaar pas in op de laatste dag van de rijontzegging. Hieronder vind je een overzicht van de registratieduur per type CIS-registratie. Je wordt niet persoonlijk op de hoogte gesteld wanneer de registratie is verwijderd.

Soort registratie Registratieduur
Negatieve schadevrije jaren 15 maanden
Financiële verplichting niet nakomen 3 jaar
Schade 5 jaar
Ontzegging rijbevoegdheid 5 jaar
Contractuele verplichtingen niet nakomen 5 jaar
Verzekeringsfraude 8 jaar

CIS registratie verwijderen

Het verwijderen van een CIS registratie voordat de maximale duur is verstreken, kan alleen door degene die de registratie in het systeem heeft gezet. Stel dat je een bezwaar tegen de registratie hebt ingediend en dit blijkt terecht, dan kan de verzekeraar zelf de registratie weer verwijderen.

CIS registratie opvragen

Zijn je gegevens bij Stichting CIS geregistreerd? Dan heb je het recht om te weten wat er precies is vermeld. Je kunt hiervoor een verzoek indienen. Dit kun je op twee manieren doen via de website van Stichting CIS.

 1. Via de WebApp
  Met de WebApp van CIS kun je zelf het verzoek regelen om je registraties in te zien. Deze WebApp maakt gebruik van de identificatie app Yivi, waardoor jouw persoonsgegevens veilig worden gedeeld met CIS. Je hebt hiermee zelf de keuze over welke data je wel en niet wil delen. Op deze manier weet je dus zeker dat je jouw gegevens veilig deelt, maar het is ook nog een snellere manier om de registraties in te zien.
 2. Post
  Een andere manier is het inzageformulier geprint en ingevuld op te sturen naar CIS. Belangrijk hierbij is om het formulier volledig in te vullen, met daarop de plaats, datum en je handtekening. Stuur ook een kopie van je legitimatiebewijs mee.

Onze expert legt uit

Informatie ook toegankelijk voor verzekeraars

“De informatie van Roy-Data en CIS is ook toegankelijk voor alle aangesloten verzekeraars en gevolmachtigden. Zij kunnen dus ook op basis van deze informatie besluiten om je aanvraag voor een autoverzekering niet te accepteren.“

Jerry,

Expert Autoverzekeringen

Expert autoverzekeringen Jerry

Acceptatiebeleid verzekeraars

Verzekeraars hebben geen acceptatieplicht, waardoor ze jouw aanvraag voor een autoverzekering gewoon mogen afwijzen. Daarnaast heeft niet iedere autoverzekeraar dezelfde regels voor het accepteren van een nieuwe verzekeringsaanvraag. Verzekeraars bepalen aan de hand van de gegevens van Stichting CIS en de database van Roy-Data of ze je aanvraag wel of niet willen accepteren. Ze kunnen hierin zien hoeveel (negatieve) schadevrije jaren je hebt, hoeveel schades je hebt geclaimd en of je een strafrechtelijk verleden hebt. Als een verzekeraar jou ziet als een te groot risico, is de kans groot dat je geweigerd wordt.

Aanvraag autoverzekering afgewezen, wat nu?

Ervaar je problemen met een CIS-registratie of is je aanvraag voor een autoverzekering onterecht geweigerd door autoverzekeraars? Dan biedt Stichting CIS een oplossing. Je kunt via CIS een verzoek tot correctie indienen bij de verzekeraar die jou heeft geregistreerd. Dit doe je eenvoudig via hun website waar je een formulier invult en aangeeft wat er niet klopt aan je gegevens en waarom correctie nodig is. Daarna is het wachten op de reactie van de verzekeraar, die zal bepalen of je verzoek wordt geaccepteerd of geweigerd.

Verzoek geweigerd?

Indien je verzoek tot correctie wordt afgewezen, kun je een klacht indienen bij de klachtencommissie van de verzekeraar. Helpt dit niet? Dan kun je terecht bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Als laatste redmiddel kun je de zaak voorleggen aan de rechter, maar wees je bewust van de mogelijke hoge kosten.

Twijfel je over het aantal schadevrije jaren die in Roy-Data (de centrale database van Stichting EPS) staan? Neem dan contact op met je vorige verzekeraar. Stichting EPS kan namelijk niks veranderen aan de schadevrije jaren.

