Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Net als vorig jaar zet de stijging van autopremies voort. Waar de gemiddelde premie voor een WA beperkt cascoverzekering vorig jaar al steeg met bijna 5 procent, stijgt de gemiddelde premie dit jaar met 6,8 procent. Dit blijkt uit ons onderzoek* naar de gemiddelde maandelijkse premie voor de WA-, WA beperkt casco- en WA volledig casco-verzekering. Een consument die jaarlijks €524,18 betaalde voor een beperkt cascoverzekering betaalt nu ruim 35 euro meer in vergelijking met 2021. Meer autodiefstallen, extreme weersomstandigheden en duurdere auto-onderdelen zijn hier mogelijk de oorzaak van.

Bij de WA-verzekering is er een lichte stijging te zien van 1,3 procent, terwijl de premie van WA volledig cascoverzekeringen gedaald is met 1,72 procent in vergelijking met 2021. De stijging lag volgens onze autoverzekeringsexpert Jerry Poel in de lijn der verwachtingen: “Door de oplopende inflatie was het te verwachten dat ook de autopremies omhoog zouden gaan. Toch zie je dat het zich momenteel alleen nog beperkt tot de beperkt casco verzekeringen.”

Via deze link vind je de volledige grafiek en is het mogelijk om de HTML-code van de interactieve grafiek te kopiëren en te integreren in een online artikel. De interactieve grafiek zelf is te bekijken via deze LocalFocus-link.

Verdere prijsstijgingen verwacht dus consument moet scherp blijven

Uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV)** blijkt dat in het eerste halfjaar van 2022 het aantal gestolen personenvoertuigen met 13 procent gestegen is t.o.v. het eerste half jaar van 2021. Diefstal wordt vergoed door een WA beperkt casco of WA volledig cascoverzekering. Het effect van het gestegen aantal diefstallen zie je in de premies van deze dekkingen terug. Hoewel de WA volledig cascoverzekering premies al jaren licht dalen, is de premie voor een beperkt cascoverzekering na een aantal jaren van daling inderdaad weer gestegen.

Andere oorzaken van de forse stijging van WA beperkt cascoverzekering zijn de oplopende inflatie en extreme weersomstandigheden van de afgelopen tijd. De verwachting is dat alle premies de aankomende periode verder stijgen door de oplopende inflatie. Daarnaast zijn ook de kosten van reparaties gestegen, dit berekenen verzekeraars door waardoor de premie stijgt. Poel licht toe: “Moderne auto’s hebben veel technische snufjes en bevatten hierdoor veel geavanceerde auto-onderdelen. Deze onderdelen zijn prijzig en schaars. Denk bijvoorbeeld aan het aanhoudende chip tekort, dit maakt de reparatie van een moderne auto duurder. Verzekeraars berekenen dit uiteindelijk door waardoor de premies stijgen.”

Premies WA en WA volledig casco-dekkingen opnieuw gelijk

Na een aantal jaar van flinke stijgingen door de verlieslatendheid van de WA-dekking, daalde de premie in 2019 drastisch en leek in 2020 en 2021 redelijk gestabiliseerd. Toch is er dit jaar een lichte stijging te zien. Een van de oorzaken van de stijgende WA-premie ligt volgens Poel bij de toegenomen inflatie.

Ook na jaren van schommelingen laten de premies van de WA volledig cascoverzekering een gelijke trend zien. Ondanks de lichte stijging van de afgelopen jaren zet de daling van vorig jaar ook nu door. “Dit is interessant voor autobezitters met een WA volledig cascoverzekering” , vertelt Poel. Hij vervolgt: “De premie van deze dekking lijkt ieder jaar te dalen. Daarom loont het voor autobezitters om hun verzekering elk jaar goed te blijven vergelijken, wellicht zijn ze bij een andere verzekeraar goedkoper uit.”

Dit is een interactieve grafiek waarin je de premies van verschillende dekkingen kunt zien. Dit beeld toont de premies van de WA volledig casco-verzekeringen. Via deze link vind je de volledige grafiek en is het mogelijk om de HTML-code van de interactieve grafiek te kopiëren en te integreren in een online artikel. De interactieve grafiek zelf is te bekijken via deze LocalFocus-link.

Voor alle type dekkingen en de bijbehorende premies is het zinvol voor autobezitters om elk jaar hun autoverzekering te vergelijken. “Hierbij is het niet alleen belangrijk om te kijken of de dekking nog aansluit bij de huidige situatie, maar ook om de premies bij andere autoverzekeraars te bekijken. Veel verzekeraars verhogen ieder jaar hun premie en dat is dit jaar niet anders. Zeker met de verwachte stijgingen bij alle autoverzekeringen loont het om scherp te blijven. Zo kunnen autobezitters al gauw €265 besparen op hun autoverzekering”, aldus Poel.

 

* Onderzoek uitgevoerd door autoverzekering.nl. Voor dit onderzoek is gekeken naar de gemiddelde maandelijkse premie voor de WA-, WA beperkt casco- en WA volledig casco-verzekering in de periode januari 2017 tot en met april 2022. Voor het onderzoek is gekeken naar de premies voor een aantal bestuurders van 29, 48, 58 en 73 jaar en verschillende voertuigen (Suzuki Swift (2011), Fiat Bravo (2008), Volkswagen Lupo (1999), Volkswagen Golf (1998), Renault Laguna (1997). Alle overige factoren zoals het aantal schadevrije jaren, het aantal gereden kilometers en eigen risico zijn bij iedere peiling gelijk gehouden.

** Bron: Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit

Terug naar boven