Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
19-12-2023

Belang van de handrem voor automaten

Lees hier wanneer je wel en wanneer juist niet je handrem moet gebruiken als je een auto hebt met een automatische versnellingsbak.

3 minuten 19-12-2023
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Het correct gebruik van de handrem bij auto’s met een automatische versnellingsbak komt niet alleen neer op persoonlijke veiligheid, maar kan ook aanzienlijke invloed hebben op autoverzekeringsclaims, vooral in de wintermaanden. Bijvoorbeeld bij het wegrollen of glijden van auto’s. Hoewel het wettelijk niet verplicht is om de handrem te gebruiken, kan het voor nieuwe automatisch geschakelde auto’s wel verstandig zijn. Voor handgeschakelde auto’s blijft het advies om tijdens vrieskou de handrem niet te gebruiken en de auto in z’n eerste versnelling te zetten.

Automatisch aangrijpen borgpen

Bij automaten met een P-stand lijkt het wellicht overbodig om de handrem te gebruiken, omdat deze stand de transmissie vergrendelt. Echter, technisch gezien kan de borgpen, die de auto op zijn plaats houdt, onder hoge belastingen bezwijken, zoals bij het parkeren op steile hellingen. Het advies is daarom om altijd de handrem te gebruiken, niet alleen voor extra veiligheid, maar ook om mogelijke schade aan de automaatbak te voorkomen.

Handrem verplicht?

Verzekeraars erkennen de potentiële risico’s van het niet gebruiken van de handrem, vooral het gevaar dat een wegrollende auto schade kan veroorzaken aan bijvoorbeeld andere auto’s. Hoewel het niet wettelijk verplicht is, kunnen claims naar aanleiding van dergelijke situaties door verzekeringsmaatschappijen bij de verzekerden worden neergelegd. Dit kan leiden tot problemen bij het afhandelen van de schade.

In sommige landen, zoals Duitsland, gaan verzekeringsmaatschappijen en brancheorganisaties zelfs zo ver om het gebruik van de handrem te eisen bij bedrijfswagens. Dit onderstreept het belang van preventieve maatregelen om onnodige schadeclaims te vermijden.

sneeuw

Handrem gebruiken terwijl het vriest

Voor automobilisten die zich zorgen maken over het vastvriezen van de handrem in de winter, biedt moderne technologie in auto’s met automatische handremmen een oplossing. Elektromotoren voorkomen effectief het bevriezen van de handrem waardoor deze betrouwbaar blijft, zelfs bij koude weersomstandigheden.

Concluderend is het verstandig om, met het oog op zowel persoonlijke veiligheid als je verzekering in het achterhoofd, de handrem te gebruiken bij het parkeren van een moderne auto met automaat, vooral in winterse omstandigheden. Het kan niet alleen autoschade voorkomen, maar ook problemen met verzekeringsclaims minimaliseren. Ben je er niet zeker van of je auto een handrem heeft die werkt met elektromotoren of heb je een auto met een handgeschakelde versnellingsbak; zet dan je de auto altijd in de eerste versnelling zonder de handrem te gebruiken omdat anders de handrem bevriest.

Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 19-12-2023

Over autoverzekeringsexpert Jerry

Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet Jerry precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Terug naar boven
Terug naar boven