Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring Sluiten

Rijbewijs kwijt

Ben je je rijbewijs kwijt geraakt? Autoverzekering.nl legt je uit wat je moet doen als je je rijbewijs kwijt bent en hoe je een nieuwe kunt aanvragen.

Rijbewijs kwijt in Nederland

Als je je rijbewijs in Nederland kwijtraakt dan kun je het beste zo snel mogelijk naar de gemeente gaan. Bij de gemeente vul je dan een verklaring in dat je je rijbewijs kwijt bent. Daarna kun je meteen een nieuw rijbewijs aanvragen.

Rijbewijs kwijt in het buitenland

Het is natuurlijk erg vervelend als je je rijbewijs op vakantie kwijt raakt. Je moet in dit geval aangifte doen bij de plaatselijke politie. Wanneer je terug bent in Nederland zul je bij de gemeente een verklaring moeten invullen dat je je rijbewijs kwijt bent. Je kunt dan gelijk een nieuwe aanvragen.

Nieuw rijbewijs aanvragen

Voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs heb je een kleurenpasfoto en een geldig legitimatiebewijs nodig. Nadat je een verklaring bij de gemeente hebt ingevuld kun je een nieuw bewijs aanvragen. Je kunt je rijbewijs na ongeveer vijf werkdagen ophalen.
Rijbewijs kwijt

Rijbewijs kwijt kosten

Over het algemeen betaal je het gewone tarief (rond de €40) voor een nieuw rijbewijs. In sommige gemeenten betaal je extra kosten, omdat je rijbewijs kwijt of gestolen is. Deze kosten worden ook wel verificatiekosten genoemd.

Rijden zonder rijbewijs

Het is wettelijk niet toegestaan om zonder rijbewijs in je auto te rijden. Wanneer de politie je staande houdt en je geen geldig rijbewijs kunt tonen dan krijg je een bekeuring van €90.

Rijbewijs teruggevonden

Heb je al een verklaring op het gemeentehuis ingevuld waarin je je oude rijbewijs ongeldig verklaard? Je kunt dit niet meer terugdraaien als je je rijbewijs toch nog terugvindt. Je oude rijbewijs is dan niet meer geldig. Het teruggevonden rijbewijs kun je wel nog inleveren bij de gemeente.

Rijbewijs kwijt en je autoverzekering

Tijdens het autorijden ben je verplicht om je rijbewijs bij je te hebben. Als je schade veroorzaakt en zonder rijbewijs rijdt, dan is het mogelijk dat je autoverzekeraar de schade niet dekt.

Rijbewijs gestolen

Als je rijbewijs gestolen is dan zul je ook een nieuw rijbewijs moeten aanvragen bij de gemeente. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk naar de gemeente gaat om een verklaring in te vullen dat je rijbewijs gestolen is. Je oude rijbewijs wordt dan ongeldig verklaard.

Spoedgeval?

Ben je je rijbewijs kwijt, maar moet je toch echt weg met je auto? Dan is er de spoedaanvraag. Je kunt je rijbewijs dan een dag na het aanvragen ophalen. De kosten voor een spoedaanvraag zijn natuurlijk wel hoger dan voor een reguliere aanvraag. Vaak betaal je het dubbele bedrag voor een spoedaanvraag. Je zult de aanvraag vóór drie uur moeten indienen als je het rijbewijs de volgende dag wilt ophalen.

Zojuist overgestapt

  • 4 juni 2020, 09:36 Mevr. J. uit Hoensbroek.
  • 4 juni 2020, 09:33 Mevr. P. uit 's-gravenhage.
  • 4 juni 2020, 09:22 Dhr. S. uit Oud-beijerland.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang handige tips om te besparen op je autokosten.