Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
27-09-2023

GPS-tracker in de auto

GPS-trackers in de auto worden steeds populairder en zijn in sommige gevallen zelfs verplicht vanuit de verzekeraar.

3 minuten 05-10-2023
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

In de wereld van autoverzekeringen is er een opvallende ontwikkeling die mogelijk gevolgen heeft voor jou als autobezitter: de opkomst van GPS-trackers in auto’s. Laten we eens kijken naar wat GPS-trackers zijn, welke voor- en nadelen ze met zich meebrengen en hoe ze van invloed kunnen zijn op je autoverzekering.

Locatie

Wat is een GPS-tracker?

Een GPS-tracker is een klein apparaat dat gebruikmaakt van satelliettechnologie om de exacte locatie van je voertuig te bepalen. Deze trackers variëren in vorm en prijs, afhankelijk van hun functies. Sommige zijn eenvoudig en laten je de locatie van je auto via een app zien, terwijl andere geavanceerde trackers kunnen helpen bij het voorspellen van pech (ANWB Smart Driver) en automatisch hulpdiensten kunnen inschakelen bij een ongeval.

GPS-tracker

Voor- en nadelen van een GPS-tracker:

Voordelen:

  • Je kan eenvoudig je auto terugvinden: Met een GPS-tracker kun je je auto gemakkelijk lokaliseren, zelfs als je deze in een onbekend gebied hebt geparkeerd.
  • Diefstalpreventie: Het gebruik van een tracker kan de kans op diefstal verminderen en wordt soms door verzekeraars vereist voor kostbare voertuigen.
  • Pechvoorspelling: Geavanceerde trackers kunnen pech voorspellen en in noodgevallen automatisch hulpdiensten inschakelen.

Nadelen:

  • Privacy- en beveiligingszorgen: Het gebruik van een GPS-tracker roept vragen op over privacy en beveiliging, omdat deze apparaten potentieel misbruikt kunnen worden door kwaadwillenden.
  • Kosten: Hoewel basis-trackers betaalbaar zijn, kunnen geavanceerde, niet-detecteerbare trackers prijzig zijn.
“Er zijn tegenwoordig verschillende simpele GPS-trackers die je kunt kopen, zoals een Apple Airtag of een Samsung Galaxy SmartTag. De kosten hiervoor bedragen gemiddeld tussen de 70 en 105 euro. Deze GPS-trackers werken via Bluetooth van Apple/Samsung-apparaten in de buurt en via je eigen telefoon, tablet of laptop kan je dan op de kaart zien waar deze zich bevindt. Dit werkt alleen niet als er in de omgeving geen Bluetooth-apparaten zijn zoals in onbewoonde gebieden. ”
Jerry
Expert autoverzekeringen

Impact op autoverzekeringen

Het gebruik van een GPS-tracker kan invloed hebben op je autoverzekering. Sommige verzekeraars belonen het gebruik van een tracker met lagere premies, omdat het de kans op diefstal verkleint en kan helpen bij pechvoorspelling. Voor dure voertuigen kunnen verzekeraars echter het gebruik van een volg- of terugvindsysteem vereisen om de veiligheid te versterken en eventuele schade te beperken.

Als een GPS-tracker vanuit de verzekeraar niet verplicht is kan je zelf kiezen of je zo’n apparaatje wilt plaatsen, er zijn zowel voor- als tegenargumenten te benoemen. Terwijl ze handige voordelen bieden, zoals gemakkelijk je auto terugvinden bij parkeren en verbeterde veiligheid, brengen ze ook kwesties met betrekking tot privacy en kosten met zich mee. Als het gaat om je autoverzekering, is het verstandig om de voorwaarden van je polis te bekijken en te overwegen of het gebruik van een GPS-tracker geschikt is voor jou en je voertuig.

Terug naar boven