Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
test

Tweede auto verzekeren

Als je een tweede auto koopt, heb je ook een tweede autoverzekering nodig. Op deze verzekering kun je met een tweede (gezins-)autoregeling soms korting ontvangen op je premie. Sommige autoverzekeraars bieden deze korting namelijk aan als je beide auto’s bij deze verzekeraar onderbrengt. Om in aanmerking te komen voor deze korting, gelden er verschillende voorwaarden. Lees hieronder alles wat er te weten valt over een tweede auto verzekeren of maak direct een vergelijking voor je auto’s en bespaar gemiddeld €265 per jaar!

Autoverzekering vergelijken

Wat houdt de tweede autoregeling in?

Ben je van plan om een tweede auto te kopen of ben je in het bezit van meerdere auto’s? Dan zul je deze auto’s ook moeten verzekeren. De kosten kunnen hiervoor flink oplopen. Gelukkig kun je profiteren van de tweede autoregeling (ook wel tweede gezinsautoregeling genoemd). Met deze regeling kun je je tweede auto (of die van je partner) met korting verzekeren. Bij de meeste autoverzekeraars kun je met de tweede autoregeling de no-claimkorting van je eerste auto ook toepassen op de premie van je tweede autoverzekering. Houd er wel rekening mee dat je met de tweede auto opnieuw schadevrije jaren moet opbouwen.

Goed om te weten: wanneer je schade claimt, heeft dit geen gevolgen voor de korting of opgebouwde schadevrije jaren van de andere auto(’s). Je komt in aanmerking voor de tweede autoregeling wanneer je al je auto’s hebt verzekerd bij dezelfde verzekeraar.

Type tweede autoregeling

Elke verzekeraar kan anders omgaan met de korting die ze geven op de tweede autoregeling. Er zijn in totaal drie verschillende type autoregelingen. Deze worden hieronder toegelicht.

1. Volledige tweede autoregeling
Dit is de meest voorkomende tweede autoregeling. Bij deze autoregeling krijg je voor beide (of meerdere) auto’s dezelfde no-claimkorting als de eerste auto. Wanneer je op de eerste autoverzekering 80% no-claimkorting krijgt, ontvang je ook 80% no-claimkorting op de premie van je tweede autoverzekering.

2. Gedeeltelijke tweede autoregeling
Niet alle verzekeraars bieden een volledige tweede autoregeling aan. Bij een gedeeltelijke regeling ontvang je extra korting op de premie van de tweede auto en dus niet de volledige no-claimkorting van je eerste auto.

3. Percentage van de dekking
Enkele verzekeraars hanteren een kortingspercentage op basis van dekkingen. Per dekking ontvang je dan een bepaald kortingspercentage op de premie van je tweede auto. Bijvoorbeeld: 5% korting op het WA-deel van je premie, 5% op de WA beperkt casco premie en 10% op de WA volledige casco premie.

Welke verzekeraars hebben een tweede autoregeling?

In de onderstaande tabel zie je welke verzekeraars een tweede autoregeling hanteren. Bij sommige verzekeraars kun je ook een derde, vierde of zelfs vijfde auto met korting verzekeren. De soort korting die je ontvangt, kan per verzekeraar verschillen. De meeste verzekeraars baseren de korting die je met de tweede autoregeling ontvangt op de no-claimkorting die hebt opgebouwd met je eerste auto. Er zijn echter ook verzekeraars die hiervan afwijken en de korting op een andere manier toepassen, bijvoorbeeld via hun eigen kortingspakket.

Premiekorting

De korting die je ontvangt, is meestal gelijk aan de korting die je op de verzekering van de andere auto ontvangt vanwege je opgebouwde schadevrije jaren. Het aantal schadevrije jaren draag je echter niet over. De tweede auto bouwt zelf schadevrije jaren op, maar ontvangt ook de korting van de eerste auto. Heb je op de eerste auto geen schadevrije jaren? Dan zul je ook geen korting krijgen op je tweede auto.

Tweede auto verzekeren

Wat als ik schade rijd met de eerste of tweede auto?

Als je schade rijdt, dan heeft dit alleen invloed op de schadevrije jaren van de auto met schade. Voor de andere auto behoud je dus de no-claim korting en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd.

Voorwaarden tweede auto verzekeren: autoregeling

Verzekeraars stellen bepaalde voorwaarden waaraan je dient te voldoen voordat je gebruik kunt maken van de tweede autoregeling. De voorwaarden verschillen per verzekeraar. Wil je weten of je in aanmerking komt voor de premiekorting? Check dan welke voorwaarden je verzekeraar precies hanteert. De volgende voorwaarden gelden bij de meeste verzekeraars bij de tweede auto verzekeren:

 • Je mag de afgelopen 1 of 2 jaar geen schade hebben gereden;
 • Je auto mag geen hoge waarde hebben;
 • Bestuurders moeten ouder dan 24 jaar zijn;
 • Je moet de auto op je eigen naam of op naam van je partner verzekeren;
 • Je mag de auto niet op naam van je kind verzekeren.

Sistercar-clausule

Er is altijd een kans dat als je twee auto’s hebt je met de ene auto schade veroorzaakt aan de ander, bijvoorbeeld bij het parkeren op je eigen erf. Vanuit de wet kun je niet aansprakelijk worden gesteld voor schade die je toebrengt aan iets van jezelf, dus dan is het lastig om deze schade te claimen. Hier hebben verzekeraars iets op bedacht: de sistercar-clausule. Als deze clausule is opgenomen in de voorwaarden behandelt de verzekeraar de schade alsof je deze niet zelf gemaakt hebt en werkt het net zoals ‘normale’ schade. Niet alle verzekeraars bieden deze clausule aan.

Advies van onze expert

“De korting die je krijgt op een 2e/3e/4e of zelfs 5e auto verschilt per verzekeraar. Het kan dus zomaar zijn dat de verzekeraar die voor 1 auto het goedkoopste is uiteindelijk niet de beste keuze is als je meerdere auto’s wilt verzekeren.”

Jerry,

Expert autoverzekeringen

autoverzekeringen expert Jerry

Tip: maak een vergelijking

Het wil niet zeggen dat de verzekeraar van de eerste auto de meest voordelige verzekering voor de tweede auto is, ondanks de korting die je ontvangt bij een tweede autoregeling. Maak daarom voordat je een nieuwe verzekering afsluit altijd eerst een vergelijking. Zo weet je gelijk of het verzekeren van een tweede auto goedkoper is bij een andere verzekeraar.

Via Autoverzekering.nl vergelijk je gemakkelijk verschillende autoverzekeraars in één overzicht. Ga na of de meest voordelige autoverzekering uit de vergelijker voordeliger is dan de verzekering met de tweede autoregeling.

Autoverzekering vergelijken

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.887 reviews.

Klanten over Autoverzekering.nl

Met een gemiddelde van 9,2 op basis van 1.887 reviews.

f. madi

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

zeer snel en goed geregeld

abraham

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Prima, snel en correct

janos

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Alles was duidelijk en snel.

f. madi

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

zeer snel en goed geregeld

abraham

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Prima, snel en correct

janos

Star on Star on Star on Star on Star on
2 dagen geleden

Alles was duidelijk en snel.

  Meer beoordelingen
  Gecontroleerd door
  Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
  Jerry Poel
  Expert autoverzekeringen
  4 minuten 30-04-2024

  Over onze expert

  Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

  Terug naar boven