Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Jaarlijks onderzoeken we de premie veranderingen van autoverzekeringen. Afgelopen jaar blijken de premies voor de beperkt casco verzekeringen flink te zijn gestegen (4,79%). WA en volledig casco verzekeringen zijn daarentegen licht gedaald (-1,31% en -0,12%). Het is opmerkelijk dat er een verschillende trend te zien is tussen de dekkingen, omdat de autoschades over het algemeen zijn gedaald. In de onderstaande grafiek zie je de premie schommelingen van de afgelopen vier jaar.

Schadelast voor verzekeraars gedaald

Het afgelopen jaar was positief voor verzekeraars als je kijkt naar het schaderisico. De coronapandemie zorgde ervoor dat veel auto’s stilstonden en de kans op schade nam daardoor flink af. Daarnaast blijkt uit cijfers van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit dat het aantal gestolen personenauto’s in het eerste halfjaar van 2021 met 21 procent daalde ten opzichte van diezelfde maanden in 2020. Ook diefstal uit motorvoertuigen daalde met maar liefst 26 procent in 2021 t.o.v. 2020 volgens data van de Politie.

schade gedaald

De premiestijging van 5 procent van de beperkt casco verzekering is daarom ook opvallend. Zeker omdat de premie voor deze verzekering de twee jaar ervoor juist daalde. Onze autoverzekering-expert Jerry Poel: “Een dalende of gelijkblijvende premie lag eerder in de lijn der verwachting als je de bovengenoemde schadecijfers bekijkt. Met een beperkt casco verzekering krijg je een vergoeding voor schade die je maakt aan de auto van een ander en voor diefstal van je eigen auto. Als deze schades weinig voorkomen, is het risico voor een verzekeraar kleiner. Dat afgenomen schaderisico verwerken verzekeraars normaal gesproken in de premies door deze te verlagen. We zien dat nu nog niet terug in de premies van beperkt casco verzekeringen, maar we verwachten wel dat de premies het komende half jaar niet verder stijgen en zelfs gaan dalen.”

In de interactieve grafiek zie je de premie veranderingen van de drie dekkingen, WA, beperkt casco en volledig casco tussen 2018 en 2021. Links bovenin kun je kiezen van welke dekking je de premie veranderingen wilt zien. 

WA verzekering na jaren van stijging weer stabiel

Autobezitters met een WA-verzekering kunnen gerust adem halen. De premies voor deze dekking zijn zo goed als gelijk gebleven met een kleine daling van ongeveer 1 procent. Goed nieuws, want in 2018 en 2019 steeg de premie voor deze autoverzekering heel hard. Jerry Poel legt uit: “Al jaren stond de WA-verzekering bekend als een verlieslatende dekking: het bedrag aan vergoedingen dat verzekeraars uitkeerden was hoger dan het bedrag dat aan premies binnenkwam. De premies moesten destijds wel stijgen om deze dekking winstgevend te maken. Na twee jaar met flinke prijsstijgingen zijn de premies voor verzekeraars op peil en zijn ze gelukkig gestabiliseerd.”

stabiel

Premies volledig casco verzekeringen dalen gestaag

Voor het vierde jaar op rij is een lichte daling in de volledig casco premies te zien. Dat is positief nieuws voor autobezitters die deze verzekering willen afsluiten. Je kunt namelijk van deze premiedaling profiteren door ieder jaar over te stappen naar de goedkoopste verzekering van dat moment. “Verzekeraars verlagen de premies van lopende verzekeringen meestal niet, maar zij bieden voor nieuwe klanten wel goedkopere premies aan. Door een nieuwe verzekering af te sluiten heb jij ook profijt van de lagere premie,” aldus onze autoverzekering-expert. 

premiedaling

Rijd je minder? Pas je kilometers aan voor een besparing

Tijdens de coronapandemie zijn veel mensen minder gaan rijden. Maar waar niet iedereen bij stilstaat, is dat de premie voor een deel gebaseerd is op het aantal kilometers dat je per jaar rijdt en dat je hier dus op kunt besparen. “Hoe minder kilometers je rijdt, hoe kleiner het risico op schade is en dus hoe lager je premie uitvalt. Op het moment dat je structureel minder kilometers per jaar rijdt, is het voordelig om dit door te geven aan je verzekeraar, of om te kijken of je goedkoper uit bent bij een andere verzekeraar. Je kunt hier tientallen euro’s per jaar mee besparen. Daarnaast kunnen verzekeraars je premie ieder jaar iets verhogen. Iedereen kan rond de €200 besparen door zijn autoverzekering te vergelijken, maar als je al langer dan 6 jaar bij dezelfde verzekeraar zit dan kan deze besparing nog vele honderden euro’s hoger uitvallen. Je kunt al binnen 5 minuten een vergelijking maken, dus check snel hoeveel overstappen van autoverzekering jou oplevert,” is het advies van onze expert Jerry Poel.

vergelijken loont

Over het onderzoek

Voor dit onderzoek is gekeken naar de gemiddelde maandelijkse premie voor de WA-, WA beperkt casco- en WA volledig casco-verzekering in de periode januari 2018 tot en met september 2021. Heb je vragen of wil je meer weten over het onderzoek? Dan kun je deze sturen naar onze PR Manager Willemijn Kuitenbrouwer via willemijn@autoverzekering.nl.

Terug naar boven