Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Amsterdam, 27-8-2015 – Autoverzekering.nl heeft middels onderzoek de goedkoopste en duurste hoofdsteden om je auto te verzekeren, gevonden. Het verschil loopt soms op tot meer dan 90 euro per jaar. Utrecht, Den Haag en Den Bosch blijken de duurste provinciehoofdsteden. In Assen kun je je auto tegen de laagste premie per maand verzekeren. 

Verzekeraars gebruiken een groot aantal factoren om de hoogte van de premie van een verzekeringnemer te bepalen. Uit het onderzoek blijkt dat de verschillen in premies niet 100 procent te wijten zijn aan verschillen in persoonlijke situaties zoals leeftijd, schadevrije jaren en type auto. De woonplaats van de verzekerde speelt ook een grote rol.

Hoe is er onderzoek gedaan?

Om een representatieve gemiddelde autoverzekeringspremie per maand te berekenen, zijn per provinciale hoofdstad drie verschillende type personen met elkaar vergeleken:

  • Een starter van 25 jaar oud met 5 schadevrije jaren als bestuurder van een Volkswagen Golf.
  • Een persoon van 40 jaar oud met 15 schadevrije jaren als bestuurder van een Volvo V70.
  • Een senior van 70 jaar met 30 schadevrije jaren als bestuurder van een Toyota Yaris.

Voor iedere situatie en iedere hoofdstad is vervolgens een vergelijking gemaakt voor zowel een WA, WA beperkte casco en een WA volledige casco verzekering.

Het aantal kilometers per jaar is in iedere vergelijking gelijk gehouden, namelijk 10.000 kilometer per jaar.

Om de vergelijking met zekerheid toe te spitsen op de juiste hoofdstad, is bij het vergelijken de postcode van het centrale treinstation van iedere stad gebruikt.

Toelichting type auto’s

autoiconen-autoverzekering

Volkswagen Golf 1.6 FSI Sportline, 2004:
Volkswagen is sinds 2005 in Nederland jaarlijks het meest verkochte automerk (bron: Bovag). In 2014 was de Volkswagen Golf de meest verkochte auto van het land. De auto is met name onder starters erg populair.

Volvo V70 2.0, 2008:
De Volvo V70 is een veel verkochte auto van Volvo. De V70 is een ruime auto en wordt daarom gezien als een typische gezinsauto.

Toyota Yaris 1.0 VVT-i, 2013:
Van 2006 tot en met 2014, met uitzondering van 2011, was de Toyota Yaris jaarlijks de meest populaire auto voor senioren (bron: Automotive). De hoge instap, de prijs en het verbruik van de auto maken de auto geschikt voor senioren.

Resultaten

grafiek1

In totaal zijn er 108 vergelijkingen van autoverzekeringen gemaakt. Per stad is er een gemiddelde premie voor een WA, WA beperkte casco en WA volledige casco berekend voor de eerdergenoemde drie type personen. Van de premies van deze drie verzekeringen is vervolgens per hoofdstad de gemiddelde premie per maand berekend.

Goedkoopste hoofdstad

Er is gebleken dat een auto het meest voordelig verzekerd kan worden in Assen. In Assen kan een auto zowel met een WA, een WA beperkte casco als met een WA volledige casco verzekering tegen de laagste premie verzekerd worden. De gemiddelde premie in Assen bedraagt €23,06 per maand.

Assen

Duurste hoofdstad

Een auto verzekeren is daarentegen het duurst in Utrecht. In deze stad wordt de hoogste gemiddelde verzekeringspremie per maand betaald. Hier betaal je namelijk gemiddeld €30,61 per maand voor je autoverzekering.

Utrecht

Het verschil

Het verschil tussen de duurste en de goedkoopste hoofdstad komt daarmee neer op €30,61 – €23,06 = €7,55 per maand. Het verschil per jaar bedraagt  €90,60.

