Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
22-12-2023

Dashcams en hun invloed op je autoverzekering en no-claimkorting

Lees hier wat de gevolgen zijn van het gebruikmaken van een dashcam in je auto en hoe dat kan zorgen voor het behoud van je no-claimkorting.

2 minuten 22-12-2023
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

In Nederland winnen dashcams snel aan populariteit onder automobilisten. De toename van het gebruik van deze kleine camera’s roept vragen op over hun impact op autoverzekeringen en de mogelijkheid om de no-claimkorting te beschermen.
Hoewel het gebruik van dashcams niet direct resulteert in een korting op je autoverzekering, erkennen sommige verzekeraars de waarde van de bijbehorende beelden als bewijsmateriaal. Deze beelden spelen een cruciale rol bij het vaststellen van aansprakelijkheid na een verkeersincident, waardoor verzekeraars een dieper inzicht krijgen in de toedracht van een aanrijding.

Dashcam kan je no-claimkorting beschermen

Een opmerkelijke ontwikkeling is het beschermende effect van dashcams op de no-claimkorting. In situaties waarin aansprakelijkheid lastig vast te stellen is zonder beeldmateriaal, worden dashcams gebruikt als eventueel bewijs. Hierdoor voorkom je als automobilist het verlies van schadevrije jaren en een mogelijke stijging van de verzekeringspremie na een ongeval. Op deze manier kan een dashcam je dus geld besparen op je autoverzekering.

Privacyoverwegingen en regels in Nederland

Hoewel het gebruik van dashcams in Nederland is toegestaan, dienen automobilisten zich bewust te zijn van specifieke regels. Een onbelemmerd zicht op de weg voor de bestuurder is essentieel, en het online delen van beelden met mensen en kentekens is niet toegestaan volgens onze privacyregels.

Opvallend is dat dashcams niet in alle Europese landen met dezelfde regelgeving te maken hebben. In landen als Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk, Zwitserland, Portugal en Spanje zijn dashcams om privacy redenen verboden. Dit roept vragen op over de consistente acceptatie van dashcams en het gebruik van de beelden op internationaal niveau.

file buitenland

Nog geen korting op je autoverzekering

Ook al zijn dashcams waardevolle tools voor het vastleggen van verkeersincidenten, er zijn nog geen autoverzekeraars die korting geven als mensen een dashcam gebruiken. Toch staan veel verzekeraars wel positief tegenover de camera in de auto, om meer duidelijkheid te krijgen over bepaalde claims. In het verleden zijn er weleens verzekeraars geweest die een gratis dashcam gaven bij het afsluiten van je autoverzekering. Wie weet komt dat binnenkort wel terug.

Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 22-12-2023

Over autoverzekeringsexpert Jerry

Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet Jerry precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Terug naar boven
Terug naar boven