Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Uit ons jaarlijkse onderzoek naar de duurste steden van Nederland blijkt dit jaar dat Amsterdammers het meest betalen voor hun autoverzekering. Het verschil tussen de duurste en goedkoopste stad is in 2022 €126 op jaarbasis. Groningen kwam als goedkoopste stad naar voren.

Amsterdam heeft ondanks verhoogde veiligheid toch duurste premie

De meest voor de hand liggende verklaring voor de hoge premies in Amsterdam, is dat de stad onveiliger zou zijn geworden. Als in een bepaalde regio veel diefstallen of ongelukken plaatsvinden, is dit een groter risico voor verzekeraars op claims. Daarom berekenen verzekeraars dit risico door in de premies van de verzekeringen in die regio. Dit blijkt gelukkig niet de reden zijn waarom de hoofdstad op de – ongewilde – eerste plaats staat. Sterker nog, de stad blijkt uit data van de politie* in veel opzichten zelfs veiliger te zijn geworden het afgelopen jaar. De duurste steden in het onderzoek hebben dan ook met elkaar gemeen dat ze allemaal veiliger zijn geworden. Den Haag, de stad die vorig jaar nog als duurste uit de bus kwam, laat een nóg grotere daling in voertuigcriminaliteit zien dan Amsterdam. Dat heeft in Den Haag gezorgd voor een sterke premiedaling, waarmee de stad onder Amsterdam is geëindigd. In zowel Amsterdam als Den Haag zijn het aantal diefstallen van motorvoertuigen en diefstallen uit motorvoertuigen afgenomen, wat natuurlijk goed nieuws is voor autobezitters uit deze steden. het aantal ongevallen op de weg is in Amsterdam alleen wel licht gestegen (3,38%) en in Den Haag juist licht gedaald (-3,86%).

Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/625e6fb83a7de">></iframe>

Noordelijke steden opnieuw het goedkoopst

In het onderzoek vergelijken we de twaalf provinciale hoofdsteden en Amsterdam met elkaar en al jaren komen de noordelijke steden Groningen, Leeuwarden en Assen als de goedkoopste naar voren. Zo ook dit jaar. Groningen mag zich voor het derde jaar op rij de goedkoopste stad noemen. De premie is daar in 2022, ten opzichte van een jaar eerder, zelfs met 6 procent gedaald. Autoverzekering-expert Jerry Poel: “Het is goed om te zien dat autobezitters in de grote steden profiteren van het feit dat de steden veiliger zijn geworden. Verzekeraars baseren de premies op veel verschillende risicofactoren. Een van deze factoren is het risico van de omgeving. In het begin van de coronapandemie zagen we het aantal ongelukken op de weg en diefstallen van auto’s al flink teruglopen, omdat er minder werd gereden en mensen vaker thuis waren. Dit zagen we destijds echter nog niet direct terug in de premies. Vaak heeft dit ook even tijd nodig. Goed dus om te zien dat de premies nu wel dalen, daar plukken autobezitters de vruchten van. In de meeste steden is al langer een veilige trend te zien voor auto’s, dus dit zou je de komende tijd terug moeten blijven zien in de premies.”

Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/625e6c48318eb">></iframe>

Dalende premie vooral voelbaar voor jonge autobezitters

In ons onderzoek vergelijken we niet alleen de steden, maar kijken we ook naar verschillen tussen leeftijdsgroepen (starter, familie en senioren). Dit jaar valt het op dat vooral de starters er flink op vooruitgaan qua premie. Als ‘risicogroep’ betalen autobezitters in deze leeftijdsgroep altijd al de hoogste premie, maar deze premie is dit jaar opvallend sterk gedaald. Jerry Poel legt uit: “Jonge bestuurders hebben minder ervaring op de weg en worden daarom als een groter risico gezien door verzekeraars, waardoor zij een hogere premie moeten betalen. Dit verschil tussen de leeftijdsgroepen zie je ook terug in ons onderzoek. Wat dit jaar echter opvalt, is dat de premies van leeftijdsgroepen families en senioren licht zijn gestegen, terwijl de premie van starters flink is gedaald. Dit is goed nieuws voor jonge autobestuurders. Zij zijn nog steeds de groep die het meest betaalt, maar het verschil wordt wat kleiner.”

Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/625e7fc59b710">></iframe>

Toelichting over het onderzoek

Voor het achtste jaar op rij hebben we onderzocht welke stad in welke Nederlandse stad de premie voor een autoverzekering het duurst is. Hierbij kijken we naar de 12 provinciale hoofdsteden en Amsterdam. Het onderzoek wordt uitgevoerd op basis van de gegevens van drie persona’s die ieder jaar gelijk blijven.

De gegevens van de persona’s zijn als volgt:

  • Starter: een bestuurder van een VW Golf, geboren op 4-8-1990, met 5 schadevrije jaren die 10.000 kilometer per jaar rijdt.
  • Familie: een bestuurder van een Volvo V70, geboren op 4-8-1975, met 15 schadevrije jaren die 10.000 kilometer per jaar rijdt.
  • Senior: een bestuurder van een Toyota Yaris, 4-8-1945, met 30 schadevrije jaren die 10.000 kilometer per jaar rijdt.

* Bron: Politie data

Terug naar boven