Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
28-12-2023

Autopremie sinds begin dit jaar met ruim 60 euro gestegen

Gemiddelde premiestijging is 7,9%. De premie voor een WA-verzekering stijgt het hardst met 9,8%.

3 minuten 28-12-2023
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

De premies voor autoverzekeringen zijn afgelopen jaar weer gestegen. Tussen januari en december 2023 ging de gemiddelde premie voor autoverzekeringen met 7,9 procent omhoog. De stijging komt overeen met een gemiddeld bedrag van 60 euro per jaar. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Autoverzekering.nl.

Inflatie en toenemende kosten zorgen voor hogere premies

Autobezitters betalen nu gemiddeld 849,96 euro per jaar aan premie. In het begin van het jaar was dat nog 792 euro. In 2022 waren ze 744 euro per jaar kwijt aan hun autoverzekering. De hoge premies komen grotendeels door de stijgende kosten door hoge inflatie. Toenemende kosten, zoals duurdere auto-onderdelen en hogere personeelskosten, hebben invloed op de premies.

Voertuigciminaliteit draagt ook bij aan premiestijging

De toename in voertuigcriminaliteit heeft ook impact op de stijging van de verzekeringpremies. In 2022 en 2023 werden er relatief veel auto’s gestolen, blijkt uit gegevens van het Landelijk Intelligence- en expertisecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV). In het eerste halfjaar van 2023 werden er 2.917 personenvoertuigen gestolen, dat is 1 procent meer dan in 2022 tijdens dezelfde periode.

Stijgende schadelast heeft ook impact op premie

Daarnaast heeft de stijgende schadelast voor verzekeraars invloed op de premies. Eerder verklaarde het Verbond van Verzekeraars al dat deze door verschillende ontwikkelingen begin 2022 flink gestegen is. De schadelast wordt door verzekeraars met een vertraging doorberekend in de premies en dat merkt de autobezitter. Het onderzoek, waarbij Autoverzekering.nl al zes jaar op rij de gemiddelde maandelijkse premies voor WA-, WA+– en All-Risk-verzekeringen in kaart brengt, toont aan dat de autopremies al jaren stijgen.

“Nu alles door de inflatie duurder is geworden, meer voertuigen worden gestolen en we daarnaast ook nog te maken hebben met een hogere schadelast, is de stijging logisch. Verzekeraars zouden zonder een stijging er verlies op draaien.”
Jerry Poel
Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 28-12-2023

Over autoverzekeringsexpert Jerry

Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet Jerry precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Terug naar boven
Terug naar boven