Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
01-05-2024

RDW vernieuwt kentekenbewijs: wat verandert er voor jou?

In dit artikel lees je over de ingang van het vernieuwde kentekenbewijs, wat jij als autobezitter moet doen en welke aanpassingen er zijn gedaan.

2 minuten 03-05-2024
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Na 10 jaar is het huidige kentekenbewijs aan vervanging toe. Het RDW (de uitgever van het kentekenbewijs) meldt dat zij aanpassingen doorvoeren, na een aflopend contract met de huidige producent. Je moet nog even wachten, want het nieuwe kentekenbewijs gaat pas vanaf juni 2024 in gebruik. Je oude kentekenbewijs blijft geldig totdat je een nieuw bewijs aanvraagt.

Wijziging kentekenbewijs

Je kentekenbewijs is het plastic pasje of papieren docent, waarop vermeld staat dat jij in het bezit bent van de desbetreffende auto. Op dit pasje staan verder een aantal gegevens die van toepassing zijn op jouw voertuig, bijvoorbeeld:

  • Kentekennummer: Unieke combinatie van letters en cijfers die het voertuig identificeren.
  • Merk en model van het voertuig: Geeft aan welk merk en model het voertuig is.
  • Type voertuig: Bijvoorbeeld personenauto, vrachtwagen, motorfiets etc.
  • Datum tenaamstelling: Datum waarop het voertuig op naam van de huidige eigenaar is gezet.
  • Vervaldatum APK-keuring: Datum waarop de APK-keuring (Algemene Periodieke Keuring) van het voertuig verloopt.

Het pasje, met bijbehorende gegevens, wordt 10 jaar na de invoer aangepast. Voor 2014 maakten we in Nederland zelfs gebruik van een papieren versie. Op de versie die wordt uitgegeven vanaf juni 2024, meldt de RDW, dat er 5 veiligheidsmaatregelen zijn genomen en aanpassingen zijn gedaan aan de hoeveelheid informatie achterop de kaart.

De belangrijkste aanpassingen zijn een nieuwe contactchip in de kaart, verschillende maatregelen tegen vervalsing en het weglaten van het aantal mogelijk zitplaatsen in de auto.

Geldigheid huidig kentekenbewijs

Volgens het RDW blijft het huidige kentekenbewijs gewoon geldig. Zelfs de papieren versie, die voor 2014 zijn uitgegeven, is volgens het RDW nog geldig. Je hoeft dus op dit moment nog geen actie te ondernemen.

De aanpassingen aan het kentekenbewijs zijn enerzijds voor het tegengaan van fraude en aan de andere kant voor versimpelen van het bewijs. Een deel van de huidige informatie is onnodig om op de kentekencard te vermelden.”
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen

Wanneer krijg je een nieuw kentekenbewijs?

Hoewel je kentekenbewijs geldig blijft, is het natuurlijk de vraag wanneer je recht hebt op een nieuwe kentekencard. Dit is pas als je van auto wisselt. Wanneer je een nieuw voertuig koopt krijg je een nieuwe kentekencard meegeleverd. Bij de aankoop van een tweedehands auto moet je zelf de auto overschrijven en zo een nieuw kentekenbewijs aanvragen.

Alle aanpassingen aan het kentekenbewijs staan vermeld in dit document.

Geschreven door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 03-05-2024

Over onze expert

Jerry werkt sinds 2017 voor Autoverzekering.nl. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet hij precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Terug naar boven