Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
27-06-2024

Terugval in Europese autoverkoop: Elektrische auto’s onder druk

De verkoop van nieuwe auto’s in zowel Nederland als andere Europese landen is aanzienlijk gedaald, met een opvallende daling bij elektrische voertuigen (EV’s). Deze terugval roept vragen op over de toekomst van duurzame mobiliteit in Europa.

2 minuten 27-06-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

In mei 2024 is de verkoop van nieuwe auto’s in zowel Nederland als andere Europese landen aanzienlijk gedaald. De daling was bijzonder scherp bij elektrische voertuigen (EV’s). Volgens cijfers van de Europese autobrancheorganisatie ACEA werden er in de Europese Unie bijna 912.000 auto’s geregistreerd, wat een afname van 3 procent betekent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Dalingen in heel Europa

In grote markten zoals Italië, Duitsland en Frankrijk zakten de autoverkopen met tot wel 7 procent. In Nederland werden ruim 28.000 nieuwe personenauto’s geregistreerd, bijna 14 procent minder dan in mei 2023. De verkoop van elektrische auto’s daalde in heel Europa met 12 procent, en Duitsland zag zelfs een daling van ongeveer 31 procent. Nederland registreerde bijna 12 procent minder elektrische auto’s. Volgens brancheverenigingen BOVAG en de RAI-Vereniging komt dit doordat mensen niet zeker weten of de korting op de motorrijtuigenbelasting na 2025 blijft bestaan.

Afschaffing van subsidies

Overal in de wereld kopen mensen minder elektrische auto’s omdat veel landen hun subsidies verminderen. In Europa zijn volledig elektrische voertuigen goed voor een marktaandeel van 12,5 procent. Toch blijft de verkoop van hybride voertuigen toenemen, met een marktaandeel van bijna 30 procent in de afgelopen maand. Benzineauto’s blijven het populairst, met een marktaandeel van meer dan 35 procent.

Het belang van financiële ondersteuning

Deze recente dalingen komen kort na een mijlpaal in de Nederlandse EV-markt, waar het aantal volledig elektrische personenauto’s de grens van 500.000 overschreed. Dit markeert een belangrijk moment in de transitie naar duurzame mobiliteit en het behalen van klimaatdoelen. Zo schreven wij in een eerder bericht over een belangrijke mijlpaal in het aantal EV’s in Nederland.

“Met de huidige daling in de verkoop van elektrische voertuigen is het van cruciaal belang dat overheden en beleidsmakers de ondersteuning van elektrische mobiliteit voortzetten. Dit is essentieel om de positieve trend te behouden en verdere terugslagen te voorkomen. Bij Autoverzekering.nl blijven we de ontwikkelingen nauwlettend volgen en informeren we u over de impact van beleidsveranderingen op de automarkt en uw autoverzekeringen.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 27-06-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven