Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

« Naar Nieuws

Veilig autorijden tijdens de coronacrisis: hoe doe je dat?

25-03-2020

Het coronavirus is de afgelopen tijd volop in het nieuws. Het virus grijpt snel om zich heen waardoor de maatregelen om besmetting te voorkomen voortdurend worden aangescherpt. In deze moeilijke periode werkt een groot deel van de Nederlandse bevolking vanuit huis. Toch zijn er nog steeds veel mensen die dagelijks gebruik maken van hun auto. Zoals de zorgverleners die tijdens deze crisis overuren draaien, maar bijvoorbeeld ook de mensen die hun wekelijkse boodschappen doen. Maar waar moet je nu precies rekening mee houden als je met de auto de weg op gaat tijdens deze coronacrisis? Autoverzekering.nl zet de belangrijkste zaken voor je op een rij.

Voorkom corona: desinfecteer je auto

Het coronavirus vraagt om een schone auto. Je wilt immers niet dat je na al dat handen wassen alsnog besmet raakt met het virus, omdat je vergeten bent het stuur te desinfecteren. Voor het desinfecteren van je auto is het belangrijk dat je het juiste schoonmaakmiddel gebruikt. Hiermee voorkom je dat je permanente schade aanricht aan het interieur van je auto.

Stap 1: Maak het interieur eerst schoon

Voordat je begint met het desinfecteren van je auto kun je de auto alvast schoonmaken. Denk hierbij aan het gebruik van een interieurreiniger en het stofzuigen van het interieur – niet alleen de tapijten, maar ook de stoffen bekleding. Is je interieur brandschoon? Ga dan naar stap twee.

Stap 2: Desinfecteer het interieur

Het RIVM raadt aan om wegwerphandschoenen te dragen tijdens het desinfecteren van je auto. Voor het desinfecteren van het interieur kun je desinfecterende zeep met een alcoholoplossing van minstens zeventig procent gebruiken. Daarnaast is isopropanol (een ontsmettingsmiddel dat wordt gebruikt in de gezondheidszorg) ook effectief tegen het coronavirus. Deze schoonmaakmiddelen brengen geen schade toe aan de oppervlakken in je auto. Veel autofabrikanten en dealers gebruiken deze middelen zelf ook. Het is zelfs mogelijk om alcohol te gebruiken om de stoelbekleding en zachte oppervlakken in je interieur desinfecteren. Je zult dan wel moeten oppassen met de dosering. Als je te hard schrobt dan kan de (kunst)leren bekleding verkleuren. Daarom is het slim om na het ontsmetten het leer te behandelen met een leerreiniger.

Belangrijkste plekken om te ontsmetten

Focus je bij het desinfecteren van het interieur op het stuur, de pook, de radio, deurgreep, bekerhouders, autosleutels, handrem, gordels, stengels aan de stuurkolom, knoppen van de cruisecontrol, armsteunen, stoelverstelling en raamstijlen. Daarnaast is het ook verstandig om je airco-installatie te reinigen. Hiervoor kun je een speciale spray kopen (bijvoorbeeld online of bij een tankstation) voor het reinigen van airco- en ventilatiesystemen. Vermijd ten slotte schoonmaakmiddelen die ammonia bevatten bij het poetsen van touchscreens. veilig autorijden coronavirus

Stap 3: Desinfecteer de buitenkant van je auto

De delen die je aan de buitenkant van je auto kunt desinfecteren zijn de deurgrepen en de handgreep van de achterklep. Dit is met name belangrijk als je passagiers vervoert met je auto. Let op dat je hier nooit waterstofperoxide voor gebruikt, omdat dit de lak van je auto kan beschadigen.

Veilig tanken

Ook bij het tanken zul je bepaalde voorzorgsmaatregelen in acht moeten nemen. Zo kun je besmetting met het coronavirus voorkomen door plastic handschoentjes te dragen tijdens het tanken. Deze handschoentjes kun je na het tanken weggooien. Daarnaast is het belangrijk om het contact met het personeel van het tankstation te minimaliseren. Dit kun je ook bewerkstelligen door te tanken bij een onbemande pomp. Gooi je tank helemaal vol, zodat je weer even vooruit kunt. Zorg er ook voor dat je standaard desinfecterende gel in je auto hebt liggen. Zo kun je je handen altijd ontsmetten, mocht dat nodig zijn.

Wij wensen je veel sterkte en gezondheid toe

Bovenstaande maatregelen kunnen nogal drastisch overkomen. Toch is het belangrijk om deze maatregelen in acht te nemen om zo meer besmettingen te voorkomen. Hoe minder nieuwe besmettingen, hoe sneller we deze coronacrisis te boven komen. Autoverzekering.nl wenst je daarom heel veel sterkte en gezondheid toe in deze moeilijke tijden.
veilig autorijden tijdens coronacrisis

Zojuist overgestapt

  • 30 maart 2020, 19:38 Dhr. B. uit Duiven.
  • 30 maart 2020, 19:37 Dhr. van E. uit 's-gravenhage.
  • 30 maart 2020, 19:36 Dhr. G. uit Haarlem.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.