Top 3 goedkoopste autoverzekeringssteden:

  1. Assen
  2. Groningen
  3. Leeuwarden

Top 3 duurste autoverzekeringssteden:

  1. Utrecht
  2. Den Haag
  3. Den Bosch

Verklaring

De persoonlijke berekening van de premie

De premie van een autoverzekering is niet voor iedereen hetzelfde. De hoogte is namelijk afhankelijk van veel verschillende factoren. Een autoverzekeraar houdt bij het berekenen van de verzekeringspremie rekening met onder andere de leeftijd en woonplaats van de bestuurder, gewicht van de auto, het aantal schadevrije jaren, het aantal jaarlijks gereden kilometers, de dagwaarde van de auto en de beveiliging van de auto.

Anderen factoren die een rol spelen

In dit onderzoek is met name gekeken naar de verschillen per woonplaats, namelijk de verschillen tussen de provinciehoofdsteden in Nederland. In de ene stad kan een verzekeraar een hoger risico lopen dan in een andere stad. Een verzekeraar zal dit doorberekenen in de hoogte van de premie die een verzekerde per maand zal moeten betalen.

Assen
In zowel Assen, waar een autoverzekering gemiddeld het goedkoopste is, als Groningen en Leeuwarden ligt het aantal diefstallen van personenauto’s zeer laag. Uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er in 2014 gemiddeld 0,3 auto’s per 1000 inwoners zijn gestolen. Het landelijk gemiddelde ligt hoger, namelijk op 0,7 auto’s per 1000 inwoners.

Doordat er in Assen, Groningen en Leeuwarden relatief weinig auto’s worden gestolen, lopen verzekeraars hier een lager risico dan in Nederlandse steden waar deze aantallen veel hoger liggen.

Utrecht
In de top 3 duurste hoofdsteden ligt het aantal personenauto’s dat gestolen wordt juist boven het Nederlands gemiddelde. In de hoofdsteden waar de verzekeringspremies voor een WA beperkte casco of WA volledige casco (deze verzekeringen dekken diefstal) het duurste zijn, ligt het aantal diefstallen boven de 1 per 1000 inwoners. In Utrecht is het aantal diefstallen van auto’s namelijk 1,4 per 1000 inwoners. In 2014 zijn er 475 auto’s als gestolen opgegeven.

diefstal-vanBron: CBS

Naast diefstal van auto’s speelt ook diefstal uit en vanaf auto’s een rol. In Utrecht ligt de diefstal uit en vanaf auto’s zeer hoog. Zelfs het hoogste van alle hoofdsteden in Nederland, namelijk 16,7 diefstallen per 1000 inwoners (bron: CBS). Ook in Den Haag en Den Bosch wordt er behoorlijk meer uit en vanaf auto’s gestolen dan in steden waar men een lagere premie voor de autoverzekering betaalt.

diefstal-uit-en-vanaf1Bron: CBS

Het rijden van schade speelt tot slot ook een rol in de hoogte van de premies die verzekeraars in de verschillende gemeenten vragen. Er wordt veel materiële schade gereden in Nederland, namelijk bij 5,5 op de 1000 inwoners. Per 1000 inwoners wordt de meeste schade in Utrecht gereden. Utrecht is dan ook de hoofdstad met de duurste premie voor WA beperkte casco en WA volledige casco verzekeringen. In Utrecht heeft 8,9 op de 1000 inwoners te maken met materiële schade aan de auto. Om deze reden zal de maandelijkse premie van de autoverzekering hoger zijn dan in andere steden. De verzekeraar wil zichzelf hiermee indekken tegen dit verhoogde risico.

materiele-schade1Bron: SWOV

materiele-schade2Bron: SWOV

De genoemde cijfers zijn niet de exacte gegevens die ook voor jouw persoonlijke situatie gelden. Het gebruik van gemiddelden van verschillende situaties zorgt ervoor dat er een duidelijker beeld ontstaat.

Terug naar boven