Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

 

Inwoners van Maastricht betalen verreweg de hoogste premie voor een autoverzekering. Ongeacht je leeftijd of de dekking die je wilt, in de hoofdstad van Limburg betaal je altijd de hoofdprijs. De laagste premie betaal je aan de andere kant van het land. In het noordelijk gelegen Groningen betaal je ruim 25 procent minder premie voor een autoverzekering.

 

Maastricht op alle gebieden het duurst

Jaarlijks onderzoeken we bij Autoverzekering.nl het premieverschil tussen de provinciale hoofdsteden van Nederland. Dat de premies tussen deze steden flink verschillen is al jaren een feit, maar welke inwoners de hoogste en de laagste premie betalen is ieder jaar een verrassing. Opvallend is dat Maastricht in iedere vergelijking als duurste stad naar voren komt. Of je nu weinig of veel schadevrije jaren hebt, oud of jong bent, WA of Allrisk verzekerd: in Maastricht betaal je in alle gevallen de hoogste premie voor je autoverzekering.

 

Goedkope verzekeringen in Noord-Nederland

In Groningen ben je gemiddeld het goedkoopst uit, maar dit blijkt niet de enige noordelijke stad met een lage premie te zijn. Ben je nog onder de 30 jaar en woon je in Assen? Dan betaal je gemiddeld de laagste maandelijkse premie voor een autoverzekering. Wil je je auto graag Allrisk verzekeren en ben je nog op zoek naar de goedkoopste stad waar dit kan? Kies dan voor Leeuwarden. Hier bespaar je een kwart van de premie ten opzichte van Maastricht.

In de onderstaande grafiek zie je een ranglijst van de duurste tot de goedkoopste steden.

Autodiefstallen beïnvloeden premie

De stijgende premies zijn het effect van het aantal autodiefstallen. Hoewel er afgelopen jaar in de gemeente Maastricht minder auto’s werden gestolen, ligt het aantal autodiefstallen in Limburg een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde. Omdat de provincie dicht bij de grens ligt, is het een lucratieve omgeving om auto’s te stelen en snel naar het buitenland te brengen. Aangezien het landelijk aantal diefstallen juist een dalende trend laat zien, verklaart dit het grote premieverschil tussen steden.

 

Het onderzoek

Voor ons onderzoek naar de duurste steden van Nederland gebruiken we ieder jaar dezelfde drie persona’s, zodat we de uitkomsten van meerdere jaren goed met elkaar kunnen vergelijken. De persoonsgegevens en autokenmerken die voor het onderzoek zijn gebruikt, zijn de volgende:

Persoonsgegevens

  • Een bestuurder van een Volkswagen Golf van 25 jaar oud met 5 schadevrije jaren
  • Een bestuurder van een Volvo V70 van 40 jaar oud met 15 schadevrije jaren
  • Een bestuurder van een Toyota Yaris van 70 jaar oud met 30 schadevrije jaren

 

Overige gegevens

  • Als adres wordt per stad de postcode van het centrale station gebruikt.
  • Het aantal gereden kilometers wordt voor iedere vergelijking op 10.000 km per jaar gezet.
  • Voor iedere vergelijking wordt gekeken hoe hoog de premie is voor een WA, een WA beperkt Casco en een Allrisk verzekering.

 

* Deze gegevens zijn hetzelfde als we de jaren hiervoor hebben gebruikt, hier moet echter wel een kanttekening bij geplaatst worden: de betreffende auto’s zijn op dit moment 4 jaar ouder dan de eerste keer dat het onderzoek werd uitgevoerd. Wanneer een auto ouder wordt, neemt de dagwaarde af en daalt de premie. Een dalende trend in premies zou hiervan deels de oorzaak zijn.

 

Overzicht afgelopen 4 jaar

Ondanks het ouder worden van de auto’s, worden de premies ieder jaar hoger. In de afgelopen 4 jaar was alleen in 2016 een premiedaling te zien. In 2017 steeg de premie weer meer dan evenredig, waardoor bestuurders hoger uitkwamen dan in 2015, terwijl hun auto ondertussen twee jaar ouder was geworden. Vooral de WA verzekeringen zijn de afgelopen 4 jaar sterk gestegen, met 24 procent. WA+ verzekeringen en Allrisk verzekeringen stegen in vier jaar met respectievelijk 9 procent en 5,6 procent.

In de onderstaande grafiek zie je een overzicht van de premieveranderingen per stad in de afgelopen 4 jaar.

Hoe scoort jouw stad?

Het is duidelijk dat de premies tussen steden flink verschillen. Ben je benieuwd hoe jouw stad scoort? Met je eigen gegevens kun je makkelijk je eigen autoverzekering vergelijken en checken of een autoverzekering in jouw stad een portemonnee-vriendelijke premie heeft.

Terug naar boven