Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Intermediair verzekering

Als je een autoverzekering wilt afsluiten, dan kun je dit direct doen bij de verzekeraar of kiezen voor een tussenpersoon, oftewel het intermediair. Wij leggen je uit wat het intermediair doet, wat de voor- en nadelen zijn van je autoverzekering afsluiten via een tussenpersoon en de mogelijkheden om een vergelijking van autoverzekeringen te maken.

Wat is een intermediair verzekering?

Een intermediair verzekering is geen speciale verzekering, maar een verzekering die wordt afgesloten door een zogenaamde “tussenpersoon”. Deze tussenpersoon bemiddelt tussen de verzekeraar en jou als consument. Dus eigenlijk is het een bedrijf dat tussen degene die een autoverzekering wilt afsluiten en de autoverzekeraar zit. Een meer bekende term is “verzekeringsadviseur”, omdat de tussenpersoon over verzekeringen adviseert aan de consument.

Vroeger sloot iedereen een autoverzekering af via een tussenpersoon, oftewel het “intermediair”. Je kon vroeger namelijk zelf geen autoverzekeringen vergelijken of afsluiten. Echter kan door de komst van het internet nu iedereen autoverzekeringen vergelijken. Daarom verdwijnen er steeds meer tussenpersonen of gaan deze alleen nog maar online werken. Een (online) tussenpersoon of intermediair ontvangt provisie als je een autoverzekering via hen afsluit.

intermediair verzekering

Wat doet het intermediair?

Een autoverzekering afsluiten via het intermediair kun je vergelijken met een winkel: er worden alleen producten uit het eigen assortiment verkocht. Elk assurantiekantoor is namelijk gebonden aan agent- en subagentschappen van verzekeraars, oftewel een soort samenwerkingsverbanden. Het intermediair mag dankzij zo’n agentschap bepaalde premies en voorwaarden aanbieden namens de verzekeringsmaatschappij.

Verschil tussen intermediair en rechtstreeks afsluiten van verzekering

Toen het nog niet mogelijk was om autoverzekeringen online te vergelijken, kon je je autoverzekering bij slechts een paar maatschappijen afsluiten. Dit worden “direct writers” genoemd. De laatste jaren komen er echter steeds meer prijsvechters op de markt die ook rechtstreeks verzekeringen afsluiten. Dit zijn meestal goedkopere labels van een bestaande grote verzekeraar. Het verschil tussen een autoverzekering afsluiten via een direct writer en het intermediair is dat het intermediair vaak meerdere verzekeringsmaatschappijen vertegenwoordigt. Ook treedt de tussenpersoon op namens de klant.

Wil je liever eerst zelf een vergelijking maken tussen autoverzekeringen in plaats van het intermediair? Plaats je gegevens dan in onze vergelijker. Autoverzekering.nl is onafhankelijk en maakt geen deel uit van een verzekeraar. Zo heb je dus altijd een objectieve vergelijking.

Autoverzekering vergelijken

Voordelen verzekering afsluiten via intermediair

Een aantal voordelen om wel je autoverzekering af te sluiten via het intermediair zijn:

 • Ze kunnen de goedkoopste verzekeraar uit hun assortiment kiezen om je auto bij te verzekeren;
 • Ze treden op namens jou als klant, dus ook bij schade;
 • Ze hebben kennis en ervaring en kunnen dus een goed advies uitbrengen;
 • Als je alleen informatie nodig hebt, kun je terecht bij de tussenpersoon;
 • Ze beschikken over je volledige dossier. Zo wordt voorkomen dat verschillende verzekeringen elkaar overlappen. Dit kan namelijk leiden tot onnodig hoge premies;
 • Ze mogen pakketten samenstellen, zodat je kunt profiteren van kortingen.

Nadelen intermediair verzekering afsluiten

Natuurlijk hangen er ook een aantal nadelen aan je verzekering afsluiten via het intermediair:

 • Schadeafwikkeling duurt langer omdat de afwikkeling langs diverse partijen moet
 • Tussenpersoon is niet altijd onpartijdig – bijvoorbeeld als ze een hogere premie bij een bepaalde verzekeraar krijgen -, wat voor jou kan leiden tot een hogere premie
 • Niet alle verzekeringen worden vergeleken door het intermediair, het zijn er slechts een paar
 • Meestal worden alleen de duurdere verzekeraars via tussenpersonen aangeboden
 • Je gegevens worden aan meerdere verzekeraars doorgegeven, omdat het intermediair de scherpste premie voor je wilt vergelijken
 • Je bent meer tijd en kosten kwijt dan als je zelf een korte online vergelijking maakt

Vergelijkingssites als tussenpersoon of direct doorsturen

Er zijn tientallen vergelijkingssites te vinden op het gebied van autoverzekeringen. Via deze websites kun je autoverzekeringen vergelijken en afsluiten. Maar er is wel een tweedeling te maken in deze websites. De ene vergelijker sluit de verzekering zelf af. Dit is dan een soort tussenpersoon. De andere vergelijkingswebsites – zoals Autoverzekeringen.nl – vergelijkt diverse autoverzekeringen op basis van jouw gegevens en stuurt je dan door naar de website van de verzekeraar van jouw keuze.

Autoverzekeringen vergelijken

Wil je geen autoverzekering via een tussenpersoon afsluiten, maar direct bij de verzekeraar zelf? Dan zit je goed bij Autoverzekering.nl. Plaats je gegevens in onze vergelijker, bekijk het overzicht van alle autoverzekeringen en ontdek eenvoudig welke autoverzekering voor jou de beste deal heeft.

Autoverzekering vergelijken

Zojuist overgestapt

 • 23 nov. 2020, 22:38 Dhr. van N. uit Dordrecht.
 • 23 nov. 2020, 22:37 Dhr. V. uit Volendam.
 • 23 nov. 2020, 22:35 Mevr. von S. uit Utrecht.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.