Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
02-07-2024

Verplichte rijhulpsystemen in nieuwe auto’s vanaf 7 juli 2024

Vanaf 7 juli 2024 worden Advanced Driver Assistance Systems (ADAS), waaronder de Intelligent Speed Assistance (ISA), verplicht voor alle nieuwe auto’s die op de Europese markt worden gebracht.

2 minuten 02-07-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

De ADAS rijhulpsystemen zijn ontworpen om het rijden veiliger te maken door bestuurders te ondersteunen en te waarschuwen in verschillende verkeerssituaties. Een van de meest besproken voorbeelden van zo’n systeem is de Intelligente Snelheidsassistent (ISA). Maar wat houdt dit allemaal in en wat betekent deze nieuwe verplichting voor jou als automobilist?

Wat zijn ADAS?

ADAS zijn geavanceerde technologieën die al langere tijd in verschillende vormen bestaan. Denk aan cruisecontrol, die automatisch de snelheid aanpast aan het verkeer voor je, of de dodehoekwaarschuwing, die je waarschuwt voor voertuigen in je blinde hoek. Vanaf 7 juli dit jaar worden deze systemen verplicht in alle nieuwe auto’s, om zo de verkeersveiligheid te vergroten en het aantal ongelukken te verminderen. Het is niet bedoeld om de bestuurder te vervangen, maar om bij te dragen aan een veiligere rijervaring.

Intelligent Speed Assistance: hoe werkt het?

De Intelligent Speed Assistance (ISA) is een van deze systemen. ISA houdt voortdurend je snelheid in de gaten en waarschuwt je als je over de snelheidslimiet gaat, zelfs al is het maar met 1 km/u. Deze waarschuwingen kunnen bijvoorbeeld een piepgeluid zijn of trillingen in het stuur of pedaal. In de toekomst kan ISA mogelijk de snelheid automatisch aanpassen aan de snelheidslimieten, maar voor nu geeft het je alleen waarschuwingen. Je hebt als bestuurder dus nog steeds de controle en kunt zelf beslissen hoe je reageert op de signalen.

Uitschakelen van de systemen

Veel bestuurders vragen zich af of ze deze systemen kunnen uitschakelen als ze dat willen. Gelukkig is dit gewoon mogelijk. Je kunt de meeste ADAS-systemen, dus ook ISA, handmatig uitschakelen als je liever rijdt zonder deze extra hulp. Het enige nadeel is dat je dit bij elke rit opnieuw moet doen, omdat de systemen automatisch weer inschakelen zodra je de auto start.

Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 02-07-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven