Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Het totaal aantal diefstallen van motorvoertuigen* neemt al jaren af in Nederland, maar is de afgelopen vijf jaar nog nooit zo laag geweest. In 2016 werden er in totaal 13.224 motorvoertuigen gestolen en in 2020 waren dit er nog maar 9.671, blijkt uit onze analyse van de autodiefstalcijfers van de Politie.

Ook het afgelopen jaar daalde het aantal geregistreerde diefstallen van motorvoertuigen. In 2020 lag het totaal in Nederland 3 procent lager dan in 2019. De aantallen lopen wel flink uit elkaar per gemeente en provincie. In Amsterdam is het aantal diefstallen bijvoorbeeld met 16 procent gedaald van 1.838 naar 1.535. Ook in een groot aantal provincies is er een afname te zien. Zo werden er in Limburg 20 procent minder auto’s gestolen en in Drenthe was de daling zelfs nog sterker met 41 procent. Ondanks deze algemene afname, zijn er toch nog drie provincies in Nederland waar de autodiefstallen juist toenemen, namelijk Overijssel (+15,24%), Zeeland (+15%), Groningen (+9,57%) en Zuid-Holland (8,96%).

*Onder diefstallen van motorvoertuigen vallen diefstallen van personenauto’s, motoren, vrachtauto’s en bestelauto’s.

Autodiefstallen zijn bepalend voor de hoogte van de premie

De daling van het aantal autodiefstallen is goed nieuws voor iedereen met een autoverzekering. Dit heeft te maken met de manier waarop autoverzekeraars de premie van je autoverzekering berekenen. Hoe hoger het risico op autodiefstallen, hoe meer premie je betaalt. De vergoedingen voor autodiefstallen zijn hoge kostenposten voor verzekeraars, dus minder diefstallen scheelt een hoop geld. Een vermindering van het aantal diefstallen kan daarom leiden tot een verlaging van je premie. Door deze manier van risicobepaling kan dezelfde auto in Eindhoven bijvoorbeeld een stuk goedkoper zijn om te verzekeren dan in Rotterdam, waar jaarlijks veel meer auto’s worden gestolen.

Wil je graag weten of het aantal diefstallen in jouw gemeente of provincie is afgenomen? Maak dan gebruik van onderstaande interactieve kaart. Hiermee kun je gemakkelijk alle data vergelijken.

Grote verschillen per gemeente

Als wordt gekeken naar het aantal autodiefstallen per gemeente, dan zijn er vijf gemeentes met opvallende cijfers. Zo werden er in de gemeente Maastricht slechts 60 auto’s gestolen, dit is een afname van 34 procent.  In Valkenburg aan de Geul was dit aantal zelfs lager dan ooit met maarliefst 49 (-75%). Dit staat in contrast met het aantal autodiefstallen in de gemeentes Roosendaal en Heerhugowaard dat met respectievelijk 76 (+95%) en 50 (+127%) nog nooit zo hoog is geweest.

Daling autopremies verwacht in 2021

De jarenlange daling van autodiefstallen lijkt in 2020 inderdaad voor een verlaging van de premie te hebben gezorgd. De premie voor een WA Volledig Casco verzekering daalde vorig jaar al met gemiddeld 1,5 procent en de WA Beperkt Casco zelfs met gemiddeld 5 procent ten opzichte van 2019.

Frederik van der Veen, CEO van Autoverzekering.nl: “In de eerste twee maanden van 2021 zien we dat de premies lager zijn dan de laatste twee maanden van 2020. Het aantal autodiefstallen heeft invloed op de premies van WA beperkt casco- en WA volledig cascoverzekeringen. Doordat het aantal autodiefstallen de afgelopen jaren is afgenomen, is het risico voor verzekeraars ook verkleind. Dit zie je terug in de gedaalde autopremies van 2020.

Daarnaast worden de eerste tekenen van het ‘corona-effect’ zichtbaar. De eerste maanden van 2021 zien we al dat de premies lager liggen dan eind vorig jaar. Door corona werd er minder gereden en nam het aantal ongelukken en schades af. Dit lijken verzekeraars nu voorzichtig door te berekenen in hun premies. Of die daling dit jaar gaat doorzetten, kunnen we halverwege dit jaar bepalen.”

Tips tegen autodiefstal

 • 1

  Parkeer op een veilige plek met voldoende verlichting

  Om diefstal te voorkomen, kun je het beste parkeren op een veilige, drukbezochte of verlichte plek, bijvoorbeeld onder een lantaarnpaal. Vermijd dus verlaten en donkere parkeerplaatsen.

 • 2

  Maak gebruik van een stuurslot

  Gebruik bij het parkeren van je auto altijd het ingebouwde stuurslot. Dit doe je door je stuur een fractie te draaien, nadat je de sleutel uit het contact hebt gehaald. Ook kun je de wielen van je auto in de richting van de stoep te draaien. Zo wordt het wegslepen van je auto een stuk lastiger.

 • 3

  Beveilig je auto met een alarmsysteem

  Als je een alarmsysteem laat inbouwen, zorg dan dat deze voldoet aan de eisen van het SCM (Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging). Je autoverzekeraar kan dit als voorwaarde stellen.

 • 4

  Keyless entry-system? Let op je sleutel!

  Autodieven kunnen met hightech apparatuur een keyless entry systeem op afstand (binnen 6 meter van je auto) ontgrendelen. Met een sleutelhoesje van metaalfolie kun je dit voorkomen.

 • 5

  Installeer een GPS tracker

  Met een GPS tracker kun je precies zien waar je auto zich bevindt. Je koopt ze online al vanaf € 70.

Bespaar op je autoverzekeringspremie

Bespaar direct op je autoverzekeringspremie

Nu het aantal autodiefstallen is afgenomen, is het een goed moment om autoverzekeringen te vergelijken. Je kunt nu tot wel €200 per jaar besparen als je overstapt naar een andere verzekeraar. Als je goed verzekerd wilt zijn tegen diefstal, dan kun je het beste kiezen voor een WA beperkt casco of een All Risk verzekering.

Bespaar op je autoverzekeringspremie
Terug naar boven