Autoverzekering afsluiten met een CIS-registratie

Wordt je aanvraag bij een verzekeraar geweigerd in verband met een CIS-registratie? Vanwege de CIS-registratie is de kans helaas klein dat je bij een reguliere autoverzekeraar terecht kunt. Met behulp van onze vergelijker kun je gemakkelijk verzekeraars met elkaar vergelijken en het nog een keer proberen bij een andere verzekeraar. Word je nogmaals afgewezen? Dan kun je altijd terecht bij Autoverzekeraar de Vereende. Je kunt via Autoverzekering.nl vrijblijvend een offerte aanvragen bij deze verzekeraar.

Offerte aanvragen

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.821 reviews.

Klanten over Autoverzekering.nl

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.821 reviews.

d. hendriks

Star on Star on Star on Star on Star on
16 uur geleden

Top goede service

martin dijk

Star on Star on Star on Star on Star on
23 uur geleden

Voelt vertrouwd Nederlands bedrijf snel en duidelijk

klant

Star on Star on Star on Star on Star on
23 uur geleden

Snel en makkelijk af te sluiten

d. hendriks

Star on Star on Star on Star on Star on
16 uur geleden

Top goede service

martin dijk

Star on Star on Star on Star on Star on
23 uur geleden

Voelt vertrouwd Nederlands bedrijf snel en duidelijk

klant

Star on Star on Star on Star on Star on
23 uur geleden

Snel en makkelijk af te sluiten

  Meer beoordelingen

  Veelgestelde vragen

   Wat is een CIS-registratie bij een autoverzekering?

   Een CIS-registratie is een vermelding van je persoonsgegevens en verzekeringshistorie in de centrale database van het Centraal Informatie Systeem van in Nederland werkzame verzekeringsmaatschappijen. Het kan gevolgen hebben voor het afsluiten van een nieuwe autoverzekering, omdat verzekeraars op basis van je verzekeringshistorie kunnen beslissen om je geen verzekering aan te bieden of alleen tegen een hogere premie.

   Waarom worden mensen geregistreerd bij CIS bij een autoverzekering?

   Mensen worden geregistreerd bij CIS bij een autoverzekering om verzekeringsmaatschappijen te helpen bij het bepalen van het risico dat zij lopen bij het accepteren van nieuwe verzekerden. Verzekeraars gebruiken de informatie in het CIS om de verzekeringshistorie van een potentiële klant te beoordelen en op basis daarvan te beslissen of zij de klant willen accepteren en tegen welke voorwaarden.

   Hoe kom ik van een CIS-registratie af bij een autoverzekering?

   Een CIS-registratie kan alleen worden verwijderd als de verzekeraar die de registratie heeft gedaan, de registratie ongedaan maakt. Dit gebeurt alleen als de registratie onterecht is of als er sprake is geweest van fraude of misleiding. Als je het niet eens bent met een CIS-registratie, kun je het beste contact opnemen met de verzekeraar en vragen om uitleg. Als blijkt dat de registratie onterecht is, kun je vragen om deze te laten verwijderen.

   Hoe lang blijf ik geregistreerd bij CIS bij een autoverzekering?

   Als je een CIS-registratie hebt bij een autoverzekering, blijf je hiervoor maximaal 5 jaar geregistreerd staan in het Centraal Informatie Systeem van in Nederland werkzame verzekeringsmaatschappijen (CIS). Na deze periode wordt de registratie automatisch verwijderd.

   Het is wel belangrijk om te beseffen dat een CIS-registratie gevolgen kan hebben voor het afsluiten van een nieuwe autoverzekering gedurende deze periode. Verzekeringsmaatschappijen kunnen op basis van je verzekeringshistorie beslissen om je geen verzekering aan te bieden of alleen tegen een hogere premie.

   Kan ik nog een autoverzekering afsluiten als ik geregistreerd sta bij CIS?

   Ja, je kunt nog steeds een autoverzekering afsluiten als je geregistreerd staat bij CIS. Een registratie in het CIS kan echter wel invloed hebben op de acceptatie van je aanvraag en de premie die je betaalt voor de verzekering. Verzekeraars kunnen op basis van je verzekeringshistorie beslissen om je geen verzekering aan te bieden of alleen tegen een hogere premie.

   Als je geregistreerd staat bij CIS, is het verstandig om goed te vergelijken welke verzekeraars bereid zijn om je te accepteren en welke premies zij hiervoor rekenen. Het kan soms helpen om contact op te nemen met de verzekeraar en de situatie uit te leggen om te kijken of er mogelijkheden zijn om alsnog geaccepteerd te worden tegen een redelijke premie.


  Terug naar boven