Klantenservice

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
 
phone

020 - 76 05 860

Reactietijd: 1 min.
phone

klantenservice@autoverzekering.nl

Reactietijd: 2 uur.
phone

Live chat

Reactietijd: 5 min.
Meer informatie
16-11-2023

Stijging verkeersongevallen in Nederland

Het aantal verkeersongevallen in Nederland is in 2023 flink gestegen volgens Smart Traffic Accident Reporting en dit zal naar alle waarschijnlijkheid gevolgen hebben voor je premie.

3 minuten 16-11-2023
Jerry Poel
Expert Autoverzekering

Het aantal verkeersongevallen in Nederland is in 2023 flink gestegen volgens Smart Traffic Accident Reporting (een samenwerking van onder andere de politie en het Verbond van Verzekeraars). Deze alarmerende trend heeft niet alleen ernstige gevolgen voor de verkeersveiligheid, maar heeft ook gevolgen voor de premies van autoverzekeringen.

Stijgende trend verkeersongelukken 2023

Nederland staat al langer bekend om zijn lage aantal verkeersongevallen en het hoge niveau van verkeersveiligheid, maar we hebben nu te maken gekregen met een aanzienlijke stijging in het aantal ongelukken op onze wegen. In 2023 zijn in de periode van 1 januari tot en met 16 november in totaal 63.377 ongevallen gemeld. Dat is bijna net zoveel als het totaal aantal ongevallen in heel 2022. Aangezien 2023 nog niet voorbij is, zal het aantal ongevallen dit jaar naar verwachting een stuk hoger uitvallen.
 

  Materiële schade Minimaal 1 gewonde Minimaal 1 dode
2020 63.649 16.540 496
2021 68.678 17.863 491
2022 76.323 22.496 617
t/m oktober 2023 61.198 19.672 458

Invloed op autoverzekeringen

De stijging van verkeersongevallen heeft directe gevolgen voor autoverzekeringen in Nederland. Verzekeraars worden geconfronteerd met een toenemend aantal claims als gevolg van letsels en voertuigschade, wat op zijn beurt de premies voor automobilisten zou kunnen beïnvloeden. De financiële lasten die voortkomen uit deze situatie kunnen brede maatschappelijke gevolgen hebben en vragen om aandacht van zowel beleidsmakers als individuele verzekerden.

Mogelijke oorzaken en maatregelen

De toename van verkeersongevallen kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder toenemende verkeersdrukte, afleiding door smartphones, onvoldoende handhaving en infrastructuurproblemen.

Autoweg

Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030

Het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030, bedoeld om het aantal verkeersongevallen te verminderen, wordt ondanks subsidies niet volledig gerealiseerd. Deze bevinding benadrukt de noodzaak van voortdurende inspanningen en samenwerking op alle niveaus om de verkeersveiligheid te waarborgen. En uiteindelijk ook om er samen voor te zorgen dat de premie die autoverzekeraars vragen niet elk jaar blijft stijgen vanwege de extra claims die aangevraagd worden.

Het naleven van verkeersregels en het verminderen van afleiding tijdens het rijden, dragen niet alleen bij aan het algemene welzijn op de weg maar ook aan het voorkomen van een verdere stijging van de premies.

Over STAR

In 2012 sloegen de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ICT-bureau VIA de handen ineen en startten het STAR initiatief. Het doel van dit initiatief was om de registratie van het aantal verkeersongevallen in Nederland te verbeteren. Aan de hand van deze data kan er een integraal verkeersveiligheidsbeleid opgesteld worden in samenwerking met de overheid, belangenorganisaties en de politie. Met dit beleid zouden vergelijkbare ongevallen in de toekomst voorkomen moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld door het aanpassen van wegen die leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties, door het opzetten van campagnes om gevaarlijk rijgedrag te voorkomen, of door meer te investeren in alcoholcontroles.

Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 16-11-2023

Over autoverzekeringsexpert Jerry

Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van autoverzekeringen weet Jerry precies hoe de verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat het aanbod in onze vergelijker zo uitgebreid als mogelijk is, zodat je zeker weet dat je de beste deal hebt. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Terug naar boven
Terug naar boven