Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Het ziet er rooskleurig uit voor Nederlandse autobezitters, in de afgelopen jaren is het aantal autodiefstallen namelijk met 40 procent gedaald. Ook het afgelopen jaar zijn er minder auto’s gestolen; in 2021 daalde het aantal autodiefstallen met 17 procent ten opzichte van 2020. Deze daling is in het grootste deel van Nederland terug te zien. In dit artikel bespreken we wat dit voor jouw premie betekent en zoomen we in op de Nederlandse provincies, de gemeenten en de 10 grootste steden.

Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/61fbf46fe8889">></iframe>

Autodiefstallen in Nederland dalen, maar premies dalen niet mee

Naast het dalende aantal diefstallen, is de schadelast het afgelopen jaar ook gedaald, maar dit heeft nog niet doorgewerkt in de premies. Onze autoverzekering-expert Jerry Poel legt uit: “Autoverzekeraars baseren de premies onder ander op het gemiddelde schaderisico. Op persoonlijk niveau betekent dit dat hoe groter de kans op schade is, hoe meer premie je gaat betalen. Naast deze persoonlijke factoren, nemen de verzekeraars ook algemene factoren mee, zoals het aantal diefstallen en ongelukken. Als we kijken naar het aantal gedaalde autodiefstallen in combinatie met het feit dat er tijdens de corona lockdowns minder is gereden en er minder ongelukken zijn gebeurd, is de verwachting dat we dit over de breedte terugzien in dalende premies. Ons doorlopende premie-onderzoek wijst echter uit dat de premie voor een WA en WA volledig Casco tot nu toe maar heel licht zijn gedaald en de premie van een WA Beperkt Casco zelfs met 5 procent is gestegen. Doorgaans berekenen verzekeraars dit soort gewijzigde schaderisico’s door in de premies, dus verwachten wij deze trend in 2022 terug te zien in de premies.”

autodiefstallen gedaald

Zeeland grootste daler in 2021

In bijna alle provincies is het aantal autodiefstallen in 2021 flink gedaald. Procentueel gezien zijn de grootste dalers van het afgelopen jaar Zeeland (-33,3%), Overijssel (-32,2%) en Gelderland (-31,2%). Als we kijken naar absolute aantallen, dan komen de dichtstbevolkte provincies goed naar voren. In 2021 werden in Zuid-Holland 653 minder auto’s gestolen dan het jaar ervoor. In Noord-Holland nam dit aantal af met 365 (iedere dag van het jaar één diefstal minder) en in Noord-Brabant met 288. Alleen in Drenthe (+25,9%) en Limburg (+5,7%) was een stijging te zien. Ten opzicht van 6 jaar geleden is Friesland het meest vooruit gegaan op het gebied van veiligheid voor de auto. Daar daalde het aantal diefstallen in de provincie met 66 procent van 153 diefstallen naar 52.

Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/61fbf45a63700">></iframe>

Hoe staat jouw gemeente ervoor?

Als we inzoomen op de gemeenten van Nederland, dan zien we grotere verschillen. Dit heeft voornamelijk te maken met de autodichtheid.
Als eerste kijken we naar de 10 grootste gemeenten: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Tilburg, Almere, Breda en Nijmegen. Op Groningen na is het aantal autodiefstallen in alle gemeenten afgenomen. Eindhoven en Nijmegen springen er tussenuit omdat de gemeenten al meerdere jaren goede stappen maken. In 2016 werden er in Eindhoven nog 369 auto’s gestolen, maar na een jarenlange daling was dit aantal afgelopen jaar nog maar 166. Daarnaast kampte Nijmegen in 2016 nog met 281 gestolen auto’s, maar wist dit in 2021 terug te brengen naar 110.

Als we naar de andere Nederlandse gemeenten kijken, zien we weliswaar lagere totale aantallen, maar des te groter zijn de procentuele verschillen. Zo zagen Valkenswaard en Geldrop-Mierlo een daling van respectievelijk 78,6 procent en 74,5 procent in het aantal gestolen auto’s. Ook Zwolle (-64,3%), Westland (-52,9%), Vlaardingen (-51,7%), Ridderkerk (-50%), Den Bosch (-45%), Leiden (-42%), Venlo (-37,4%), Dordrecht (-33,8%), Rijswijk (-33,7%) en Zaanstad (-33%) wisten het aantal autodiefstallen het afgelopen jaar flink terug te dringen.

Wanneer we alle gemeenten van Nederland naast elkaar leggen, moeten we concluderen dat de Waddeneilanden de veiligste plek zijn om een auto te hebben. Op sommige eilanden, zoals Vlieland en Schiermonnikoog, geldt er weliswaar ook een rijverbod voor toeristen, maar op de andere eilanden is dit niet het geval. Ondanks dit feit zijn er opgeteld op de vijf eilanden in de afgelopen zes jaar, zes auto’s gestolen. Dat mag met recht een veilige plek voor auto’s genoemd worden.

Vind in de onderstaande grafiek hoeveel auto’s er de afgelopen 3 jaar in jouw gemeente zijn gestolen.

Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/61fbf4471d2bb"></iframe>

Heb je nog vragen?

Heb je vragen over dit onderzoek of ben je benieuwd hoeveel je kunt besparen op je autoverzekering? Mail je vragen dan naar  klantenservice@autoverzekering.nl of check jouw premie in onze vergelijker.

autodiefstallen gedaald
Terug naar boven