Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
13-06-2024

Afschaffing bpm-vrijstelling vanaf 2025: laat je busje snel keuren.

De introductie van de aanschafbelasting voor ondernemers staat gepland op 1 januari 2025. Lees in dit artikel wat jij als ondernemer moet weten over deze wetswijziging.

2 minuten 16-07-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Verwacht je binnenkort een zakelijke bus te importeren? Dan moet je er snel bij zijn. Vanaf 1 januari 2025 zal de ondernemersvrijstelling voor bpm (aanschafbelasting) worden afgeschaft. Deze maatregel geldt zowel voor nieuwe als tweedehands busjes uit het buitenland.

bpm-vrijstelling voor ondernemers

Tot nu toe hoeven ondernemers geen aanschafbelasting te betalen over hun zakelijke auto’s. Deze belasting wordt bij particuliere voertuigen eenmalig betaald wanneer het voertuig voor het eerst wordt aangemeld bij het RDW. Dit vindt uitsluitend plaats als je een voertuig importeert uit het buitenland of overneemt van een bedrijf.

Vanaf januari 2025 gaat deze belasting ook gelden voor bestelauto’s. Ondernemers worden op dit moment vrijgesteld van bpm, waardoor zij voordeliger bestelauto’s voor hun bedrijf kunnen aanschaffen. Met deze vrijstelling stimuleerde de overheid de aankoop van zakelijke busjes uit het buitenland.

Waarom schaft de overheid de vrijstelling af?

De reden voor het afschaffen is dat de overheid de verkoop van emissievrije of zuinige bestelauto’s wil stimuleren. De te betalen bpm wordt namelijk berekend over de CO2-uitstoot van de bestelbus. Wanneer je een duurzamere bestelbus aanschaft, waarbij de CO2-uitstoot lager uitvalt, betaal je minder aanschafbelasting.

“De bpm, oftewel aanschafbelasting, gaat dus op dezelfde manier worden berekend als bij personenauto’s. Volledig elektrische auto’s zijn tot nu toe uitgesloten van deze belasting. Wel wordt er gedacht aan een vast tarief van € 200 voor elektrische voertuigen. Het huidige tarief (2023) voor benzine- en dieselvoertuigen ligt op € 66,91 per gram/km.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Ik verkoop mijn bestelbus door, wat nu?

Wanneer jij als ondernemer geen bpm hebt betaald voor de bestelbus, kan de nieuwe eigenaar meestal gebruikmaken van de doorschuifregeling. Dit houdt in dat de nieuwe eigenaar, die ook ondernemer is, minder of geen belasting betaalt. Wanneer je de bestelbus verkoopt aan een particulier, moet hij of zij altijd aanschafbelasting betalen.

Vragen over deze verandering? Lees de veelgestelde vragen en antwoorden van de belastingdienst.

Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 16-07-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven