Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Voor het zesde jaar op rij hebben wij onderzocht in welke provinciale hoofdstad autobezitters het meest betalen voor een autoverzekering. De Zuid-Hollandse hoofdstad Den Haag staat dit jaar op de eerste plek. Groningen is de goedkoopste stad om een auto te verzekeren. Op jaarbasis betaal je in Den Haag €110,64 meer voor een autoverzekering dan in Groningen.

Voor dit jaarlijkse onderzoek kijken we hoeveel een autoverzekering kost in de 12 provinciale hoofdsteden en Amsterdam. In de onderstaande interactieve grafiek staan de gemiddelde premies per stad en de verschillen per dekking (WA, WA beperkt casco en WA volledig casco).

Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5eba85d44025c"></iframe>

Noorden is opnieuw het goedkoopst

Al jaren betalen autobezitters in het noorden van Nederland het minst voor een autoverzekering. Door het lage aantal ongelukken en diefstallen en het kleinere aantal auto’s dat hier rondrijdt, is het risicoprofiel van deze regio lager dan dat van de drukke Randstad. Dat komt dit jaar extra duidelijk naar voren in de premieverschillen. Zo staan Den Haag, Amsterdam en Utrecht in de top 3 van duurste steden en Groningen, Leeuwarden en Assen in de top 3 van goedkoopste steden.

Maastricht daalt het sterkst op de ranglijst

Een opvallend verschil met vorige jaren is de sterke premiedaling in Maastricht. De afgelopen twee jaar betaalde autobezitters in de Limburgse hoofdstad het meest voor een autoverzekering, maar dit jaar zijn de premies met 11 procent gedaald. Op jaarbasis betekent dit een daling van ruim €50. Maastricht verdwijnt daardoor uit de top 3 duurste steden.

Dit opvallende verschil is te verklaren door het gedaalde aantal autodiefstallen in Maastricht. Frederik van der Veen (CEO bij Autoverzekering.nl) ligt dit toe: “Maastricht kampte altijd met een groot aantal diefstallen, omdat auto’s daar snel over de grens gebracht kunnen worden. De auto’s worden daar uit elkaar gehaald en de losse onderdelen worden doorverkocht waardoor deze niet meer te traceren zijn. Gestolen auto’s zijn een hoge kostenpost voor verzekeraars, waardoor dit jarenlang voelbaar was in de premie die in de regio werd betaald. Uit cijfers van de politie blijkt dat het aantal diefstallen in 2019 met 21 procent is gedaald ten opzichte van 2018. Het risico voor de verzekeraar is hierdoor afgenomen en dat zie je terug in de dalende autopremies. Dit verklaart ook waarom Groningen dit jaar als goedkoopste stad naar voren komt, het aantal autodiefstallen is daar in 2019 met bijna 52 procent gedaald.”

Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5eba918722601"></iframe>

Groningen is de goedkoopste stad voor starters

Starters betalen het meest voor een autoverzekering. Deze groep jonge bestuurders wordt door verzekeraars gezien als een risicogroep en voor autoverzekeringen geldt: hoe hoger het risico, hoe hoger de premie. Van der Veen legt uit: “Deze jonge bestuurders hebben nog weinig rijervaring waardoor het risico groter is dat zij schade rijden. Verzekeraars vragen een hoge premie aan deze groep, om alvast te compenseren voor de kans dat zij een schadevergoeding moeten uitkeren. Daarnaast heeft een jonge bestuurder nog weinig schadevrije jaren kunnen opbouwen. Met schadevrije jaren krijg je korting op je premie, waarvoor zij dus niet in aanmerking komen.”

In Groningen zijn starters het goedkoopst uit. Vergeleken met Den Haag, de duurste stad voor starters, betalen starters in Groningen €167,40 per jaar minder voor hun autoverzekering. “Het hoge risicoprofiel van starters in combinatie met het drukke verkeer in de Randstad zorgt ervoor dat starters in Den Haag de hoofdprijs betalen. In Groningen, maar ook in Leeuwarden of Assen, is er minder verkeer op de weg, waardoor de kans op ongelukken en dus schade flink wordt beperkt,” vertelt Van der Veen.

Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5eba992ef2fb4"></iframe>

Uitleg over het onderzoek

Voor ons jaarlijkse onderzoek gebruiken wij vaste profielen, zodat wij de premies in verschillende steden met elkaar kunnen vergelijken en trends over de jaren heen kunnen zien.

De drie profielen die voor het onderzoek zijn gebruikt, zijn de onderstaande:

  • Een starter met een Volkswagen Golf en 5 schadevrije jaren
  • Een gezin met een Volvo V70 en 15 schadevrije jaren
  • Een senior met een Toyota Yaris en 30 schadevrije jaren

Overige gegevens die zijn gebruikt bij het onderzoek zijn:

  • Als adres is de postcode van het centrale station in de provinciale hoofdstad gebruikt.
  • Het aantal gereden km is voor iedere vergelijking 10.000 km per jaar.
  • Voor ieder profiel kijken we naar de premie voor een WA-, een WA beperkt Casco- en een WA volledig casco verzekering.

Wat betekent dit voor jou?

Op basis van je postcode bepaalt de verzekeraar of jij in een dorp of stad woont met een hoog of laag risicoprofiel. Zelf kun je helaas weinig invloed uitoefenen op het risicoprofiel van je woonplaats. Dit verandert alleen als je gaat verhuizen. Zorg in dat geval dat je je nieuwe adres doorgeeft aan je verzekeraar. Je premie wordt dan aangepast aan je nieuwe situatie. Benieuwd hoeveel je in een andere woonplaats betaalt voor je autoverzekering? Je kan hier je autoverzekering vergelijken en ook meteen even checken of je nog goed zit.

 

Voor vragen of uitleg over dit onderzoek kan contact worden opgenomen met woordvoerder Willemijn Kuitenbrouwer, willemijn@autoverzekering.nl.

Terug naar boven