Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie

Autoverzekeraars hebben de premies van de WA-verzekeringen dit jaar opnieuw flink verhoogd. Ten opzichte van 2018 betaal je gemiddeld €6 per maand extra voor je WA-verzekering. Dit is een stijging van 11,4%. De premies stijgen al een paar jaar op rij.  In de afgelopen twee jaar is een WA-verzekering zelfs met 21,3% duurder geworden, blijkt uit onze gegevens.

WA-verzekeringen minst winstgevend

Van de verschillende autoverzekeringen is de WA-verzekering het minst rendabel. Autoverzekeraars hebben al jaren moeite om winst te maken op de WA-verzekeringen: de premies die zij ontvangen wegen niet op tegen de vergoedingen die zij jaarlijks moeten uitkeren. Frederik van de Veen, CEO van Autoverzekering.nl: “De afgelopen jaren is het aantal aanbieders van autoverzekeringen gestegen, waardoor de concurrentie is toegenomen. Deze concurrentie zorgt voor lage premies. Op korte termijn is dit positief voor consumenten, maar op lange termijn krijgen verzekeraars niet genoeg geld binnen om de vergoedingen te kunnen betalen. Op een gegeven moment is die situatie niet meer houdbaar en zijn verzekeraars genoodzaakt om de premies te verhogen.”

Naar aanleiding van het steeds groter wordende gat tussen de premies en de uitgekeerde bedragen, concludeerde De Nederlandsche Bank eerder dit jaar dat de premies sterk moeten stijgen. Dit advies lijken de autoverzekeraars ter harte te nemen.

In de onderstaande grafiek zijn de premieveranderingen van WA-, WA beperkt casco- en WA volledig casco verzekeringen in beeld gebracht.

Kopieer de onderstaande html-code om de interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5d5ffd11dd771"></iframe>

Premies van de overige autoverzekeringen dalen

In tegenstelling tot de stijgende premies voor een WA-verzekering, zijn de premies van de WA beperkt casco en WA volledig casco verzekering dit jaar juist gedaald. Een WA beperkt casco verzekering is 3,1% goedkoper dan vorig jaar en een WA volledig casco verzekering is 1,4% goedkoper dan vorig jaar. 

Van der Veen: “Naar verwachting zal deze daling niet verder doorzetten. De verschillende autoverzekeringen worden beïnvloed door meerdere factoren. Zo is het aantal autodiefstallen van invloed op de premies van WA beperkt casco- en WA volledig casco verzekering. In het eerste deel van 2019 steeg dit aantal diefstallen met 10 procent ten opzichte van vorig jaar. Vooral relatief nieuwe auto’s worden vaak gestolen. Voor deze auto’s wordt meestal een WA volledig casco verzekering afgesloten. We verwachten dat het toenemende aantal claims ervoor zorgt dat de premies weer omhoog gaan. Als we kijken naar de premies van de afgelopen twee jaar, dan zie we een schommeling van de premies voor deze verzekeringen. Vorig jaar steeg de WA beperkt casco verzekering nog, terwijl we dit jaar een daling zien. Alleen de WA-verzekering laat een constante stijging zien”. 

Onderzoek Autoverzekering.nl

Maandelijks houdt Autoverzekering.nl de gemiddelde premies van de verschillende autoverzekeringen bij. Zo kunnen wij consumenten op de hoogte stellen van de veranderingen op het gebied van autoverzekeringen en advies geven over besparen op de kosten van een autoverzekering. Voor vragen of opmerkingen over dit onderzoek kan contact worden opgenomen met Willemijn Kuitenbrouwer, op het e-mailadres willemijn@autoverzekering.nl.

Terug naar boven