Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
11-01-2024

Controleer je winterbanden voordat je op wintersportvakantie gaat

Lees hier waar je winterbanden aan moeten voldoen voordat je op wintersport gaat en check of je sneeuwkettingen nodig hebt.

3 minuten 11-01-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Als je van plan bent om deze winter op skivakantie te gaan, zorg er dan voor dat je auto is voorzien van winterbanden. Ook all-season banden (met M+S logo) mogen gebruikt worden in Oostenrijk en Duitsland. Maar hoe weet je eigenlijk of je winterbanden nog wel in topconditie zijn voor jouw auto en rijstijl?

Winterbanden zijn niet zomaar een extraatje. Ze zorgen voor meer grip en maken rijden in winterse omstandigheden stukken veiliger dan met zomerbanden. All-season banden zijn ook een optie, maar hoe weet je nou of ze nog wel geschikt zijn?

In veel wintersportgebieden is het in de periode van november tot april verplicht om op winterbanden te rijden. Verder is het afhankelijk van de lokale verkeersborden ook verplicht om op sneeuwkettingen te rijden. Weet je nog niet hoe de situatie is voor het gebied waar jij naartoe gaat? Dan is ons advies om zeker ook sneeuwkettingen mee te nemen, zo kom je nooit voor onverwachte problemen te staan.

Sneeuwkettingen

Op deze punten kan je winterbanden checken

 • Profieldiepte winterbanden
  Begin met het checken van de profieldiepte van je winterbanden. Nieuwe winterbanden hebben groeven van 9 millimeter diep. Als het profiel ongeveer 4 millimeter bereikt, is het slim om ze te vervangen. De wettelijke minimale profieldiepte is 1,6 millimeter, maar voor goede prestaties van je winterbanden is eerder vervangen aan te raden.
 • Maximale snelheid van de banden
  In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden. Check dus de maximale snelheid die jouw banden aankunnen. Vooral als je op de Duitse snelwegen gaat, waar je soms zo hard mag als je wilt, moet je zeker weten dat je banden die snelheid aankunnen. Op iedere winterband staat een letter die de maximale snelheid aangeeft, controleer dit dus voor vertrek. Bijvoorbeeld de letters Q (160 km/h), T (190 km/h) en H (210 km/h).
 • Bandenspanning
  Houd je banden op de juiste spanning. Een te zachte band is misschien niet meteen gevaarlijk, maar het zorgt wel voor snellere slijtage en meer brandstofverbruik. Even de bandenspanning checken is de moeite waard voor een soepele rit.
 • (Droogte)scheurtjes in je winterbanden
  Als je je winterbanden na een tijdje weer van stal haalt, kijk dan goed naar de staat van je banden. Vooral als je niet veel rijdt, kunnen er kleine scheurtjes ontstaan door uitdroging. En die kleine scheurtjes kunnen uiteindelijk leiden tot een lekke band.
sneeuwkettingen

Een snelle check op deze punten zorgt ervoor dat je met een gerust hart de weg op gaat richting de sneeuw. Veiligheid voor alles, zeker ook tijdens je wintersport!

Lynk&Co huurauto? Let dan op

Lynk&co is een merk dat voornamelijk bekend staat om hun huurauto’s. Belangrijk om hierbij te weten is dat je hier zelf geen winterbanden op mag monteren. Dit moet via het automerk zelf gebeuren en na het maken van een afspraak moet je langs een van de specifieke garage’s van Lynk&Co. Als je als rijder nog niet hebt gedacht aan winterbanden dan heb je zeer waarschijnlijk een probleem voor de wintersport, aldus Autoblog.nl in hun berichtgeving van 9 januari.

Als de winterbanden onder je auto in orde zijn en je met sneeuwkettingen op weg gaat naar je wintersportgebied kan er wat betreft de reis eigenlijk niks mis gaan. Als je goed oplet op de borden naarmate je meer in sneeuwgebieden komt, voorkom je ook boetes als je bijvoorbeeld op sneeuwkettingen moet rijden op bepaalde stukken. En vermijd je het risico dat je autoverzekeraar bepaalde claims naast zich neerlegt als je je niet aan de regels gehouden hebt tijdens de rit.

Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 11-01-2024

Over autoverzekeringsexpert Jerry

Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet Jerry precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Terug naar boven
Terug naar boven