Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
16-05-2024

Minder dan de helft van de rijbewijshouders onder de 30 jaar bezit een auto

Het CBS heeft een rapport gepubliceert met daarin het aantal rijbevoegde autobezitters per leeftijdsgroep. In dit artikel lees je de belangerijkste conclusies en oorzaken.

3 minuten 16-05-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

In Nederland zijn er ruim 11 miljoen mensen die in het bezit zijn van een rijbewijs. Toch zijn er maar ongeveer 7 miljoen mensen daadwerkelijk in het bezit van een auto. Zeker onder de jongeren is er een grote groep mensen die wel in het bezit is van een rijbewijs, maar geen eigen auto heeft.

Aantal rijbewijsbezitters tegenover autobezitters

Uit de gegevens van het CBS blijkt dat het bezit van een auto onder rijbewijsbezitters sterk varieert als je kijkt naar de leeftijd. Zo is onder de jongeren het percentage autobezitters aanzienlijk lager vergeleken met de oudere leeftijdsgroepen.

  • Jonger dan 30 jaar: In deze groep zie je dat slechts 39,2% in het bezit is van een eigen auto. Dit is veel lager dan bij de oudste leeftijdsgroep.
  • 30 tot 60 jaar: Tussen de leeftijdsgroepen die hieronder vallen zie je een stagnatie van het percentage autobezitters. Wel ligt dit percentage een stuk hoger bij de oudere leeftijdsgroep dan bij de jongste doelgroep.
  • 75 jaar of ouder: Deze groep heeft relatief gezien het hoogste aantal mensen dat zowel in het bezit is van een rijbewijs, als dat van een auto.
“Hoewel jongere mensen met een rijbewijs minder vaak een auto bezitten, neemt dit percentage toe naarmate de leeftijd stijgt. Met het hoogste bezit onder de oudste leeftijdsgroep. Dit patroon weerspiegelt waarschijnlijk de veranderende levensstijlen, financiële middelen en behoeften op verschillende leeftijden.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

De redenen voor het verschil in autobezit

Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid heeft in 2022 een rapport opgesteld, met daarin de mogelijke redenen waarom leeftijdsgroepen wel of niet een auto aanschaffen.

Financieel-economische factoren

Een belangrijke reden dat mensen geen auto hebben is enerzijds de aanschafkosten van een auto en anderzijds het onderhoud ervan. Wel wordt er gesteld dat een auto nodig kan zijn om juist een (hogere) vorm van inkomen te behalen. Zo heb je misschien een auto nodig om naar je werk te rijden. Volgens het rapport van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid stijgt het aantal auto’s in de hogere inkomensklassen wel.

Daarnaast meldt het rapport dat financiële zekerheid ook een belangrijke reden is. Wanneer iemand nog een hoge studieschuld heeft openstaan, is het te verwachten dat zij eerst zullen afbetalen en geen geld uitgeven aan de aanschaf van een auto. Hierdoor zullen jongeren minder vaak kiezen voor de aanschaf van een auto.

Sociaal-demografische factoren

De opvallende stijging in de oudere leeftijdsgroep, kan te wijten zijn aan de verandering in wie de eigenaar is van een auto. Wanneer een stel samen een auto bezit, heeft dus maar één van de twee mensen de auto op zijn of haar naam staan. Wanneer één van de twee komt te overlijden, zal de auto doorgaans op de naam van de partner worden gezet. Deze verandering zorg voor een relatieve stijging in het aantal autobezitters onder deze leeftijdsgroep.

Autobezit kan verder ook gekoppeld worden aan de levensfase waarin een persoon of huishouden zich bevindt. Een belangrijk moment waarop mensen overgaan op de aanschaf van een auto, is wanneer zij een partner of hun 1e kind krijgen. Daarnaast is een auto misschien ook nodig voor een verandering in het woon-werk-verkeer, waardoor een auto meer van belang is. Dit benadrukt waarom jongere mensen niet altijd in het bezit zijn van een auto.

Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 16-05-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven